Vijenac 216

Glazba

DVD opera

Umjetnost kolorature

Vincenzo Bellini, Norma, Arthaus Musik, 151 min.

DVD opera

Umjetnost kolorature

Vincenzo Bellini, Norma, Arthaus Musik, 151 min.

Jedna od najljepših belkantističkih opera, Norma Vincenza Bellinija, za koju je libreto napisao Felice Romani prema istoimenoj drami francuskog pisca Alexandrea Soumeta, praizvedena je u milanskoj Scali 26. prosinca 1831.

Naslovna uloga visoke druidske svećenice Norme jedna je od najtežih (ako ne i najteža) sopranistička uloga koja zahtijeva vrlo rijedak drammatico d’agilita sopran, moćan glas velika raspona uz potpunu kontrolu koloraturnih dionica, savršenu pjevačku tehniku te visoku glumačku izražajnost. Jedna od rijetkih sopranistica čija se interpretacija Norme može uspoređivati s onom legendarne Marie Callas, najveće interpretkinje Norme dvadesetog stoljeća, je Joan Sutherland. Njezina Norma veličanstvena je žena koja se doima više pokajnički no osvetnički što je čini različitom od Norme Marije Callas. Snimka koju imamo priliku vidjeti na DVD-u nastala je 1978. kad je Joan Sutherland imala preko pedeset godina tako da je njezin glas, iako još uvijek moćan, mjestimice nesiguran u kolaraturnim dionicama, a najpoznatija arija Casta Diva nije impresivna kao u zlatnom razdoblju njezine karijere.

Tenor Ronald Stevens kao Rimljanjin Pollione bolje je glumački no pjevački zadovoljio u svojoj ulozi. Mezosopranistica Margreta Elkins uvjerljiva je kao Adalgisa, dok je Clifford Grant korektan kao Oroveso.

Dirigent Richard Bonynge lijepo je oblikovao zvuk orkestra istaknuvši melankoličnost ali i emotivnost Bellinijeve glazbe, a odlično uvježbani zbor dao je veliki doprinos kvaliteti cjelokupne izvedbe.

Tradicionalno uprizorenje Norme režirao je Sandro Sequi. Lijepo zamišljena scenografija prevelika je za prostor pozornice, dok se nekoć elegantna kostimografija, s vremenske distance od gotovo četvrt stoljeća, djeluje pomalo zastarjelo što je posebice izraženo kod Pollioneova kostima.

Glavni DVD izbornik, oblikovan kao scena prvog čina, intraktivan je i osim mogućnosti gledanja 1991. godine obnovljene snimke opere sa titlovima na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku nudi nam foršpane za Seven gates of Jerusalem i La damnation de Faust. DVD slika kao i PCM stereo zvuk dobre su kvalitete, a kao što je to uobičajeno za izdanja Arthaus Music, prati ga trojezična knjižica koja donosi kraće zabilješke o autoru i nastanku opere, sadržaj djela te opširniju biografsku zabilješku o Joan Sutherland.

Goran Ivaniš

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak