Vijenac 217

Časopisi

Goran Ivaniš

Kvatrić i Corso

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu

Kvatrić i Corso

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, br. 1-2, Zagreb, 2002.

Nastavljajući s dosadašnjom praksom predstavljanja zagrebačke urbane fenomenologije u prvom ovogodišnjem izdanju časopisa »15 dana« Fedor Kritovac osvrnuo se na premještanje tržnice Kvartićna novu lokaciju, podsjećajući na povijest Trga Eugena Kvaternika i njegovo značenje kao sekundarnog gradskog centra. Slijedi potom sjećanje na kavanu Corso, koje je Kritovac iskoristio kako bi se osvrnuo i na pojavu jumbo-reklamnih plakata kojima su oblijepljeni izlozi zatvorenih lokala u središtu grada.

Dvadesetu obljetnicu smrti Miroslava Krleže uredništvo je obilježilo tekstom Mate Lončara Krležin »Danas« onda i danas u kojem nas Lončar upoznaje s okolnostima koje su potaknule Krležu da početkom 1934. u Beogradu pokrene izdavanje književnog mjesečnika »Danas«, koji je osim književnosti obrađivao i sve kulturne probleme. Lončar smješta pokretanje časopisa u povijesni kontekst, predstavlja nam njegov karakter, program, sadržaj, suradnike te odjeke koje je njegovo izlaženje polučilo. Pregledno i informativno autor nas upoznaje s dijelom književnoga djelovanja Miroslava Krleže.

Jedan od suradnika Danasa bio je i slikar Krsto Hegedušić (1901-1975) čiju stotu obljetnicu rođenja »15 dana« također obilježava u ovom broju. Hegedušić je osnivač Zemlje i hlebinske škole, slikar čije su slike izdržale kušnje vremena, koji »...produžuje slikati obuzet vlastitom fiksnom idejom i tako u borbi protiv vjetrenjača još uvijek donkihotski zvekeće svojom viteškom opremom sarkazma i crnog humora.« (M. Krleža). Kratko prisjećanje ilustrirano je reprezentativnim izborom najpoznatijih Hegedušićevih slika i crteža (Poplava, 1932), ilustracije Krležinih Balada Petrice Kerempuha, 1946).

U nastavku je predstavljen gastarbajterski ciklus (pjesme, bilješke i crteži) Dragutina Trumbetaša, koji je najavljen naslovnicom, te potom u rubrici Eseji i feljtoni poljski književnici Jan Kott i Slawomir Mrožek.

»15 dana« sadržajno je bogat i raznovrstan časopis, no u tekstu spomenute godišnjice obilježene su tijekom protekle godine, o čemu bi uredništvo u budućnosti trebalo povesti više računa.

Goran Ivaniš

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak