Vijenac 214

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Novecento u ZKM-u

Pedesetu obljetnicu rada i života na sceni PIK-a, pa onda i današnjeg ZKM-a, obilježit će Branko Supek premijerom Novecenta, 25. i 27. svibnja u Dvorani Miško Polanec. Riječ je o kazališnoj i autoreferencijalnoj obradi teksta Alessandra Barrica na granici monologa i pripovijesti, u kojoj u režiji Katje Šimunić uz Supeka nastupa i Kristijan Ugrina. Poseban štih predstavi dat će i glazba Matije Dedića, zbog koje se o njoj već govori kao o jazz drami.

Kuća/Vrt u Gavelli

Dvostruka premijera za dvostruku predstavu očekuje DK Gavella 24. i 25. svibnja. Redateljica Nina Kleflin sama je predložila tekst Alana Ayckbourna Kuća/Vrt, a uprava kazališta oslobodila je pozornicu za kuću i atrij za vrt. Iako se ova Ayckbournova majstorija, koja poprilično troši glumce, može gledati i pojedinačno, preporuča se ipak pogledati obje, i to bez obzira na redoslijed. U svakom slučaju, na drugoj predstavi bit će malo jasnije zašto su Boris Svrtan, Slavica Knežević, Edita Majić, Ivana Bolanča, Luka Dragić, Sven Šestak, Enes Vejzović i ostali zadihani i znojni. Scenografiju za Kuću i za Vrt potpisuje Marin Gozze, a kostime Leo Kulaš i Marita Ćopo.

Nasrtaji na njen život u Osijeku

U režiji Nenni Delmestre u osječkom HNK 24. svibnja premijerno izlazi drama Martina Crimpa, jednog od pripadnika nove britanske drame. Za razliku od ostalih autora tog kruga, Crimpa karakterizira neodredivost likova i potencijali dramskih situacija, pa ga nazivaju i neopirandelovcem, što mu je priskrbilo manje medijske buke, ali više pravog kazališnog interesa. U predstavi igraju Tatjana Bertok, Lidija Florijan, Sandra Lončarić, Nela Kočiš, Đ orđe Kukuljica i Darko Milas.

Farse u Rijeci

Ansambl Talijanske drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci premijerno će 24. svibnja izvesti Farse, komediju Peppina De Fillipa u režiji Nina Mangana. Riječ je o farsama koje ne inzistiraju na ljudskim slabostima, nego već s ljubavlju progovaraju o likovima u paradoskalnim situacijama.

Igor Ružić

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak