Vijenac 215

Likovnost

Miljenko Bengez, monografija

Nepretenciozni kolorizam

Miljenko Bengez, monografija, Stamperia d’Arte l’Incisione, Corbeta (Milano), 2001.

Nepretenciozni kolorizam

U povodu prve samostalne izložbe slikara i grafičara Miljenka Bengeza u galeriji L’Incisione nedaleko od Milana tiskana je monografija toga zagrebačkog umjetnika koja je nedavno predstavljena u zagrebačkoj galeriji Studio D. Promocija monografije plod je suradnje između Miljenka Bengeza, Studija D i Stamperije l’Incisione, koja traje već nekoliko godina.

Monografija je tiskana tijekom studenoga prošle godine u specijaliziranoj štampariji Stamperia d’Arte l’Incisione, a autor teksta je talijanski povjesničar umjetnosti Giorgio Serveso. Djelatnost te tiskare s poduljom tradicijom prati izlagačka djelatnost grafičara i slikara s kojima blisko surađuje. Tako je monografija o opusu Miljenka Bengeza tiskana kao dio projekta vezana uz samostalnu izložbu ulja i grafika iz produkcije umjetnika u 2000. i 2001. godini, koje su izrađene pod nadzorom autora upravo u toj poznatoj umjetničkoj stamperiji. Sam umjetnik izjavio je »da bi bio najsretniji da je knjiga izašla na hrvatskom«, no tekstovi se mogu čitati na talijanskom i engleskom jeziku. Može se pohvaliti visoka kvaliteta i profesionalnost tiska.

Bengezovu umjetničku praksu prate konstante i reference motiva urbanog pejsaža i hrvatskog primorja slika i grafika, u kojima je pronašao svoj likovni izraz i vlastitu likovnu sintaksu izgrađenu u tradicionalnom smislu riječi. Prepoznatljiva je Bengezova koloristička dekonstrukcija motiva te se jednako snalazi na platnu i u grafici, pa će autorov koloristički element asocirati na velikog slikara Kleea. Namjerno zamućivanje grafičke površine jedna je od karakteristika njegova opusa.

Jedna od njegovih metoda pristupa radu jest nepretencioznost, neopterećena imaginacija i optimizam. O prisutnosti ovog umjetnika na domaćoj sceni dosta se zna. No, njegova najintenzivnija izlagačka aktivnost vezana je uz Italiju, gdje, u Padovi, priprema novu izložbu ove godine. Već desetak godina zastupa ga newyorška galerija S. E. Fineman Fine Arts, a Bengez je u atelijeru u SoHou proveo i dio vremena proteklih nekoliko godina.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 215

215 - 30. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak