Vijenac 216

Film

Glumac iz sjene

Jonathan Tucker

Glumac iz sjene

Jonathan Tucker

»Američki dječak« pjegava lica, svijetlih zelenkastih očiju i tamne kovrčave kose — Jonathan Tucker, rođen je 31. svibnja 1982. godine u Bostonu. Pomalo bucmasta građa mogla bi zavesti u prosudbi da se ovaj dvadesetogodišnjak ikad u životu bavio ikakvom konkretnijom tjelesnom aktivnošću ili čak plesom; kamoli baletom — i to solističkim nastupima u Nutcrackersima, Punchinellu ili Ice Maiden; no jest, pa se elegantnost i svojevrsna lakoća pokreta pažljivijim promatranjem mogu otkriti i u njegovom filmskom slijedniku.

Debut je ostvario u Spencer/Hillovoj Botte di Natale kao dvanaestogodišnjak, a prepoznatljivost postigao Barry Levinsonovim hitom iz 1996. godine — Sleepers; kao mlađa verzija Billyja Crudupa — Tommy Marcano — sitni kriminalac kao dječak zlostavljan u popravnome domu. Tuckerov nesvakidašnji talent znali su prepoznati i pri dijeljenju Young Artists Awards, od kojih je za TV-film Mr. Music iz 1998. nagrađen najboljom ulogom za lik petnaestogodišnjaka-muzičkoga fana Roba Tennanta.

U neobičnom art-debutu Sofije Coppolle Virgin Suicides Tucker glumi jednog od mladića iz susjedstva, iz čijih se perspektiva slažu priče o životu pet ljupkih sestara, koje svakodnevno promatraju. No najkompleksniji karakter mladi je glumac izrazio kao krhki, povučeni tinejdžer Beau Hall u minimalističkoj britanskoj drami Ljubav bez izlaza; uz potporu izvanserijske Tilde Swinton kao njegove majke; zanimljivom mimikom ostvarujući konfuznu mladenačku psihu pred spolnim opredjeljenjima; kao i duboke no uzburkane emocije.

Jonathan Tucker, sve u svemu, nenametljiva je osobnost novog američkoga filma; no i darovit mladi umjetnik, možda bez zvjezdana — ali svakako prava glumačkoga potencijala.

Katarina Marić

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak