Vijenac 216

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Sporna knjiga Martina Walsera ipak 26. lipnja

KNJIŽEVNI GLOBUS

Sporna knjiga Martina Walsera ipak 26. lipnja

Njemačka Unatoč kontroverzama, frankfurtski izdavač Suhrkamp najavio je objavljivanje nove knjige Martina Walsera Tod eines Kritikers za 26. lipnja. Roman, u kojemu Walser fikcionalizira ubojstvo književnoga kritičara, ali s očitim naznakama da je riječ o njemačkom, kritičarskom papi Marcelu Reich-Ranickom, izazvao je kontroverze kad je dnevnik »Frankfurter Allgemeine Zeitung« odbio tiskati dijelove rukopisa s obrazloženjem da je riječ o »antisemitskom dokumentu mržnje«. Izdavač lista Frank Schirrmacher objavio je otvoreno pismo Walseru, u kojemu je obrazložio da rukopis neće biti objavljen, »ne zato što govori o fiktivnoj egzekuciji, nego zato što je riječ o ubojstvu jednog Židova«. Dok Walser tvrdi da nije antisemit, afera dolazi usred debate oko antisemitizma u redovima njemačkih liberala i uopće u njemačkom društvu. Martin Walser pripada među najpoznatije poslijeratne njemačke pisce s djelima Ein fliehendes Pferd, Brandung, Halbzeit i drugima, a suosnivač je Grupe 47, koja se zalagala za demokratizaciju Njemačke i otvaranje rasprave o prošlosti. Walser se već 1998. našao na meti optužbi za antisemitizam, kad je u govoru na dodjeljivanju Mirovne nagrade njemačkih izdavača tražio da »prestane instrumentalizacija Auschwitza«.

Irska otkupila Joyceovu zbirku

slikaIrska Irska nacionalna biblioteka za 12,6 milijuna eura otkupila je do sada nepoznatu zbirku bilježnica i rukopisa Jamesa Joycea. Prema navodima ministarstva kulture, riječ je o »jedinstvenoj zbirci«, koja se nalazila u Parizu i pripadala obitelji Paula Leona, bliskog Joyceova prijatelja od 1928. godine. Riječ je o više od petsto stranica bilježaka i skica za roman Ulysses te korekture za roman Finnegans Wake. Iz ministarstva kulture rečeno je da je nacionalna biblioteka uz financijsko jamstvo irske vlade htjela spriječiti da taj važni materijal najvećeg irskog pisca ne bude dostupan javnosti njegove zemlje.

Otvoren 61. Madridski sajam knjige

Španjolska Španjolski kralj Juan Carlos otvorio je 61. izdanje Sajma knjige u Madridu, koji traje do polovice lipnja. Kako je rekao direktor Antonio Albarrán, na sajmu će biti mnoštvo kulturnih djelatnosti — predavanja, čitanja, rasprave o novim tehnologijama u izdavaštvu i druge. Pozvano je tristotinjak autora, uglavnom Španjolaca, ali doći će i Salman Rushdie, Portugalci Antonio Lobo Antunes i José Saramago, Peruanac Mario Vargas Llosa i Meksikanac Carlos Fuentes. Od najpoznatijih prisutnih Španjolaca, u Madrid stižu Javier Marías, Manuel Rivas, Manuel Vázquez Montalbán i drugi. Prošlogodišnji je sajam privukao više od dva milijuna posjetitelja i zabilježio prodaju šesto tisuća knjiga.

Mirovna nagrada nigerijskom piscu Achebeu

slikaNjemačka Nigerijski autor Chinua Achebe dobitnik je ovogodišnje Mirovne nagrade njemačkih izdavača, čime se, kako je rečeno, nagrađuje »jedan od najsnažnijih i najsuptilnijih glasova Afrike u književnosti 20. stoljeća«. Achebe se smatra osnivačem autentične tradicije romana zapadne Afrike na engleskom jeziku. Debitirao je 1958. romanom Things Fall Apart, opisom brutalnoga svijeta pretkolonijalne Nigerije, koji je prodan u više od deset milijuna primjeraka i preveden na pedeset jezika. Među ostalim su djelima 71-godišnjeg autora romani A Man of the People, Arrow of God i Anthills of the Savannah. Nagrada dotirana s 15 000 eura bit će mu predana u listopadu, u okviru Frankfurtskog sajma knjige.

Književna nagrada Monaka za kanadsku autoricu

Monako Kanadska autorica Marie Claire Blais ovogodišnja je dobitnica književne nagrade Zaklade princa Pierrea od Monaka. Nagradom, dotiranom s 15 000 eura, odaje se počast ukupnom djelu autorice, rođene 1939. godine u Quebecu. Svoj je prvi roman, La belle bete, u kojem analizira razloge mržnje, autorica objavila već s dvadeset godina, a od tada je izdala još petnaest djela. Najnoviji joj je roman Dans la foudre et la lumiere. Zakladu, koja predaje ovu književnu, te glazbenu i slikarsku nagradu, osnovao je 1951. otac trenutnoga monegaškog vladara.

Umrla autorica dječjeg lika Nancy Drew

SAD Mildred Wirt Benson, autorica popularnoga lika iz dječjih knjiga Nancy Drew, umrla je u 96. godini života. Detektivka Nancy Drew na početku izlaženja serije četrdesetih godina bila je u SAD temom oštrih debata, jer su se stajališta razilazila oko toga treba li pisati pustolovne knjige za djevojčice. No, Mildred Wirt Benson od tada je taj lik upotrijebila u više od sto trideset knjiga, koje su prodane u više od dvjesto milijuna primjeraka i prevedene na sedamnaest jezika.

Iva Krtalić

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak