Vijenac 214

Glazba

CD jazz

U opuštenoj atmosferi

Shirley Horn The main ingredient, Verve 529 555-2

CD jazz

U opuštenoj atmosferi

Shirley Horn The main ingredient, Verve 529 555-2

Godinama u vrhu svjetskog jazza zapostavljena pijanistica i pjevačica Shirley Horn (Washington, 1934) zadnjih godina dobiva sve više prostora u stručnoj periodici i medijima. Kao da se barem djelomično želi ispraviti činjenica što je ta izvrsna interpreatorica jazza poduže u nekom drugom planu. Jedan od razloga te relativne anonimnosti jest duže izbivanje Shirley Horn iz domovine. Više je godina naime provela u Europi gdje će je nerijetki kabaretski nastupi, dakako samo privremeno, udaljiti čak i od europskih jazz-zbivanja. No njezin se talent i veliki smisao za interpretaciju jazza nije nimalo izgubio, te će povratkom u Sjedinjene Američke Države ponovno zabljesnuti i od mlađih generacija u domovini biti ponovno otkrivena.

Shirley Horn afirmirala se vlastitim malim sastavima već tijekom pedesetih godina, surađujući i s glazbenicima be-bop usmjerenja. Iako nadarena i školovana pijanistica, u svijesti ljubitelja jazza pa i jazz-glazbenika, ostaje nazočna prvenstveno kao atraktivna pjevačica i zapažen interpret pjesama iz mape američke popularne glazbe, koje donosi na izrazito džezistički način. Ni njezin diskografski opus nije beznačajan; prisjetimo se samo diska Shirley Horn With Horns. U tom nizu nalazimo i jedan CD koji bismo mogli nazvati Home made Project. Materijal je za razliku od ostalih ostvaren u domu Shirley Horn u kojem se u opuštenoj atmosferi uvijek okupljao niz istaknutih jazz-glazbenika. Na taj je način nastao i materijal za disk, nazvan The Main Ingredient, na što asocira i naslovnica ploče. No prema riječima same Shirley Horn, glavni sastojak u tom projektu bila je glazba, iako u ozračju kućnog snimanja nije manjkalo ni kuhinjskih miomirisa, budući da je domaćica poznata i kao vrlo dobra kuharica, što je bio također jedan od razloga spomenutih okupljanja u njezinoj kući. Tako se eto jednom prilikom u domu Shirley Horn okupio niz izvrsnih džezista raznih generacija, od mlađih — trubača Roya Hargrovea, preko gitarista Bucka Hilla, bas-gitarista Charlesa Ablesa do veterana poput kontrabasista Stevea Novosela te bubnjara Stevea Williamsa, Billyja Harta i Elvina Jonesa i tenor-saksofonista Joea Hendersona. Nekih od tih imena više i nema među nama, ostaje samo sjećanje na jedno sasvim neobično, gotovo jedinstveno snimanje.

»Za ovaj album željela sam jazz kojim ću osjetiti nešto od svoje jučerašnjice i prisjetiti se brojnih trenutaka s kolegama glazbenicima u mojoj kući«, izjavila je Shirley Horn nakon snimanja, za koje je odmah zanimanje pokazala glasovita etiketa Verve. Tako je i nastao disk The Main Ingredient, s nizom izvrsnih izvedbi u rasponu od bluesa preko nekih znanih standarda do sasvim originalnih skladbi. U svim su izvedbama zadržane formacije trija ili kvarteta s trubom, odnosno tenor-saksofonom, a program započinje temom Blues For Serge s parlandom Shirley Horn, Elvinom Jonesom i Joe Hendersonom. Slijede dvije izvedbe, Bacharachova balada The Look Of Love, te swing-standard starijeg datuma Keepin’ Out Of Mischief Now. The Meaning Of The Blues nije pravi blues, a Here’s Looking At You lagana je bossa-nova izvedena samo s vokalom i trijom. You Go To My Head jedan je od najpoznatijih baladnih standarda u jazzu, dok je planetarno poznati jazz-hit Fever znamenite Peggy Lee, u izvođenju Shirley Horn dobio posve novu verziju. Come In From The Rain i Feel Me A Grape manje su poznati originali Mellise Manchester i Davida Frishberga, a program diska završava izvedbom još jednog standarda u stilu swinga, u kojem uz vokal i glasovir Shirley Horn slušamo Joe Hendersona, Bucka Hilla, Stevea Novosela i Elvina Jonesa. The Main Ingredient Shirley Horn i njezinog kućnog društva vrijedi svakako poslušati!

Mladen Mazur

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak