Vijenac 216

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminula ugledna čembalistica

GLAZBENI GLOBUS

Preminula ugledna čembalistica

Washington Tridesetoga svibnja u devedeset i četvrtoj godini života preminula je Silvia Kind, čembalistica i stručnjakinja za interpretaciju barokne glazbe. Bliska prijateljica pijanista Glenna Goulda i studentica skladatelja Paula Hindemitha, rođena je u Švicarskoj, a studirala je na Konzervatoriju u Zürichu te na Hochschule für Musik u Berlinu, gdje je počela učiti čembalo. U SAD je predavala na University of Washington Music School od 1967. do 1978. godine.

Počasno mjesto za Kurta Masura

New York Kurt Masur (74) imenovan je počasnim dirigentom Njujorške filharmonije. Masur je tako postao drugi dirigent u povijesti njujorškog orkestra koji je, nakon Leonarda Bernsteina, primio taj počasni naslov. http://www.kurtmasur.com/

Preminuo Jansug Kahidze

Tbilisi U tome je gruzijskom gradu, 8. ožujka, u šezdeset i petoj godini života preminuo Jansug Kahidze, skladatelj i dirigent, gorljivi promotor glazbe sunarodnjaka Gije Kančelija. Kahidze je bio umjetnički direktor Gruzijskog državnog simfonijskog orkestra i Opere u Tbilisiju. Snimio je Kančelijeve simfonije za diskografsku kuću Olympia i njegov Violončelistički koncert za ECM s Mstislavom Rostropovičem kao solistom.

Novi kraj stare Puccinijeve opere

Los Angeles Opera toga grada prva je kompanija koja je 1. lipnja pod ravnanjem Kenta Nagana izvela nedovršenu Puccinijevu operu Turandot s novim završetkom što ga je skladao poznati talijanski skladatelj Luciano Berio.

Uspjeh zagrebačkih gitarista u Beogradu

Beograd Iva Nežić (15) osvojila je prvu, a Ivan Petričević (15) petu nagradu u prvoj kategoriji natjecanja održana u okviru Trećega međunarodnog gitarističkog festivala Guitar Art, održana od 18. do 23. travnja u Beogradu. Među članovima žirija bili su Costas Cotsiolis (Grčka), Petko Genkov (Bugarska), Edin Karamazov (BiH/Francuska) i Tatjana Kukoč (Njemačka). Oboje mladih gitarista školuju se na zagrebačkom Glazbenom učilištu Elly Bašiću razredu prof. Ante Čaglja.

Operna kuća opasna po život

Berlin Nakon što se ostarjelo hidraulično dizalo s dijelovima dekora srušilo tijekom izvedbe Mozartova Don Giovannija, zbog čega je predstava prekinuta na dvadeset minuta, otkrivena je javna tajna prema kojoj je Berlinska državna opera već neko vrijeme mjesto opasno po život. »To je bolest koju nitko ne želi vidjeti«, izjavio je četiri dana nakon nezgode Daniel Barenboim, umjetnički direktor Berlinske operne kuće. Uprava Opere tvrdi da bi u zgradu izgrađenu u 18. stoljeću, razorenu na kraju Drugoga svjetskog rata, ponovno otvorenu 1955. godine u tadašnjoj DR Njemačkoj, a posljednji put obnavljanu 1986. godine, trebalo uložiti 91,7 milijuna dolara kako bi se zadovoljili svi sigurnosni standardi. http://www.staatsoper-berlin.org/E-natjecanje

Natjecanje preko telefonske linije

Od 4. do 16. lipnja održava se Prvo međunarodno internetsko pijanističko natjecanje, koje organizira tvrtka Yamaha. Šezdeset aspiranata nastupa u Sjedinjenim Državama pred sedam članova žirija, dok dva preostala — Emmanuel Ax i Yefim Bronfman — sjede u Japanu i natjecatelje prate putem izravne internetske veze. No, to nije sve, jer Yamahin glasovir u Americi posebnom je tehnologijom povezan s istovjetnim glazbalom u Japanu, koje, tvrde Yamahini stručnjaci, neće prenositi samo zvuk, nego i sve najtananije detalje interpretacije. http://www.piano-e-competition.com/

Nagrade

Classical Brit Awards 2002

London U londonskome Royal Albert Hallu 23. su svibnja dodijeljene britanske diskografske nagrade za 2001. godinu u kategorijama klasične glazbe. Album godine je Encore tenora Russella Watsona (Decca), nagradu na području suvremene glazbe primio je Tan Dun za soundtrack filma Crouching Tiger, Hidden Dragon (Sony Classical), izvođačica godine je mezzosopranistica Cecilia Bartoli (Gluck, Italian Arias, Decca), a izvođač dirigent Sir Colin Davis (Berlioz, Series, LSO Live). Nagradom kritičara nagrađen je album H. Berlioz: Les Troyens (Londonski simfonijski orkestar, Sir Colin Davis, LSO Live). http://www.classicalbrits.co.uk/.

Glazba i arhitektura

Casa della Musica

Parma Osamnaestoga svibnja u tome je gradu Verdija i Toscaninija otvorena Casa della Musica, višenamjenski kulturni centar u kome se nalazi koncertna dvorana (arhitekta Renza Piana), muzej operne kuće Teatro Regio, glazbena knjižnica, multimedijalna zbirka te nova rezidencija Instituta di Studi Verdiani, međunarodnog društva koje objavljuje kritička izdanja Verdijevih djela. Kuća glazbe smještena je u Palazzo Cusani iz 15. stoljeća. Njezina restauracija, koju je tijekom godine dana realizirao arhitekt Paolo Monforti, koštala je četiri milijuna eura, većim dijelom pokrivenih novčanim ulozima privatnih donatora.

Borko Špoljarić

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak