Vijenac 214

Maticahrvatska

Filatelija: motivi prigodnih maraka

Vlaho Bukovac

Filatelija: motivi prigodnih maraka

Vlaho Bukovac

Autor Jan Solpera, graver dubokotiska, Václav Fajt, veličina: 50,00 x 40,00 mm, naklada: 120 000, datum izdanja 23. travnja 2002.

Obilježavajući osamdesetu godišnjicu smrti Vlahe Bukovca Hrvatska pošta izdala je, u suradnji s Poštom Republike Češke, marku na kojoj je reproducirana Bukovčeva slika Divan iz 1905. godine. Marke su tiskane u malom arku od četiri marke s dvama privjescima, a izdana je i omotnica prvoga dana (FDC). Autorica teksta objavljena u letku koji prati izdanje je Rašeljka Bilić.

Vlaho Bukovac rođen je u Cavtatu 1855, a umro u Pragu 1922. Njegov životni put obiluje raznolikim zgodama s putovanja po Europi te Južnoj i Sjevernoj Americi. Likovnu naobrazbu stekao je u Parizu kod poznatog Alexandera Cabanela. Bukovac slika u duhu uljepšanog, zaslađenog, realizma i postiže velike uspjehe na salonima, tada najvećoj smotri oficijelne umjetnosti u svijetu.

U likovni život Zagreba Bukovac ulazi 1893. donoseći duh francuske umjetnosti. S jedne strane bio je to duh akademizma i tonskoga slikarstva, a s druge strane duh impresionističkih strujanja. Bukovac je središnja ličnost kulturnog i umjetničkog života Zagreba, osnivač zagrebačke šarene škole, jedan od inicijatora izgradnje Umjetničkog paviljona i organizator prve prave umjetničke izložbe u palači Akademije 1893.. U Zagrebu se »premalo zadržao da bi obilježio epohu, ali dovoljno da bi ostavio trajniji trag« jer 1897, nakon sukoba s Kršnjavijem, odlazi u Cavtat, a potom u Češku 1903, gdje postaje izvanredni profesor Akademie vytvarnyh umeni u Pragu.

Češka mu povijest umjetnosti odaje priznanje kao vrsnu pedagogu i drže da je »... na Prašku akademiju Bukovac donio pointilizam, a njegovom zaslugom prihvatilo se slikarstvo koje se nije više temeljilo ni na konturi ni na plohama već na harmoničnom izmjenjivanju boje, svjetla i sjene, izravnom i čistom potezu.«

Priredio Goran Ivaniš

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak