Vijenac 216

Mm

FUTUROPOLIS

FUTUROPOLIS

Multimedijalna razglednica

Došao je kraj zamornim polemiziranjima o tome tko je na kojem prvenstvu dao koji gol i tko čuva vrata koje reprezentacije. Odgovore na sva sporna pitanja daje multimedijalna razglednica Worldcup 2002 Korea/Japan! Osim što ima definitvno originalan oblik (kao prava razglednica), CD-ROM Vam nudi pregršt raznih sadržaja. Od atraktivna introa do pregleda svih igrača sa slikama. Od cjelokupne povijesti prvenstva do 3D pogleda na stadione. Zanima vas bioritam njemačkog obrambenog reda na dan utakmice? Ili želite braniti jedanaesterce koje vam upućuje Figo? Prikratiti vrijeme slaganjem puzzlea? Treba vam prigodan wallpaper? Ili želite isprintati prave razglednice za prijatelje? Razglednica nudi sve to, i još više (i to na jedanaest jezika)! A što nas posebno raduje?! Razglednica je rezultat domaće radinosti!

www.infograf.hr

Airbag za pješaka

slikaStatistike govore za sebe: u Europi godišnje pogiba oko sedam tisuća pješaka u prometu. Čak svaka peta osoba koja smrtno strada je pješak. Automobilska industrija danas, nažalost, pod pasivnom sigurnošću još samo shvaća sigurnost za putnike vozila. Upravo zato razvoj sigurnosnih sustava zaustavio se u unutrašnjosti vozila. No kako se u Europi najavljuje uvođenje novih sigurnosnih standarda (već od 2005), Švedska se tvrtka Autoliv dosjetila zračnoga jastuka za pješake. Pričvršćen ispod haube otvara se u roku od 70 milisekunda nakon sudara i prekriva vjetrobransko staklo. Tako bitno umanjuje opasnost često kobnih ozljeda glave i tijela. Aktivira se senzorima u prednjem braniku. Ugradnja ne bi trebala utjecati na bilo kakva svojstva vozila. Do koje je brzine djelotvoran još nije objavljeno.

www.autoliv.com

Zaštita sa stilom

slikaTalijanski proizvođač Dainese već je korak dalje u nastojanjima da zaštiti svoju klijentelu. Prateći načelo »što je dobro za automobiliste, ne može biti loše za bikere« proizveli su prvi djelotvorni zračni jastuk za motocikliste. Izgleda kao obična jakna, ali u slučaju nesreće može spasiti život. Spojen je na motocikl užetom, tako da se pri naglu odvajanju od motora aktivira. Napuše se u roku od samo pola sekunde i štiti najugroženije dijelove: kralješnicu, prsni koš, područje bubrega i trticu. Cijenu od 900 eura lakše ćete preboljeti ako uzmete u obzir da ga, za razliku od poznatih zračnih jastuka iz automobila, možete ponovno upotrijebiti. Jednostavno zamijenite metak ugljičnog dioksida kojim se napuhava. Naravno, činite to samo ako vam jedan pad s motora nije bio dovoljan...

www.dainese.com

Košulja koja se ne pegla

slikaoš jedan originalan odjevni predmet stiže iz Italije. Modna kuća Corpo Nove nudi tehnički usavršenu košulju. Ne po kroju, nego po materijalu! Napravljena je od 15-postotne legure nikala i titana. Time se, međutim, nije željelo skrojiti nepoderiv odjevni predmet, kako bi se na prvi pogled pomislilo, nego košulju koju ne treba glačati! Nakon pranja jednostavno je objesite na sunce ili osušite sušilom za kosu. Atomi metala na toplini čine mrežu te tako vraćaju košulji zadani oblik. Efekt nije samo praktičan, nego i vrlo privlačan. Za ljeto nude majice od istog materijala s dugim rukavima koji se sami od sebe zasuču na toplini. Praktično, ako se punih ruku vraćate iz trgovine — ili ako želite privući pozornost na plaži. Cijena — laganih 3000 eura.

www.corponove.it

Virtualna tipkovnica

slikaTehnološki napredak obvezuje. Ponajprije poslovne ljude, koji se polako opraštaju od tradicionalnih rokovnika i zamjenjuju ih elektronskim uređajima. No, svatko tko posjeduje PDA poznaje problem: mali uređaj savršeno je praktičan, uredno čuva sve moguće podatke koji se u njega pohrane, ali kada se želi nešto na brzinu zapisati... Dva uhodana modusa unosa podataka — minijaturna tipkovnica i touchscreen koji prepoznaje rukopis — rijetko pokazuju efikasnost koju si korisnik obećava. Prvi je obično vrlo nepraktičan, a drugi redovito neprecizan. Ponajprije ako morate napisati dulji tekst poput e-maila. Rješenje nudi senseboard — nevidljiva tipkovnica. Jednostavno navučete senzore na ruke i tipkate u prazno. Senseboard prepoznaje sve kao da ste tipkali po pravoj tipkovnici i prenosi podatke u vaš PDA. Bez buke, bežično i brzo. Pozdravite se s papirom i olovkom.

www.senseboard.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 216

216 - 13. lipnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak