Vijenac 214

Maticahrvatska

Novo izdanje Matice hrvatske

Splitska slikarska baština

Novo izdanje Matice hrvatske

Splitska slikarska baština

Radoslav Tomić, Splitska slikarska baština: splitski slikarski krug u doba mletačke vladavine, fotografije Živko Bačić, bibl. Redovita izdanja za članstvo, knj. 3, ur. Jelena Hekman, Matica hrvatska, Zagreb, 2002.

Dodatak: katalog slikarskih inventara splitskih crkava, samostana, muzeja i privatnih zbirki; bibliografija (226 jed.); imensko kazalo. — 238 str. sa stotinjak kolor i dvadesetak c/b ilustracija; 17x24 cm; tvrdi uvez sa zaštitnim ovitkom; ISBN 953-150-650-7

Knjiga povijesno-umjetničkih studija u kojima se prvi put u cijelosti predstavlja, u slici i riječi, trostoljetna slikarska baština renesanse i baroka u Splitu. Analizirajući i uspoređujući likovna djela nastala u razdoblju od godine 1500. do 1800, koja su naručena za splitske crkve ili su sačuvana u posjedu obitelji splitskoga podrijetla, autor proučava, osim likovno-umjetničkih osobitosti i vrijednosti samih djela, i povijest njihova nastanka, njihove autore, naručitelje, čuvatelje i proučavatelje, veze domaćih i venecijanskih majstora, slažući tako mozaik cjelovitog uvida u fragmentarno sačuvanu splitsku baštinu nastalu pod posrednima ili neposrednima ujecajima mletačke slikarske škole. Ti utjecaji određene su činjenicama da je Split priznavao vlast Mletačke Republike od 1420. do njezine propasti 1797, te da su Splićani doživljavali Veneciju, iz koje je i naručen veliki broj slika toga vremena, kao kulturnu i umjetničku metropolu. U činjenici da su glavni naručitelji splitskih slika dolazili uglavnom iz crkvenih redova, određena su temeljna tematska i sadržajna obilježja splitskih, renesansno-baroknih umjetnina.

Radoslav Tomić, povjesničar umjetnosti, stručnjak za barokno slikarstvo i kiparstvo Dalmacije (Split, 1957), honorarni je profesor na zadarskom Filozofskom fakultetu i predavač na poslijediplomskom studiju povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Autor je i koautor desetak knjiga, te petnaestak kataloga izložaba i vodiča. Objavio je i osamdesetak znanstveno-stručnih radova u domaćoj i inozemnoj periodici. Radi u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Ovo mu je treća knjiga objavljena u nakladi Matice hrvatske. Tiskana je u čast obilježavanja 1700. obljetnice osnutka Grada Splita.

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak