Vijenac 217

Filatelija

Filatelija

Motivi prigodnih maraka

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Nogomet

Autor Borut Benčina, apsolvent ALU, veličina: 29,82 x 35,5 mm, naklada 300 000, datum izdanja: 15. 5. 2002.

Marke su izdane u sutisku, u arku od 20 maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC).

slikaNakon neuspjeha u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo 2000. pojavila se sumnja može li se reprezentacija Hrvatske plasirati na Svjetsko nogometno prvenstvo (SP) koje se se održava u Japanu i Koreji te tako doći u priliku ponoviti veliki uspijeh koji je postigla na prošlom SP u Francuskoj osvajanjem trećeg mjesta. Izlučno natjecanje u šestoj kvalifikacijskoj skupini, u kojoj su se osim Vatrenih natjecale reprezentacije Belgije, Škotske, Latvije i San Marina, naša je izabrana vrsta završila bez poraza osvajanjem prvog mjesta, demantiravši na najbolji način skeptike. Isti uspjeh nažalost nije ponovila na samom SP jer je igrajući u skupini G pobijedila favorizirane Talijane s 2:1, ali i izgubila od reprezentacija Meksika i Ekvadora identičnim rezultatom 0:1 završivši svoj nastup na SP nakon prvoga kruga natjecanja.

Kuglanje

slikaAutorica Sabina Rešić, apsolventica ALU, dimenzije: 35,5 x 29,82 mm, naklada: 300 000, datum izdanja: 18. 5. 2002.

Marka je objavljena u arku od 20 maraka, a izdana je i omotnica prvoga dana (FDC), te prigodni list.

Republika Hrvatska ove je godine bila domaćin 24. svjetskog prvenstva u kuglanju (SPUK), koje je održano od 19. do 25. svibnja u Osijeku, poznatom kuglačkom središtu, čiji su kuglači vlasnici čak šest svjetskih rekorda. Bio je to najveći sportski događaj ikad organiziran u istočnoj Hrvatskoj, na kojem se nadmetalo 370 natjecatelja iz devetnaest zemalja

Otkako je Hrvatska samostalna i neovisna država, hrvatski kuglači i kuglačice nastupili su na svih šest svjetskih prvenstva, na kojima su osvojili dvadeset odličja. Najuspješniji hrvatski natjecatelj na ovom SPUK-u bio je Mario Mušanić, koji je uz srebro u pojedinačnoj konkurenciji osvojio i broncu u paru s Branislavom Bogdanovićem. Treću hrvatsku medalju (drugu broncu) osvojile su žene ekipno.

Goran Ivaniš

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak