Vijenac 214

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Murillo u Teksasu

Prva opsežna retrospektiva španjolskoga baroknog slikara Bartoloméa Estebana Murilla izložena je u Kimbell Art Museum u teksaškom Fort Worthu.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Murillo u Teksasu

Fort Worth Prva opsežna retrospektiva španjolskoga baroknog slikara Bartoloméa Estebana Murilla izložena je u Kimbell Art Museum u teksaškom Fort Worthu. Postavljena djela dolaze iz američkih institucija i privatnih zbirki, a izložba se sastoji od trideset i četiri slike iz zlatnog doba španjolskog slikarstva. Želite li se upoznati s Murillom, njegovim religioznim slikama, slikama iz svakodnevnog života i portretima posjetite izložbu do 16. lipnja ili www.kimbellart.org. Nakon Fort Wortha izložba seli u Los Angeles.

Teme i varijacije

slikaVenecija U venecijanskom Peggy Guggenheim Collection do 4. je kolovoza otvorena izložba Themes and Variations — Post-war Art, čija je svrha razumijevanje i kontekstualizacija umjetnosti s obiju strana Atlantika koja se događala nakon Drugog svjetskog rata. Djela izložena na izložbi većinom su iz venecijanske i njujorške Guggenheimove podružnice, a među umjetnicima ističu se Bacon, Dubuffet, Giacometti, Magritte, Moore i Vasarely, ali većinu predstavljenih čine Talijani Burri, Fontana, Manzoni i ostali. Ostale informacije pogledajte na fantastičnoj stranici www.guggenheim-venice.it.

Klee na papiru

slikaBasel Baselski Kunstmuseum pruža nam rijetku priliku vidjeti cjelokupnu zbirku Kleeovih radova na papiru koja se čuva u njihovu Odjelu crteža i grafika. Izloženi radovi sadrže i crteže u tušu i crnom bojom, ali i tempere i vodene boje. Njegova inventivna snaga i radost eksperimentiranja vidljiva je i iz ovih djela koja se protežu kroz cijeli njegov umjetnički opus. Crteži su na ovoj izložbi, koja traje do 27. srpnja, uspoređeni s nekoliko njegovih velikih slika. Izložbu Kleeovih radova na papiru potražite na www.kunstmuseumbasel.ch.

Geometrija i perspektiva

slikaLos Angeles The Geometry of Seeing: Perspective and the Dawn of Virtual Space, ime je izložbe postavljene u Getty Research Institute u Los Angelesu. Izložba traje do 7. srpnja i propituje mnogostranost znanosti o perspektivi i njezinoj konkretnoj uporabi. Perspektivni iluzionizam predstavljen je djelima Albertija, Dürera, Lauretija, Serlija i ostalih. Na izložbi su pokazana različita razmišljanja o prostoru i perspektivi, teorijska i praktična znanja, knjige, grafike, crteže i slike u razdoblju od četiri stoljeća i u više država. Informacije na Internetu www.getty.edu/art/exhibitions/geometry.

Knjige

Alastair Grieve, Whistler’s Venice, Yale University Press, 2000.

slikaKnjiga opisuje kako se Whistler neplanirano zaljubio u Veneciju, u kojoj je proboravio otprilike godinu dana, 1879. godine. Slikajući i crtajući u različitim dijelovima Venecije, Whistler je napravio pedesetak crteža, nekoliko ulja i stotinjak pastelnih crteža. Alastair Grieve pokazuje u ovoj knjizi kako je Whistler vrhunski topografski crtač i njegov je venecijanski opus prava fotografska monografija. Zanimljiva je i činjenica koja kazuje da Whistler nije skicirao samo reprezentativnu arhitekturu, nego i sporedne i uske uličice, mala dvorišta...

Video & DVD

Pollock, režija Ed Harris, 2000.

slikaPosuđujemo vijest iz filmske rubrike... Naime, u naše je videoteke stigao film Pollock u režiji Ed Harrisa, koji ujedno igra ulogu lucidnog umjetnika. Biografski uradak, u kojem osim Harrisa glume i Marcia Gay Harden, koja je za ulogu Pollockove žene Lee Krasner osvojila Oscara, Amy Madigan kao Peggy Guggenheim i drugi, začinjuju fantastične scene Pollockove stvaralačke energije, njegovih radova i njegove složene psihe te unutarnjih demona. U svemu je tome nevjerojatna sličnost između Jacksona Pollocka i Eda Harrisa.

Internet

slikawww.untrashed.com Ova internetska adresa dopuna je izložbi koja se održava u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici. Izložba Un-trashed, koja traje do 18. svibnja, prikazuje odbijene dizajnerske radove kojima naručitelji nisu, iz različitih razloga, bili zadovoljni. Cilj je izložbe odbijenih radova donijeti presjek realne situacije na hrvatskoj sceni grafičkog dizajna preko odnosa naručitelja prema radovima profesionalnih dizajnera, a www.untrashed.com služi kao work-in-progress jedne buduće velike, međunarodne izložbe jednakog karaktera.

Marko Kružić

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak