Vijenac 217

Film

Glumica iz sjene

Kelly Macdonald

Glumila je Macdonald i »obične žene« u neobičnim situacijama, uvijek im s uspjehom davši dubinu i osobnost

Glumica iz sjene

Kelly Macdonald

Glumila je Macdonald i »obične žene« u neobičnim situacijama, uvijek im s uspjehom davši dubinu i osobnost

Kelly Macdonald mlađahna je, ujedno i jedna od najzaposlenijih britanskih glumica novog naraštaja; podjednako tražena i u domovini i u SAD-u; rođena Škotlanđanka (23. veljače 1976. godine).

Karijerno je već na samome startu napravila bum nezaboravnim britko-flegmatičnim nastupom u kultnom narkomanskom manifestu Boyleova Trainspottinga, kao školarka Diane (tada dvadesetogodišnjakinja), objekt naratorove (Ewan McGregor) pažnje. Već si je tada Macdonald postavila visoke ciljeve te prionula brojnim izazovima filmskog biznisa; poput suradnje s mnogim zvučnim redateljskim imenima — Mikeom Figgisom (u konfuznom, nelinearnom Gubitku seksualne nevinosti kao jedna od mnogih partnerica glavnog junaka), Shekhar Kapurom (u kostimiranom oskarovcu Elizabeth u kojem je jedna od mladih kraljičinih pratilja), Julianom Kempom (u House, gdje nastupa kao djevojka koja uspijeva predvidjeti koji će brojevi niti izvučeni na tomboli), te redateljem Stanja milosti i U posljednjoj fazi — Philom Joanuom (u trileru Entropy), ali i ulaženja u najneobičnije karaktere — objekt pažnje dvojice muškaraca u izvrsnim Tube Tales (koje će u srpnju biti prikazane na našoj televiziji), bivšu prostitutku koja pokušava započeti novi život u Stella does Tricks, zavodnicu dečka Jessice Lang u Cousin Bette, odnosno kći bogata veleposjednika nakon Prvog svjetskog rata oko koje se vrte brojni prosci u My Life so far. Glumila je Macdonald i »obične žene« u neobičnim situacijama, uvijek im s uspjehom davši dubinu i osobnost — bila to žrtva bivšeg dečka u Dead Eye Dick ili snažna i pragmatična Irene u drami Cocozza’s Way Petera Capaldija. No svakako je jednu od najkompleksnijih i najuspješnijih uloga ostvarila u recentnom Altmanovu Gosford Parku kao Mary, sluškinja Maggie Smithine vojvotkinje Trentham; suptilno postavivši vlastiti lik (u mnoštvu drugih) u žarišno središte oko kojeg će se vrtjeti čitav film.

Zaručena za basistu brit-pop skupine Travis, Kelly Macdonald u privatnom je životu daleko od počesto krotkih (ali zato inteligencijom zračećih) karaktera koje utjelovljuje na filmu; moderna, samosvjesna, i čvrsta, ona je prava žena novog stoljeća.

Katarina Marić

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak