Vijenac 214

Film

FILMSKA ČETVRT

Ljubav i kloniranje

I u naša i u svjetska kina 16. svibnja stiže novi nastavak pustolovnoga znanstveno-fantastičnog serijala Ratovi zvijezda autora i redatelja Georgea Lucasa.

FILMSKA ČETVRT

Ljubav i kloniranje

slikaZagreb I u naša i u svjetska kina 16. svibnja stiže novi nastavak pustolovnoga znanstveno-fantastičnog serijala Ratovi zvijezda autora i redatelja Georgea Lucasa. Riječ je o drugoj epizodi popularne svemirske sage, koja iza naslova Klonovi napadaju krije ljubavnu priču mladog Anakina Skywalkera, budućeg Dartha Vadera, i senatorice Padmé Amidale, čiji život ugrožavaju neprijatelji Galaktičke Republike. Zaljubljeni duo u 120 milijuna dolara vrijednu spektaklu snimanu najnovijom digitalnom tehnologijom glume Hayden Christensen i Natalie Portman, a pridružuju im se Ewan McGregor, Samuel L. Jackson i Christopher Lee. Lucasovu će se filmu u domaćim kinima tijekom sljedeća dva tjedna pridružiti i obiteljski triler Harolda Beckera Slučajni svjedok s Johnom Travoltom u glavnoj ulozi te bolnička drama Nicka Cassavetesa John Q s Denzelom Washingtonom kao tumačem naslovnog lika.

Požeške minute

slikaPožega Jubilarni, deseti, put u Požegi će se 24. i 25. svibnja održati Hrvatska revija jednominutnih filmova, na kojoj će biti prikazani radovi autora iz udruga uključenih u Hrvatski filmski savez, kao i samostalnih autora iz zemlje i inozemstva. Kao što je već poznato, trajanje prijavljenih filmova ne smije biti dulje od šezdeset sekundi, i to uključujući sve naslove, kao i duljinu zvučnog zapisa. Međunarodni ocjenjivački sud nagradit će tri najbolja filma u službenom programu, a svog će pobjednika proglasiti i požeška publika, te predstavnici svjetske filmske i videoorganizacije UNICA, pod čijim se pokroviteljstvom manifestacija i održava od 1993. Reviju, inače, priređuju GFR FILM-VIDEO iz grada domaćina i Hrvatski filmski savez iz Zagreba. Podsjetimo, prošlogodišnji je laureat Revije, i prema ocjeni žirija, i prema mišljenju publike, bio francuski film Maeklong Station or Market autora Mf. Mallerona.

Polanski o ratu

slikaCannes Je li zbog godišnjice, ili nečeg drugog, 55. međunarodni filmski festival u Cannesu od 15. do 26. svibnja privukao je mnoga poznata redateljska imena (David Cronenberg, Abbas Kiarostami, Michael Winterbottom...) čiji su se filmovi našli u službenoj konkurenciji, koja ove godine broji dvadeset i dva naslova. Među njima deveteročlani će žiri na čelu s Davidom Lynchom proglasiti dobitnika Zlatne palme, a, prema prvim procjenama, jedna bi od nagrađenih mogla biti i ratna drama The Pianist redatelja Romana Polanskog. Tragediju o čovjeku koji je preživio strahote Drugog svjetskog rata, odnosno razaranje varšavskoga geta i zatvoreništvo u nacističkom koncentracijskom logoru, Polanski je realizirao u međunarodnoj produkciji. Kao predložak mu je poslužio roman Ronalda Harwooda, uz Polanskog koscenarista filma. Glavnu ulogu pak tumači mladi Njujorčanin Adrien Brody (Ljeto kada je ubijao Sam).

Neukrotivi pastuh

slikaLos Angeles U Cannesu će svoju svjetsku pretpremijeru, doduše izvan konkurencije, imati i potencijalni svibanjski hit u američkim kinima, animirana pustolovina Spirit: Stallion of the Cimarron. Riječ je o trećem dugometražnom crtanom filmu tvrtke DreamWorks rađenu tehnikom klasične animacije, koja ohrabrena dobrim prijamima Princa od Egipta i Puta u El Dorado vjeruje da će se priča o divljem konju čiji se neukrotivi duh ne smiruje ni nakon pripitomljavanja svidjeti i malim gledateljima i odrasloj publici, na koju su djelomice ciljali i s prethodnim radovima. Animiranim likovima u filmu, uz Matta Damona kao naratora, glasove posuđuju glumac James Cromwell i glazbenik Bryan Adams, koji je skladao i osam pjesama za soundtrack. Film su režirale debitantice Kelly Asbury i Lorna Cook, pa Spirit: Stallion of the Cimarron pred američku publiku 24. svibnja stiže i kao visokobudžetni animirani film koji su ostvarile isključivo žene.

Knjiga

Helena Lumme, Great Women of Film, Watson-Guptill Pubns, 2002.

slikaIsključivo žene, točnije njih trideset, protagonistice su nove knjige Helene Lumme o Amerikankama čije su karijere obilježile suvremeni Hollywood. Intervjuima, anegdotama i osvrtima, te fotografijama koje potpisuje Mika Manninen, autorica predstavlja danas neizostavna imena američkog filma poput skladateljice Rachel Portman, producentice Christine Vachon ili glumice Susan Sarandon. Cijena: 20,97 $.

Časopis

»Ultimate DVD«, britanski mjesečnik specijaliziran za DVD-format reprodukcije filmova, mnoštvom se recenzija, reportaža, intervjua, kao i stručnih tekstova o digitalnoj tehnologiji nameće kao nezaobilazna tiskovina o trenutačno najprobitačnijem dijelu filmskoga tržišta. Kuriozitet je magazina da mu kupci u Velikoj Britaniji mogu izabrati jednu od dvije ponuđene naslovnice. Pretplata za Europu: 52 funte.

CD

John Williams, Star Wars — Episode II: Attack of the Clones

slikaSlavni John Williams napisao je partituru i za ukupno peti dio Ratova zvijezda za čiju je originalnu glazbu 1977. nagrađen Oscarom. Sukladno priči i — namjeri, od trinaest melodija, najdojmljivija je ljubavna tema Across the Stars posvećena romanci Anakna i Padmé. Cijena: 13,49 $.

Internet

http://www.cmmc.cjb.net

Sve što trebate znati o 10. hrvatskoj reviji jednominutnih filmova u Požegi saznat ćete na festivalskoj web adresi. Nasuprot tamošnjim pravilima, za pregled sitea odvojite više od šezdeset sekunda.

Boško Picula

Vijenac 214

214 - 16. svibnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak