Vijenac 216

Maticahrvatska

Biserka Belicza

Opsežan i zahtjevan posao

Franjo Husinec, Dr. Fran Gundrum Oriovčanin — Gradski fizik u Križevcima, Matica hrvatska Križevci, 2001.

Opsežan i zahtjevan posao

Franjo Husinec, Dr. Fran Gundrum Oriovčanin — Gradski fizik u Križevcima, Matica hrvatska Križevci, 2001.

Svi koji su se koncem veljače i početkom ožujka ove godine okupili na predstavljanju knjige Franje Husinca: Dr. Fran Gundrum Oriovčanin — Gradski fizik u Križevcima; Matica hrvatska Križevci, 2001. u Hrvatskom liječničkom zboru u Zagrebu i velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, pamte da je ova knjiga jednodušno pozdravljena i ocijenjena kao osebujan i hvalevrijedan autorski i izdavački pothvat.

Na stranicama »Liječničkog vjesnika« susretali smo se s Franom Gundrumom, ali moram iskreno priznati da se nitko dosad nije prihvatio odgovornog zadatka da pokuša pronaći sve dokumente, ući u trag Gundrumova života, plastično ga staviti u vrijeme i prostor, te predočiti kao svoje autorsko djelo.

Knjiga je podijeljena u petnaest poglavlja i obuhvaća tematiku: Opće političke, gospodarske i kulturne prilike u Gundrumovo doba; Medicina i zdravstvo u Gundrumovo doba; Životopis; Križevci — grad u koji je Gundrum došao: Gundrum kao gradski fizik; Gundrum u Hrvatskom liječničkom zboru i u Liječničkom vjesniku; Gundrumov rad u križevačkom Crvenom križu; Gundrum — književnik, prosvjetitelj i prevoditelj; Gundrum kao kulturni djelatnik; Gundrum arheolog i istraživač križevačke povijesti; Prvi starješina Hrvatskog sokola; Objavljeni tekstovi i izdavaštvo; Priznanja i medalje; Prikazi i recenzije Gundrumovih knjiga i članaka; Bibliografija; Izvori i arhivska građa; Literatura; 80. obljetnica smrti; Summary; Résumé; Zusammenfasung; O autoru; Kazalo osobnih imena.

Bogatstvo sveukupnog sadržaja zrcali se i u podnaslovima pojedinih poglavlja. Tako poglavlje Životopis osvjetljava: Djetinjstvo u Oriovcu (1856-1866); Gimnazijski dani (1866-1875); Studentski dani u Beču (1875-1882); Prvo liječničko mjesto — Brod na Savi (1882-1889); Bugarsko razdoblje (1899-1894); Križevačko razdoblje (1894-1919). U poglavlju Križevci nalazimo sažet osvrt na prilike u Križevcima prije 1894. i o Križevcima 1894. godine. Gundrum — književnik, prosvjetitelj i prevoditelj obrađen je u skupinama: Putopisi; Povijesne teme; Pripovijetke, ogledi i kritike; Zdravstveno-prosvjetiteljska djela; Borba protiv alkoholizma; Mens sana in corpore sano; Nešto o obrničko-radničkom zdravstvu; Opće higijenske teme; O ljubavi i erotici; O zdravlju i ljepoti; O zdravlju i sreći; O prirodi; O glazbi; Gundrumova sposobnost opažanja; Razmišljanja o starenju; Gundrum arheolog; Gundrum prevoditelj. Gundrum kao kulturni djelatnik obrađen je u dva segmenta: Djelovanje Gundruma u križevačkim pjevačkim društvima, te Gundrum u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. U poglavlju 14. iscrpno je i sistematski navedeno što su o Gundrumu napisali drugi, dok je Bibliografija Frana Gundruma Oriovčanina svrstana u skupine: Knjige; Radovi u Liječničkom vjesniku (članci i sažetci); Radovi u stranim medicinskim časopisima; Radovi u domaćoj nemedicinskoj periodici; Radovi u stranim nemedicinskim publikacijama; te Prijevodi. Vrijednosti sveukupnog sadržaja znakovito pridonosi iscrpan prikaz izvora korištenih u istraživanju koje je prethodilo pisanju knjige, kao i arhivska grada i literatura. Knjiga završava sažetcima na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, koji će ovo djelo, po mom osobnom sudu, učiniti vrlo vrijednim, kako bi se našlo na policama svjetskih medicinskih knjižnica.

Propustiti istaknuti primjerenost i bogatstvo ilustracija koje su u funkciji autentične dokumentacije sadržaja značilo bi neprepoznati još jedan itekako vrijedan element ove jedinstvene monografije u našoj sveukupnoj povijesno-medicinskoj produkciji novijeg datuma. Usuđujem se štoviše reći da je objavljivanje ove knjige vrlo zahtjevan izazov za sve buduće pisce sličnih djela posvećenih životu i radu naših istaknutih liječnika.

Ideje humanizma i napretka

Knjigu treba pročitati kako bismo postali svjesni svoje baštine, bogatstva života ljudi koji su nas obvezali. Gundrum je živio u sučeljavanju sa XX. stoljećem, mi smo s gotovo istim problemima u XXI. stoljeću. Franjo Husinec sveobuhvatno je istražio i prikazao život, djelo i doprinos liječnika Frana Gundruma Oriovčanina, obavivši vrlo opsežan i zahtjevan posao. Marljivim radom izgradio je lik čovjeka koji je dosad bio samo djelomice zapažen i zabilježen u hrvatskoj medicinskoj i kulturnoj povijesti, a koji se svojim raznolikim stručno-medicinskim, prosvjetiteljskim, humanističkim, spisateljskim, općepovijesnim, književnim i kulturološkim radom može uvrstiti u skupinu malobrojnih hrvatskih liječnika — polihistora s kraja XIX. i prvih desetljeća XX. stoljeća.

Stječe se dojam da je entuzijazam s kojim je Fran Gundrum Oriovčanin kročio kroz život kao liječnik i intelektualac, zadojen idejama humanizma i općeg napretka, promicanja opće i zdravstvene kulture u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, bio glavna pokretačka snaga i inspiracija autora, koji je ostvario ne samo zanimljivo bibliografsko djelo, lako čitljivo, već i vrijedan doprinos u proučavanju i poznavanju hrvatske medicinske baštine u cjelini. Kako je dr. Husinec član Hrvatskog društva za povijest medicine Hrvatskog liječničkog zbora i sudionik projekta Hrvatska medicinska baština, koji se radi u sklopu HAZU, ne treba posebno isticati što ova knjiga znači i za sveukupnu povijest medicine.

Tiskanje knjige potpomoglo je niz ustanova i pojedinaca, njih ukupno šezdeset. Ovom prigodom treba pohvaliti pozornost i napore koje je Matica hrvatske Križevci i prije ukazivala nastojanjima na stručno-znanstvenom proučavanju života i djela Frana Gundruma Oriovčanina, kao i pripravnost da bude izdavač ove iznimne knjige. Sveukupnoj vrsnoći knjige osim autora pridonijeli su Renata Husinec kao urednica edicije, lektorica i korektorica Lidija Bogišić, Durieux za grafičku opremu te Tipotisak Zagreb za tisak.

Biserka Belicza

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak