Vijenac 215

Film

FILMSKA ČETVRT

Monster’s Ball, Panic Room i Count of Monte Cristo

FILMSKA ČETVRT

Monster’s Ball, Panic Room i Count of Monte Cristo

Strukovne nagrade, kultni redatelji i ekranizacije književnih klasika obilježit će program hrvatskih kinodvorana u prvoj polovici lipnja. Višestruko nagrađivana za interpretaciju Leticije Musgrove u filmu Monster’s Ball — Zabranjena požuda (Oscar 2001. za najbolju glavnu žensku ulogu, Srebreni medvjed na Berlinskom festivalu 2002), američka glumica Halle Berry stiže pred našu kinopubliku. Riječ je drami redatelja Marca Forstera u kojoj Halle Berry i Billy Bob Thornton tumače središnji par razapet između osobnih tragedija i rasistički zadojene sredine na jugu SAD-a. Izvorni se naslov odnosi na posljednji dan života osuđenika na smrtnu kaznu, u ovom slučaju Leticijina supruga u interpretaciji Seana Puffyja Combsa. Uz tu tragičnu filmsku priču u domaćim se kinima predstavlja i Soba panike, novi triler u režiji Davida Finchera s Jodie Foster u glavnoj ulozi, te trenutačno posljednja adaptacija romana Alexandrea Dumasa Grof Monte Cristo, za koju je redatelj Kevin Reynolds dobio dobre ocjene.

Paške filmske čipke

slikaUz očekivan dolazak više od tristo djece i mladih iz svih krajeva Hrvatske, te uz pedesetak voditelja filmskih i videodružina, u Pagu se od 12. do 15. lipnja održava jubilarna 40. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži. Smotra ima neprofesijski predznak, a prema najavi organizatora Hrvatskog filmskog saveza, OŠJurja Dalmatinca i Škole animiranog filma iz Paga, predstavlja mjesto za prezentaciju i ocjenu jednogodišnje filmske i video produkcije djece i mladih, kao i izvanškolskih aktivnosti u razvijanju filmske i medijske kulture. Na Reviji, prema pravilima, mogu sudjelovati filmske i video družine, te klubovi djece i mladih do osamnaest godina, a samo sudjelovanje može biti skupno ili pojedinačno. Pritom se preporučuje da radovi ne traju dulje od deset minuta. Naposljetku, najbolje će filmove u nekoliko kategorija ocjenjivački sud posebno nagraditi, dok će svi radovi prikazani u programu, kao i njihovi autori, dobiti diplomu za sudjelovanje na Reviji.

Ruski vremeplov

Burno razdoblje ruske povijesti od prvih godina 18. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata tema je novoga filma redatelja Aleksandra Sokurova (Moloch), koji se pod engleskim naslovom Russian Ark predstavio u službenoj konkurenciji upravo završena 55. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. U središtu je ove fantastične drame suvremeni filmaškojeg neobičan splet okolnosti u muzeju Hermitage odvede u prošlost, pa on, nevidljiv svima oko sebe osim jednom francuskom diplomatu, postane svjedokom privatne i političke svakodnevice slavnih ličnosti ruske povijesti: cara Petra Velikog, carice Katarine Velike, te obitelji posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. U poetikom i metaforičnošću bogatu Sokurovljevu filmu glume, između ostalih, i Sergej Dreiden, Maria Kuznetsova i Vladimir Baranov.

Špijuni poput njih

slikaDva najbolja prijatelja, dva špijunska trilera, dva potencijalna hita. Naime, u američkim se kinima počinju prikazivati novi filmovi s oskarovcima Benom Affleckom i Mattom Damonom (Dobri Will Hunting), kojima je zajedničko da su snimljeni prema popularnim špijunskim romanima. Tako Ben Affleck u filmu The Sum of All Fears redatelja Phila Aldena Robinsona (Polje snova) tumači Jacka Ryana, literarnog junaka pisca Toma Clancyja, čija je najnovija zadaća spriječiti izbijanje nuklearnog sukoba između Sjedinjenih Država i Rusije provocirana terorističkim napadima treće strane. Adaptacija romana lani preminula Roberta Ludluma The Bourne Identity u režiji Douga Limana (Swingers) s Mattom Damonom u naslovnoj ulozi špijunske intrige pak plete oko čovjeka oboljela od amnezije kojem prijeti niz zagonetnih neprijatelja. Affeckov se film u SAD-u počinje prikazivati 31. svibnja, a Damonov 14. lipnja.

Knjiga

slikaJeffrey Vance, Suzanne Lloyd, Jack Lemmon, Harold Lloyd: Master Comedian, Harry N Abrams, 2002. Prozvan je trećim genijem, jer se njegov prinos američkoj filmskoj komediji može uspoređivati samo s Charliejem Chaplinom i Busterom Keatonom. O životu i filmografiji Harolda Lloyda (1893-1971) koji je u karijeri nastupio u više od dvjesto filmova, uključujući i remek-djelo Safety Last, monografiju su sastavili Jeffrey Vance i umjetnikova unuka Suzanne Lloyd, uz slovo pokojnoga Jacka Lemmona. Cijena nedavno objavljene knjige je 31,50 $.

Časopis

slika»½ je ruski filmski magazin namijenjen najÜiroj publici, jer, prema ocjenama svojih Þitatelja, na stotinu stranica vjeÜto spaja komercijalni i umjetniÞki aspekt ruske i svjetske suvremene filmske produkcije. MjeseÞnik izlazi od 1997, a uz standardne se novinarske vrste mo×e pohvaliti veoma povoljnom pretplatom za inozemstvo od 45 $. Poznavanje se ruskog jezika podrazumijeva.

CD

slikaHoward Shore, Panic Room (soundtrack) Aktualni dobitnik Oscara za glazbu u filmu Gospodar prstenova — Prstenova družina skladatelj Howard Shore autor je partiture i za novitet u našim kinima Soba panike Davida Finchera. Prvi dojmovi? Opojno, uzbudljivo i emotivno. Cijena: 14,99 $.

Internet

slikahttp://www.blockbuster.com Jedan od najpopularnijih i sadržajem najbogatijih filmskih sajtova na Internetu, Blockbuster, recenzije mnoštva recentnih i klasičnih naslova spaja s bogatom rubrikom o multimedijalnim igrama. Jednostavno rečeno — čista zabava.

Boško Picula

Vijenac 215

215 - 30. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak