Vijenac 214

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Pisci izabrali Don Quijotea za najbolju knjigu

Pisci iz cijeloga svijeta izabrali su Don Quijote Miguela de Cervantesa Saavedre za najbolju knjigu svih vremena.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Pisci izabrali Don Quijotea za najbolju knjigu

Norveška Pisci iz cijeloga svijeta izabrali su Don Quijote Miguela de Cervantesa Saavedre za najbolju knjigu svih vremena. Norveški književni klub tražio je od stotine autora iz pedeset i četiri zemlje da nabroje svojih deset omiljenih knjiga, pri čemu je Don Quijote dobio pedesetak posto više glasova od svih ostalih knjiga. Među ostalim knjigama na popisu su djela Dostojevskog, Kafke, Shakespearea i Tolstoja, Faulknera, Flauberta, Márqueza, Homera, Thomasa Manna i drugih. Među piscima koji su birali najbolju knjigu bili su Salman Rushdie, Milan Kundera, John le Carré, John Irving, Nadine Gordimer, Carlos Fuentes i Norman Mailer.

Wolfgang Hilbig dobitnik Büchnerove nagrade

Njemačka Ovogodišnja nagrada Georga Büchnera dodijeljena je berlinskom piscu Wolfgangu Hilbigu. Najvažnija njemačka književna nagrada dotirana je sa 40 000 eura, a službeno će biti predana u listopadu u Darmstadtu. Hilbig, koji je kasno počeo pisati i do svoje tridesete godine radio je kao metalurški radnik u DDR-u, 1979. godine objavio je prvu zbirku lirike Abwesenheit. Gedichte, zbog čega je kratko i pritvoren. Sredinom osamdesetih preselio je u zapadnu Njemačku, gdje je napisao i svoj najpoznatiji roman, Ich, objavljen 1993, priču o pjesniku koji je radio kao špijun istočnonjemačke tajne službe Stasi. Najnovija su mu djela roman Das Provisorium i pjesnička zbirka Bilder vom Erzählen.

Richard Flanagan dobitnik nagrade Commonwealtha

slikaVelika Britanija Australski autor Richard Flanagan dobitnik je književne nagrade Commonwealtha za roman Gould’s Book of Fish. Inspiriran slikama iz 19. stoljeća Williama Buelowa Goulda, ovaj inventivan i kompliciran roman govori o Gouldovoj ljubavnoj vezi s mladom crnkinjom. Na popisu kandidata za nagradu Commonwealtha bili su i Atonement Iana McEwana, Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage Alice Munro i The Pickup Nadine Gordimer.

Hemingway na Internetu

slikaSAD Književno djelo Ernesta Hemingwayja dobit će mjesto na Internetu, javio je njujorški izdavač Charles Scribner & Sons. Od kolovoza ukupno će dvadeset i tri Hemingwayjeve knjige biti dostupne na Internetu, među njima Starac i more i ostala najpoznatija Hemingwayjeva djela. Zainteresirani će knjige uz naplatu moći downloadati, a cijena će biti niža od prodajne cijene knjiga u knjižarama.

Umro kubanski autor Jesús Díaz

Kuba Kubanski pisac, redatelj i scenarist Jesús Días nenadano je umro u španjolskom egzilu u šezdesetoj godini života. Bivši profesor filozofije osnovao je Savez za kubansku kulturu, a od 1996. vodio je i časopis »Encuentro« u Madridu. Tijekom jednog putovanja u Njemačku 1992. zabranjen mu je povratak na Kubu, premda se nije otvoreno protivio režimu Fidela Castra. Njegov nedavno objavljen posljednji roman Las cuatro fugas de Manuel bavi se, kao i njegovi prijašnji romani, temama aktualne situacije na Kubi.

Umro Manfred Bieler

Njemačka Pisac Manfred Bieler umro je u Münchenu u šezdeset i sedmoj godini života. Autor koji je 1964. godine iz DDR-a emigrirao u Prag, a zatim 1968. godine u zapadnu Njemačku, najpoznatiji je po romanu Der Mädchenkrieg, komičnoj obiteljskoj priči koja se odigrava u Pragu u doba nacizma. Bieler je prvu zbirku Der Schuß auf die Kanzel objavio pedesetih godina, a uslijedili su Bonifaz oder Der Matrose in der Flasche. Prvi veliki uspjeh postigao je 1969. romanom Maria Morzeck oder Das Kaninchen bin ich.

Umrežavaju se europske knjižnice

EU Nacionalne knjižnice osam europskih zemalja ubuduće će biti povezane digitalnom mrežom i dostupne na internetu preko jedinstvenog portala. U budužoj Europskoj knjižnici moći će se jednim upitom preko portala pretražiti svi knjižni fondovi u umreženim knjižnicama. U projektu sudjeluju nacionalne knjižnice Njemačke, Velike Britanije, Nizozmske, Italije, Portugala, Finske, Slovenije i Švicarske, a voditelj je projekta Britanska biblioteka: www.europeanlibrary.org.

Ivan Klima dobitnik nagrade Franza Kafke

slikaČeška Češki pisac Ivan Klima ovogodišnji je dobitnik praške nagrade Franza Kafke. Kako je objasnio žiri, u kojemu je bio i frankfurtski kritičar Marcel Reich-Ranicki, Klima je naročito zaslužan za demokraciju, toleranciju i humanizam. Nagrada, koju će Klima dobiti potkraj listopada, dotirana je s 10 000 dolara. Prošle godine dodijeljena je američkom piscu Philipu Rothu. Klima je do 1989. uglavnom objavljivao u inozemstvu, jer mu je u Čehoslovačkoj bilo zabranjeno objavljivati.

Objavljeni kandidati za nagradu Orange

Velika Britanija Orange Prize, jedina nagrada za roman isključivo za žene, dotirana s 30 000 funti, objavila je ovogodišnji popis kandidata. U konkurenciji su No Bones Anne Burns, The Siege Helen Dunmore, The White Family Maggie Gee, A Child’s Story of True Crime Chloe Hopper, Bel Canto Ann Patchett i Fingersmith Sare Walters. Nagradu financira zaklada čiji je sponzor tvrtka mobilne telefonije Orange.

Iva Krtalić

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak