Vijenac 214

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Jevgenij Svetlanov

Ugledni ruski skladatelj, pijanist i dirigent, rođen 1928. u Moskvi, preminuo je 3. svibnja u svome moskovskom stanu u sedamdeset i trećoj godini života

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Jevgenij Svetlanov

Moskva Ugledni ruski skladatelj, pijanist i dirigent, rođen 1928. u Moskvi, preminuo je 3. svibnja u svome moskovskom stanu u sedamdeset i trećoj godini života, donosi Associated Press. Bio je šef-dirigent Boljšog teatra i Državnog simfonijskog orkestra SSSR-a te stalni gost-dirigent Londonskog simfonijskog orkestra. Posebno je bio cijenjen po interpretacijama ruske simfonijske, baletne i operne glazbe.

Natjecanje

slikaLepo Sumera Natjecanje Lepo Sumera otvoreno je svim skladateljima mlađima od trideset i pet godina, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Svaki sudionik ima pravo prijaviti jedno originalno neizvedeno djelo pisano za simfonijski orkestar u trajanju između devet i trinaest minuta (aranžmani i transkripcije nisu dopušteni) koje nije nagrađeno ni na jednom drugom natjecanju. U drugi krug natjecanja ulazi najviše pet prijavljenih skladbi. 1. nagrada: 5000 eura, 2. nagrada: 3000 eura, 3. nagrada: 2000 eura. Petoga travnja 2003. nagrađena će djela praizvesti Estonski nacionalni simfonijski orkestar u Estonskoj koncertnoj dvorani u Talinu na otvaranju festivala Estonski glazbeni dani. Rok za predaju prijava je 10. prosinca 2002. http://www.sumera.kul.ee/.

Muzeologija

Dom obitelji Schumann

slikaLeipzig Leipziški dom Clare i Roberta Schumanna, u kojemu je poznati par obitavao od 1840. do 1844. godine, preuređuje se u izložbeni prostor. U kući, u čijem je jednom dijelu trenutno smještena privatna osnovna i srednja škola, mladi je par primao Mendelssohna, Berlioza, Liszta i mladoga Wagnera, Robert Schumann skladao je Glasovirski koncert, prvu inačicu Četvrte simfonije i dio Prve (Proljetne simfonije), a uređivao je i poznati magazin »Neue Zeitschrift für Musik«: http://www.schumann-verein.de/.

Glazba i arhitektura

Parco della Musica

slikaRim 21. travnja, u povodu 2775. obljetnice grada, otvorena je nova dvorana Parco della Musica. Kompleks, smješten na Tiberu nedaleko bogate četvrti Parioli i stadiona Flaminio, čine tri koncertne dvorane (sa 2756, 1273 i 700 mjesta) povezane velikom otvorenom arenom. Zgrada zauzima 500 000 četvornih metara, uključujući 40 000 trgova i vrtova te 42 000 četvornih metara knjižnica, trgovina, kafeterija i restorana. Autor projekta ugledni je talijanski arhitekt Renzo Piano, autor pariškog Centra Pompidou, berlinskoga Potsdamer Platza, te mnogih galerija i hotela širom svijeta. U originalni nacrt naknadno je uvrštena i rimska vila, nađena nakon započetih radova. Projekt je s početnih pedeset šest milijuna funta u međuvremenu narastao na osamdeset milijuna. »Dosad je glazba u Rimu živjela na pjaci, u crkvi, u sportskoj areni«, izjavio je Luciano Berio, ugledni skladatelj, predsjednik upravnog vijeća Parka. Odsad će živjeti u auditoriju »bez premca u Europi«, tvrdi rimski dnevnik »Il Messaggero«: http://www.renzopiano.it/.

Glazba s tezge

Trgujući Bernsteinom

slikaObitelj Leonarda Bernsteina odlučila je unajmiti tvrtku koja će efikasnije tržišno iskoristiti lik i djelo slavnoga dirigenta i skladatelja. Amberson, Inc., kompanija zadužena za kontrolu Bernsteinove glazbe, potpisala je ugovor s tvrtkom Roger Richman Agency, koja trenutno drži licence za osobe kao što su Albert Einstein i Mae West. Novi proizvodi s Bernsteinovim likom i potpisom mogli bi uključiti ograničene serije satova, glazbene instrumente te držače za kasete i kompaktne ploče: http://www.leonardbernstein.com/.

Borko Špoljarić

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak