Vijenac 214

Glazba

DVD opera

Pjevanje korektno, scenografija izvrsna

Giuseppe Verdi, La Traviata, Arthaus Music, 138 minuta¸

DVD opera

Pjevanje korektno, scenografija izvrsna

Giuseppe Verdi, La Traviata, Arthaus Music, 138 minuta

Putem ovog DVD-a možemo upoznati Traviatu u produkciji Glyndebourne Festival Opera iz 1988. Redatelj scenskog uprizorenja je Peter Hall. U njegovoj viziji Violetta Valéry djevojka je koja se, zahvaljujući tjelesnoj ljepoti i sposobnosti manipulacije muškarcima, uspela do statusa bogate i poznate kurtizane. Njezin salon (odlična scenografija Johna Guntera, koji potpisuje i lijepe kostime), pretrpan pokućstvomm i umjetninama, više je nalik bordelu, čime odaje ukus vlasnice koja misli da kuće bogatih tako trebaju izgledati. (Atmosfera bordela naglašena je u 1. činu početnom scenom u kojoj vidimo starca nad raširenim prostitutkinim nogama, a u 3. činu vidimo i djevojku golih grudi u Florinom salonu.) Engleska sopranistica Marie McLaughlin svojom se glumom odlično uklopila u ambijent. Njezina Violetta pjevački je precizna i sigurna, tek mjestimice prekratka daha. Američki tenor Walter MacNeil glumački je mnogo suzdržaniji, što odgovara ulozi aristokrata Alfreda Germonta. Snagu svojih emocija MacNeil nam prenosi toplinom i bojom glasa. Najslabiju interpretaciju ostvaruje Brent Ellis kao Georges Germont. Dok se njegovu pjevanju ne mogu uputiti ozbiljnije zamjerke, glumačka interpretacija na granici je dobra ukusa. Operna umjetnost njeguje neke posebnosti u glumačkom izričaju, ali se prilagođava vremenu, dok na primjeru Ellisove glume možemo vidjeti kako je to izgledalo u dalekoj, dalekoj prošlosti i koliko se od tada promijenilo. Treba istaknuti zbor, koji zvuči skladno i nikad se glasnoćom ne nadmeće sa solistima, nego im pruža izvanrednu potporu u zajedničkim dionicama. Vrhunskim glazbenicima Londonske filharmonije ravna Bernard Haitink.

Budući da je Peter Hall režirao i snimku, to mu je omogućilo da istakne najbolje kadrove, ali je ustrajavajući na tome da u svakoj slici budu prisutni sat i kosturska lubanja pretjerano naglašavao tragiku što je povremeno iritantno.

DVD-snimka mjestimice je neoštra dok je PCM stereozvuk dobre kvalitete. DVD nudi mogućnost gledanja opere s titlovima na njemačkom, engleskom, francuskom i španjolskom jeziku, a izdanje prati knjižica s informacijama o skladatelju, djelu i izvođačima.

Goran Ivaniš

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak