Vijenac 216

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Galerijski forum

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Galerijski forum

Basel U Baselu se od 12. do 17. lipnja održava, trideset i treći po redu, umjetnički sajam, poznatiji kao Art 33 Basel. Na njemu će se, posredovanjem tristotinjak galerista, predstaviti otprilike tisuću umjetnika. Galerije koje će izlagati u Baselu izabrane su među devetsto prijavljenih. Organizatori se nadaju da će šestodnevni sajam suvremene umjetnosti privući pedesetak tisuća posjetitelja. Najveći broj galerista dolazi iz Njemačke, Amerike, Švicarske, Francuske, Velike Britanije i Italije, dok ih još ima i iz Latinske Amerike, Azije i Australije. Baselski sajam uključuje velik broj popratnih sadržaja, a vi se informirajte na www.art.ch.

Prijatelji I

Beverly Hills Do 22. lipnja The Gagosian Gallery s Beverly Hillsa predstavlja Andy Warhol & Jean-Michel Basquiat: Collaboration Paintings, seriju velikih zajedničkih radova dvaju njujorških umjetnika. Serija zajedničkih radova nastala je tijekom 1984. i 1985. godine. Na sugestiju Brune Bischofbergera, Basquiatova galerista, s početka osamdesetih, Warhol i Basquiat započeli su suradnju. Warhol se divio Basquiatovoj mladenačkoj energiji, dok je ovaj ionako idolizirao Warhola. U tim se radovima zapaža Warholov povratak pop-artu i Basquiatova fascinacija grafitima. Ostalo na www.gagosian.com/gg/bevhills.html.

Prijatelji II

slikaLondon Izložba Matisse Picasso u Tate Modern dovela je na jedno mjesto remek-djela dvojice giganata moderne umjetnosti. Serijom od tridesetak slika i skulptura u paru, ta velika izložba daje mogućnost izravne usporedbe i analize Matisseove ekspresivne uporabe boje i Picassova stilističkog virtuoziteta. Izložba je otvorena do 18. kolovoza, a poslije putuje u Pariz i New York. Njihovo poznanstvo započeto je 1906. kod Gertrude i Lea Steina i trajalo je do Matisseove smrti, kad je Picasso odao počast njegovu djelu. Ostalo o izložbi pogledajte na www.tate.org.uk/modern/exhibitions/matissepicasso/ te na sjajnoj posebnoj stranici www.matissepicasso.com/matissepicasso.gb/flash/splash.swf.

RR u Bostonu

slikaBoston The Museum of Fine Arts u Bostonu postavio je izložbu Robert Rauschenberg: Recent Work, koja se može pogledati do 18. kolovoza. Njegova svestranost dolazi na vidjelo u njegovim eklektičnim djelima stvorenim različitim tehnikama. Različitost njegova djela postaje mikrokozmosom umjetničkih težnji posljednjih desetljeća, njegove se inovacije desetljećima generacijama slijede. Izložba pokazuje Rauschenbergovo razbijanje granica između umjetnosti i stvarnosti. Info na www.mfa.org/exhibitions/rauschenberg_recentwork.html.

Kelti iz Glauberga

slikaFrankfurt Velika izložba The Mystery of the Celts of Glauberg u Schirn Kunsthalle u Frankfurtu sastoji se od devet stotina izložaka iz šezdeset europskih muzeja. Želja je organizatora da na osnovi fascinantnih nalaza keltskih ostataka u Glaubergu pokažu Kelte u širokom svjetlu. Veliki dio izložaka s nalazišta Glauberg prvi se put prikazuje javnosti. Izložba keltske kulture, otvorena do 1. rujna, također pokazuje trenutna arheološka istraživanja na područjima sjeverno od Frankfurta, ali i najnovija dostignuća u arheologiji. Više informacija potražite na www.schirn.de i www.keltenausstellung.de.

Knjige

slikaAnthea Callen, The Art Of Impressionism: Painting Technique and the Making of Modernity, Yale University Press, 2000. Ovu knjigu predstavljaju kao prvu koja u tolikom obujmu istražuje slikarske tehnike impresionizma. Usredotočujući se na djela Moneta, Pissarroa, Renoira, Cézannea, Sisleyja, Degasa i drugih, u vremenu prije 1900. Anthea Callen, autorica knjige, postavlja njihove metode i materijale u povijesnu perspektivu te vrednuje njihova porijekla i značenja kao vizualne informacije urbanoga moderniteta druge polovice 19. stoljeća — instaliranje modernog kao vizualnog.

Internet

slikawww.guggenheim-venice.it Odlična internetska stranica najvažnijega talijanskog muzeja s djelima iz prve polovice 20. stoljeća. The Peggy Guggenheim Collection, smještena u Palazzo Venier dei Leoni na Canal Grande u Veneciji, na ovoj stranici predstavlja zbirke, povremene izložbe, a isto tako i njezinu osnivačicu, povijest zbirki... Zbirka Peggy Guggenheim posebice predstavlja umjetnike i djela koja je čine. Vrlo pregledna i čitka dvojezična, engleska i talijanska, stranica na koju bi se trebale ugledato mnoge kulturne ustanove u Italiji. Svakako provjeriti!

Marko Kružić

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak