Vijenac 214

Fotografija

U FOKUSU

Suvremeni japanski fotografi izlažu u Chicagu

U FOKUSU

Suvremeni japanski fotografi izlažu u Chicagu

slikaU čikaškoj Julia Friedman Gallery izlaže šest japanskih fotografa i fotografkinja koji su do sada bili poznatiji u domovini. Tema je izložbe Cameleon dreams, čiju koncepciju potpisuje kustos Eric Shiner (veže se uz rad trijenala u Yokohami prošle godine), transformacija ljudskog lika i identiteta u suvremenoj japanskog fotografiji. Yasumasa Morimura pretvara se u razne ličnosti popularne kulture (Marilyn Monroe) te taj tip produkcije izlaže već desetak godina, Tomoko Sawada mijenja se odabirom frizure, odjeće i tako snima seriju fotografija za dokumente, Miwa Yanagi preoblači mlade žene u odjeću i daje im izgled baka, Akira postaje drag queen i uličarka, Yoshiko Kamikura portretira poznate intelektualce u Japanu kao žene, a Yuki Kimura se bavi duhovitim iluzijama.

Sam Taylor Wood u Londonu

slikaProvokativna i jedna od najuspješnijih zvijezda fotografije danas, Sam Taylor Wood izlaže u Londonu u Hayward Gallery (od 25. travnja do 21. lipnja). Ova izložba ujedinjuje rad umjetnice u proteklih desetak godina, a njezinu karijeru obilježila nagrada za Mladog umjetnika na Vencijanskom bijenalu 1997. godine. Ova izložba jedna je u nizu koje su uslijedile nakon samostalne izložbe u Madridu u Centro Arte Reina Sofia prije dvije godine, te u Parizu u Centre national de la photographie prošle godine. Poznata je po velikim i dugačkim frizovima-fotografijama uz koje instalira zvučnu kulisu, snimajući svakodnevni život ljudi različitih društvenih slojeva, eksperimentira s dodirom i fuzijom realnosti i imaginarnog prostora i vremena, koristeći u jednom dijelu svog opusa posebno konstruirane kamere.

Surrealism: Desire Unbound

slikaPrinceton University Press izdavač je publikacije koja prati veliku međunarodnu izložbu o nadrealizmu Surrealism: Desire Unbound, koja je bila postavljena u Tate Modern u Londonu da bi prešla u Metropolitan Museum of Art u New Yorku (ostaje otvorena do 12. svibnja). Izložba istražuje značenje koje su nadrealisti i André Breton pridodavali želji i na koji su se način bavili temom ljubavi, te veliki utjecaj koji je imao Freud na njihova razmišljanja. Urednica je tekstova Jennifer Mundy, kustosica u Tate Modern. Uz tristo publiciranih ključnih djela nadrealizma Dalíja, Magrittea, Ernsta, de Chirica, nalaze se fotografije Man Raya i Brassaija te mnogih drugih umjetnika, a vrijedan je doprinos i dokumentarne fotografije koja prati istraživanje teme želje u nadrealista. Poseban su segmet u priči i knjige umjetnika. Među autorima tekstova kao što su Dawn Ades, Vincent Gille, David Hopkins nalaze su i Radovan Ivšić te Annie Le Brun. Knjiga sadrži 362 stranice, ISBN: 0-691-09064-5.

Fotografije kod Christie’s

U Londonu će se 10. svibnja održati aukcija fotografija kuće Christie’s. Na dražbi će se naći veliki raspon fotografija, od najranijih primjeraka kad se fotografija tek razvijala i dagerotipije, do dokumentarne fotografije i djela suvremenih autora Nan Goldin, Wolfgang Tillmans i William Wegman. Moći će se kupiti i djela Roberta Mapplethorpa, a na prodaju će biti i serija putopisne fotografije druge polovice 19. stoljeća (Gustave Le Gray). Jedna od zanimljivosti je i fotografija Mana Raya, njegov portret vojvode i vojvotkinje od Windsora.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak