Vijenac 217

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Najbolje od Kleea

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Najbolje od Kleea

slikaNew York U njujorškom Metropolitan Museumu do 8. je rujna postavljena izložba Klee’s Best. Izložba uključuje vrhunske Kleeove radove iz Zbirke Berggruen Klee, a sastoji se od akvarela, crteža i ulja na platnu. U Metu se pokazuju vrlo rijetki akvareli koje je Paul Klee napravio tijekom 1914. godine u Tunisu, a to je putovanje, kako se danas čini, utrlo put njegovoj apstrakciji. Ostale informacije o Kleeovoj izložbi pogledajte na službenoj stranici Metropolitan Museuma www.metmuseum.org.

slikaSirova umjetnost

Atlanta The High Museum of Art u Atlanti predstavlja sirovu, brutalnu umjetnost izložbom, ABCD: A Collection of Art Brut. Zbirka ABCD — Art Brut Connaissance and Diffusion izlaže dio umjetničkih djela koje je skupio Bruno Decharme, a uključuje najvažnije umjetnike art bruta od kraja 19. stoljeća pa do danas. Zbirka ABCD sastoji se od crteža, slika i skulptura umjetnički navudrenih vodoinstalatera, kućanica, trgovaca, kao i onih s margina današnjeg društva, poput mentalno hendikepiranih i duševnih bolesnika. S izložbom, koja traje do 24. kolovoza, upoznajte se na www.high.org.

slikaDuchamp za Tingelyja

Basel U baselskom Museum Jean Tinguely do kraja je lipnja otvorena izložba koju je osmislio Harald Szemann. Izložba pokazuje radove, ready-madeove Marcela Duchampa i prva je takve vrste u Švicarskoj od Duchampove smrti 1968. Odabrani se radovi primarno koncentriraju na vidove koji imaju nedvojbeni utjecaj na kasnija Tinguelyjeva djela i kinetičke skulpture: mehaniku, pokret, optičke elemente, igru i humor. Izložba je organizirana u suradnji sa Zakladom Duchamp, a ostalo potražite na www2.tinguely.ch.

slikaTalijani iz Budimpešte

Montreal Izložba od četrdeset i tri velika umjetnička djela talijanske umjetnosti koja se nalaze u postavu budimpeštanskog Muzeja lijepih umjetnosti otvorena je u Montreal Museum of Fine Arts do 4. kolovoza. Djela s izložbe obuhvaćaju glavne talijanske umjetničke škole od 15. do 18. stoljeća s imenima poput Lorenza Monaca, Sassette, Filippina Lippija, Raphaela, Titiana, Sebastiana del Piomba, Lorenza Lotta, Tintoretta, Veronesea, Annibale Carraccija, Sebastiana Riccija i Tiepola. Među najvažnijim djelima svakako je Raphaelova Madonna Esterházy. Info na www.mbam.qc.ca/en_cours/a-raphael-tiepolo.html.

slikaDoba Stare Države

Cincinnati Do prvog dana rujna u Cincinnati Art Museumu otvorena je izložba Egypt in the Age of Pyramids, čiji su izlošci posuđeni iz bostonskog Museum of Fine Arts. Izložba se sastoji od sto dvadeset i pet djela iz razdoblja egipatske Stare Države; iznimnih primjeraka skulpture, pokućstva, nakita i lončarije, koji svjedoče o jedinstvenom i slavnom dobu pradavne egipatske umjetnosti. Izložba je postavljena u suradnji s muzejima iz Bostona i japanske Nagoye. Ostale informacije na www.cincinnatiartmuseum.com.

slikaKnjige

Ann Temkin, Richard Shiff, Barnett Newman, Yale Univ. Pr, 2002. Ova knjiga uradak je koji upotpunjuje veliku retrospektivnu izložbu znamenitog umjetnika koja traje u Philadelphiji, a poslije će se preseliti u Tate Modern u London. Na gotovo 250 stranica knjiga otvara Newmanov život od uloge u osnivanju njujorške škole u četrdesetima pa do njegova ključnog utjecaja na minimaliste i konceptualiste šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Sve u svemu, knjiga čini cjelovitu kronologiju Newmanova života temeljenu na novoj dokumentaciji iz arhiva Barnett Newman Foundation.

slikaInternet

www.colosseumweb.org Talijansko ministarstvo kulture objavilo je da je Amphitheatrum Flavium stigao na Internet i da će u najskorije vrijeme u Koloseumu biti postavljeno četrdeset kamera koji će ovu građevinu dostojno predstaviti prema načelu 24 — 7. Koloseum je danas najposjećenija rimska ruševina u Italiji, a internetski posjetitelji uživat će u snimkama lokacija koje nisu dostupne pravim posjetiteljima. Višejezična internetska stranica nudi dokumentaciiju, fotogaleriju i još štošta. Tako se prezentira kulturna baština...

Marko Kružić

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak