Vijenac 217

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Ann Patchett dobitnica nagrade Orange

KNJIŽEVNI GLOBUS

Ann Patchett dobitnica nagrade Orange

Velika Britanija Roman Bel Canto Amerikanke Ann Patchett neocekivani je dobitnik ovogodišnje književne nagrade Orange, dotirane s 30 000 funti. Roman o međunarodnoj konferenciji u Južnoj Americi, koja se pretvori u dramu s taocima, pobijedio je favorite Fingersmith Sare Waters i The Siege Helen Dunmore. Ann Patchett autorica je romana The Magician’s Assistant, za koji je također bila nominirana za Orange, te The Patron Saint of Liars. Nagrada Orange dodjeljuje se ženama autoricama već osam godina, a sponzorira je kompanija mobilne telefonije Orange.

Prva komentirana sabrana djelaThomasa Manna

slikaNjemačka Gotovo pola stoljeća nakon smrti Nobelovca Thomasa Manna, izdavačka kuća S. Fischer započinje mamutski projekt prvog izdanja komentiranih sabranih djela Thomasa Manna. Frankfurtski izdavač S. Fischer počinje s romanom Buddenbrookovi, zatim izlazi Eseji I i Pisma I iz ranog razdoblja, do 1914. godine, a do 2015. izaći će ukupno izdanje u 38 svezaka. U izdanju će biti obuhvaćeni ukupni spisi, osam svezaka sa tri tisuće pisama, prva kompletna zbirka 1200 eseja i Mannovi dnevnici, te komentari petnaest uglednih kritičara i povjesničara književnosti. Ovo je najveći projekt sabranih djela u povijesti izdavačke kuće S. Fischer.

Umrla pjesnikinja i aktivistica June Jordan

slikaSAD Jedna od najobjavljivanijih afričko-američkih spisateljica, June Jordan, umrla je u 65. godini. Autorica dvadesetak knjiga poezije, proze, drama i dječje književnosti, šezdesetih je godina bila aktivna u pokretu za građanska prava i ravnopravnost žena. June Jordan bila je i politička esejistica, autorica zbirki Civil Wars, On Call i Technical Difficulties. Autorica je romana His Own Where i brojnih zbirki poezije, među njima Who Look At Me, Things That I Do In The Dark, Passion i mnogih drugih. June Jordan dobitnica je i mnogih nagrada, među njima i nagrade za životno djelo Nacionalne konferencije crnih spisateljica. Toni Morrison djelo June Jordan opisala je kao »četrdeset godina neumorna aktivizma uz besprijekornu umjetnost«.

Prvi azijski pisac primljen u Academie française

Francuska Prvi put je neki azijski pisac, François Cheng, rođen u Kini, primljen u Academie française. Odluka je pala u prvom biranju s 21 glasova za, od ukupno 30 glasova. Cheng je prevodilac, kritičar i pisac, a Kinu je napustio zbog problema s komunističkim režimom. Godine 1949. došao je u Francusku, gdje je dobio i državljanstvo, a od 1977. ovaj, više puta nagrađivan autor, piše na francuskom jeziku. Objavio je brojne knjige, među njima Mille ans de peinture chinoise, Trente six poemes d’amour i Le Dit de Tianyi.

Boris Pahor nagrađen u Njemačkoj

Njemačka Slovenski autor Boris Pahor dobitnik je ovogodišnje nagrade Jugozapadnonjemačke radio-televizije (SWR). Pahor dobiva nagradu koja se dodjeljuje u Baden-Badenu, a dotirana je s 10 000 eura, za Nekropolis. Autor, koji živi u Trstu, u Nekropolisu priča o putovanju slovenskoga borca otpora kroz njemačke koncentracijske logore i njegove kasnije pokušaje da održi sjećanje, prilikom posjeta Dachauu, Natzweileru i Bergen-Belsenu šezdesetih godina. Nagrada SWR-a dodjeljuje se svake godine, a o njoj odlučuje 35 uglednih kritičara.

Oriana Fallaci na sudu zbog rasizma

slikaFrancuska/Italija Francuski Pokret protiv rasizma tužio je talijansku spisateljicu Orianu Fallaci u pokušaju da spriječi distribuciju njezine knjige La rabbia e l’orgoglio u Francuskoj, zbog širenja mržnje prema muslimanima. Oriana Fallaci, najpoznatija po svojim intervjuima sa svjetskim vođama i novinarskom radu, autorica knjiga Un uomo, Intervista con la storia i drugih, prekinula je deset godina dugu šutnju nakon napada od 11. rujna u New Yorku, gdje živi, knjigom La rabbia e l’orgoglio, koja je u Italiji izazvala oštre polemike, a poznati izdavač Gallimard odbio ju je tiskati. Francuska skupina koja ju je tužila tvrdi da je knjiga zapravo anti-muslimanska i anti-imigracijska tirada, primjerice zbog rečenica poput »muslimani se množe kao štakori« i sličnih.

Iva Krtalić

Vijenac 217

217 - 27. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak