Vijenac 216

Mm

Goran Ivaniš

Informativnost i minimalizam

Kultura na Internetu

Kultura na Internetu

Informativnost i minimalizam

www.min-kulture.hr

Naslovna stranica Ministarstva kulture minimalistički je dizajnirana. Na njoj se osim glavnog izbornika nalazi samo još grafički zanimljivo riješen znak Ministarstva (pet crvenih kvadratičnih okvira različitih debljina). Na desnoj strani četvrtinu ekrana pokriva siva zona koja nema sadržaja, a ista je na svim stranicama. Pretpostavljamo da su stranice nedovršene, što je vjerojatni razlog zbog kojeg stranicu nije moguće pregledati na engleskom jeziku, premda je na meniju ponuđena ta opcija. Kad prolistamo ostale stranice, namjena sive zone može se protumačiti i kao previd priređivača, koji nije imao interesa popunjavati preostali prostor. Na drugi zaključak upućuje i odsutnost napomene priređivača da se stranice izrađuju/uređuju.

Ukoliko na glavnom izborniku odaberemo opciju ministarstvo, možemo se upoznati s ustrojem, dužnosnicima, djelokrugom, vijećima i povjerenstvima koji egzistiraju u sklopu Ministarstva kulture. Objavom djelokruga rada kao i biografija čelnih ljudi Ministarstva (ministra, njegove zamjenice kao i pomoćnika) te izvješće o radu za 2001, kao i financijskog izvješća za proteklu godinu, za pohvalu je jer to omogućuje transparentnost rada Ministarstva. Rad Ministarstva kao i njegovi ciljevi opisani su i u programu, financiranju, projektima i propisima, opcijama koje se također nalaze na glavnom izborniku. Nakon odrade protokolarnog dijela nastavak stranice zanimljiviji je prosječnom konzumentu kulturnih zbivanja jer novosti donose između ostalog Infoteku kulture koju priređuje Sanja Markušev — Jelačić, koja zavređuje pozornost jer donosi iscrpan pregled zbivanja tijekom proteklog mjeseca, dok novije teme uređuje Branko Maleš. Linkovi nude vezu sa stranicama iz područja hrvatske kulture (muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, kazališta,...), međunarodnih kulturnih institucija, kao i sa stranicama culturenet, koje donose pregled tekućih kulturnih manifestacija, kao i infoservis iz kojeg možemo iščitati buduće kulturne događaje.

Trenutni izgled internetske stranice Ministarstva vizualno je nezanimljiv s minimalnim brojem ilustracija, nedostaje mogućnost pretraživanja, a sadržajno bi se mogao učiniti mnogo atraktivnijim te ostaje nada da će se prilikom finalizacije njezina izgleda u obzir uzeti iskustva drugih zemalja, stranice čijih ministarstava kulture možemo vidjeti putem linkova.

Goran Ivaniš

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak