Vijenac 216

Fotografija

U FOKUSU

Natječaj za nagradu mladim fotografima

U FOKUSU

Natječaj za nagradu mladim fotografima

Britanski »The Observer« i ove godine daje priliku za osvajanje The Observer Hodge Photographic Award. Mogu se prijaviti svi fotografi, studenti i amateri do trideset godina. Rok prijave je 1. srpnja 2002, a svi detalji oko prijave mogu se naći na web-stranici www.observer.co.uk/hodgeaward. Nagrada je namijenjena potpori mladih fotografa, koji se ističu energičnošću i originalnošću, a žiri zanima fotografska reportaža, dokumentarna fotografija te portreti. Nagrada se dodjeljuje u spomen na mladoga fotografa David Hodgea, koji je stradao radeći kao reportažni fotograf. Dodjeljuju se tri nagrade, a među članovima žirija nalaze se fotograf Martin Parr, Liz Grogan iz Magnuma, Mary McCartney Donald te urednici »Observer Magazinea«. Mladi fotografi i fotografkinje, javite se!

Fotografija i ples Chrisa Nasha u Zagrebu

slikaEngleski fotograf Chris Nash poznat je po serijama fotografija plesa, a njegova gostujuća izložba Zaustavljeni pokret (stopMotion) otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt do 11. lipnja u sklopu manifestacije Tjedan suvremenog plesa. Inače, izložba je obišla mnoge gradove u Europi te njome kruži od siječnja 1999. Chris Nash (1958) stvorio je glas kao jedan od najkreativnijih umjetnika generacije, te je primio Dance Ambrella / Time out Award za svoj rad vezan uz fotografiju plesa. Surađuje s koreografima i plesačima u Europi i Sjedinjenim Državama. Na njegovu repertoaru nalaze se i modna i reklamna fotografija, a autor je omota za albume grupa Pet Shop Boys i Jamiroquai.

Terence Donovan i portreti

slikaMuseum of London pripremio je retrospektivnu izložbu Terencea Donovana, jednog od najzanimljivijih portretista i snimatelja Londona u Graves Art Gallery u Sheffieldu (do 3. kolovoza). Terence Donovan (1936-96) šezdesetih je godina s fotografima Davidom Baileyjem i Brianom Duffinom promijenio status modne fotografije, te je razvio vlastiti stil snimajući za »Vogue« i »Elle« magazine. Bio je vrlo uspješan kao portretni fotograf, poznati su portreti slikara Francisa Bacona i princeze od Walesa. Ova retrospektivna izložba obuhvaća slike Londona između 1950. i 1990. godine, dokumentarnu, reklamnu i portretnu fotografiju. Donovan je radio kao fotograf od petnaeste godine, a porijeklom je bio iz siromašne obitelji East Enda. Zvali su ga eye that never sleeps, te je izjavio: »Magija je fotografije metafizička. Ono što vidite u fotografiji nije ono što ste tada stvarno vidjeli. Prava vještina fotografije jest organizirana vizualna laž«.

Zvijezde fotografi

slikaPhaidon je pripremio novo izdanje Blink, kojem su prethodila Cream i Fresh cream, a sastavljen je od stotinu imena, u izboru deset kustosa, kao fotografa zvijezda koji su u posljednjih pet godina privukli pozornost svojim radom. Potpunu listu naći ćete na internetskoj stranici www.phaidon.com. Također je objavljeno i deset britkih tekstova o fotografiji. Kustosi pripadaju širokoj internacionalnoj sceni, te njihova stručnost varira od akademika do stručnjaka za tržište umjetnina. Neka od navedenih imena su Sanja Iveković, Rineke Dijkstra, Boris Mihailov, Tina Barney i Philip-Lorca DiCorcia.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak