Vijenac 216

Film

FILMSKA ČETVRT

Vampir protiv Vampira

FILMSKA ČETVRT

Vampir protiv Vampira

slikaZagreb Lipanjskim repertoarom u hrvatskim kinima i dalje prevladava — revijalni ton. Tako će uz novi pokušaj Kevina Costnera da u parapsihološkom trileru Deseta stepenica (Dragonfly) redatelja Toma Shadyaca povrati barem dio stare slave, domaća publika moći procjenjivati i glumačka umijeća pjevačice Britney Spears u romantičnoj komediji Zauvijek prijatelji (Crossroads) u režiji Tamre Davis. U akcijskom hororu Blade II, još komercijalnijem nastavku hita iz 1998, glumac Wesley Snipes reprizira ulogu borca protiv vampira, čije je prokletstvo da je i sam napola vampir. Film koji je dobio iznenađujuće dobre kritike režirao je Meksikanac Guillermo del Toro, proslavljen debitantskim uratkom Cronos, dok je uz Snipesa najpoznatije ime u glumačkoj ekipi Kris Kristofferson.

Povratak profesora Balthazara

slikaZagreb Cvjećarica Mici naslov je prve od šest novih dvanaestominutih epizoda animiranog serijala Professor Balthazar, čija se dugo očekivana realizacija upravo zahuktala dovršetkom rada na scenariju autora nastavka Marijana Lončara, inače glavnog animatora kinohita Čudnovate zgode šegrta Hlapića redatelja Milana Blažekovića. Prema riječima dr. Damira Demonje, direktora Zagreb filma, u čijoj će se produkciji snimati dogodovštine popularnoga crtanog lika, trenutačno se traže domaći i inozemni sufinancijeri kako bi prvi kadrovi bili gotovi već potkraj godine. Sam Marijan Lončar, idejni tvorac nastavka serijala, najavljuje crtež i duh izvornih priča o genijalnom profesoru i njegovim izumima o kojima je potkraj šezdesetih i tijekom sedamdesetih snimljeno ukupno 59 epizoda u četiri serije. Kao supervizori u projekt su uključeni i redatelji Zlatko Bourek i Boris Kolar, a novi će Professor Balthazar, sukladno izvorniku, biti rađen tehnikom klasične animacije uz računalnu obradu slike i zvuka.

Zvijezda sa sjevera

Helsinki Finskoj će glumici Kati Outinen (Juha) ovogodišnji 55. međunarodni filmski festival u Cannesu nedvojbeno obilježiti karijeru, jer se na Azurnoj obali predstavila sa čak dva zapažena filma. Za nastup u prvom, drami Mies Vailla Menneisyyttä nagrađena je za najbolju žensku ulogu, dok je redatelj filma Aki Kaurismäki (Putujući oblaci) primio Veliku nagradu žirija. Kaurismäki, glumičin sunarodnjak i dugogodišnji suradnik, režirao je i film Dogs Have No Hell, dio sedmodijelnog omnibusa Ten Minutes Older, koji je okupio probrana svjetska redateljska imena, a koji je, uz ponovno sugestivnu ulogu Kati Outinen, u Cannesu prikazan u programu Stanovit pogled. No, trenutačno najpopularnija finska glumica i dalje predano radi, pa je u 2002, uz televizijske projekte, očekuje i premijera filma Nude, Descending u režiji C. S. Leigha. Nova dobra uloga gotovo se podrazumijeva.

Policija budućnosti

slikaLos Angeles Zamislite situaciju u kojoj je moguće spriječiti baš sve zločine onemogućujući njihove počinitelje i prije no što se odluče za nedjelo. Takvu je situaciju zamislio pisac Philip K. Dick, slavno ime znanstvenofantastičnog žanra, prema čijoj je pripovijetki o neslućenim mogućnostima policije budućnosti redatelj Steven Spielberg snimio spektakl Minority Report, na američkim kinoplatnima od 21. lipnja. Glavni lik, policajca Johna Andertona, pripadnika specijalne jedinice koja u Washingtonu krajem 21. stoljeća unaprijed uhićuje buduće prijestupnike i koji sam biva optužen za sličan zločin, tumači superstar Tom Cruise, a u filmu vrijednu osamdesetak milijuna dolara pariraju mu glumci Colin Farrell, Samantha Morton i Max Von Sydow. Dickov su pak rukopis prilagodili scenaristi Scott Frank (Daleko od očiju) i debitant Jon Cohen.

Knjiga

slikaDonald Richie, A Hundred Years of Japanese Film, Kodansha International, 2002. Japan, kao i velik dio planeta, trenutačno živi za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se, uz Republiku Koreju, održava u ovoj zemlji zadivljujuće umjetnosti, čiji je dio i stoljetna kinematografija. O povijesti prvih sto godina japanskoga filma Donald Richie napisao je opširnu knjigu čije mnoštvo informacija o umjetnicima i filmovima, osvrti na gotovo dvjesto kinonaslova, te video i DVD-vodič zaslužuju punu pozornost. Cijena: 21 $.

Časopis

slika»Scr(i)pt« je dio bogata američkog nakladništva filmskih magazina koji, za razliku od većine tamošnjih tiskovina, ne stiže ni iz Kalifornije ni iz New Yorka, nego iz Marylanda. Riječ je o studioznu dvomjesečniku o scenarističkom segmentu filmske umjetnosti, čija je jednostavna — i točna — krilatica: where film begins. Pretplata za inozemstvo: 49,95 $.

CD

Various Artists, Scooby-Doo (Soundtrack)

slikaScooby-Doo, igranofilmska inačica animiranog psa-detektiva tandema Hanne i Barbere, od 14. lipnja u režiji Raje Gosnella osvaja pretežito dječju kinopubliku, dok četrnaest pjesama sa soundtracka ciljaju na nešto starije konzumente. Na albumu, među ostalima, pjevaju i sviraju Kylie Minogue, Shaggy, Simple Plan i MyPx. Cijena: 14,99 $.

Boško Picula

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak