Vijenac 213

AFCO

Nikola Grabić

Zašto tako?

Zašto tako?

Malo je gradova koji su uknjižili sedamnaest stoljeća života, teško je pronaći neki koji bi bio nalik Splitu po svojoj dugoj, neprekinutoj i bogatoj povijesti, ali i po svom današnjem regionalnom i nacionalnom značenju.

Istražuju ga tijekom povijesti mnogi, potvrđuju njegov jedinstven urbanistički razvoj, otkrivaju nam grad sapet Dioklecijanovom palačom, geometrijom renesansnih i baroknih zidina, otkrivaju nam grad izrastao u krajoliku dramatične, apsolutne ljepote, izrastao na moru oko gradske luke, ishodišta svih faza razvoja.

To su činjenice, to su trajne obveze onima koji se bave ili žele sudjelovati u razvoju grada.

Split je stoljećima stvarao prepoznatljivu i zaštićenu razglednicu grada, razglednicu koja upućuje i diktira na određen način budući razvoj grada na poluotoku, ali i grada na njegovu povijesnom prostoru od Salone do Epetiona!

A sve počinje s povijesnom gradskom jezgrom i gradskom lukom! To su neprocijenjene vrijednosti i ključni elementi u razmišljanju o razvoju grada. Znanstvena i stručna valorizacija našega gradskog prostora uvjet je za bilo koji razvojni projekt toga, ali i ostalog širega gradskog prostora.

U tom smislu AFCO je samo jedno jednostavno rješenje koje se nudi našem gradu i koje provocira niz pitanja iz metodologije pristupa rješavanju povijesnih izgrađenih prostora.

Oskudna prezentacija tog rješenja i ponuđene vedute gradske luke potiču pitanja koja možemo sažeti u jedno: zašto tako?

Jer, nije u pitanju AFCO, nego grad i njegovi građani, njegovi razvojni interesi i dugoročni ciljevi.

Jednostavno rješenje po mjeri AFCO-a i prema kriterijima kapitala nije jamstvo da je to najbolje rješenje!

Stoga, valorizacija povijesnoga gradskog prostora i gradske luke jedino je moguća uz izradu razvojnih prostornih planova ili cjelovite razvojne studije, koja će dati precizne odgovore na klasična pitanja: što, kako, koliko i gdje graditi i razvijati ovaj prostor. Pretpostavljam da je trenutak temeljite rasprave o problemu, a AFCO je samo povod da se definitivno odredi današnja i buduća uloga gradske luke i povijesne gradske jezgre u razvoju otvorenoga grada, oslobođena i razigrana na cijelom povijesnom prostoru, a ne samo na poluotoku.

Očito je da AFCO nije odgovor na tako postavljena pitanja, a osobito ako su u pitanju hoteli »koji bi (po AFCO-u) bili planirani i projektirani u suglasnosti sa zahtjevima hotelskih lanaca...«. To je jednostran pristup i za grad neprihvatljiv iz mnogo razloga.

Dakle, AFCO da, ali kao dio ukupnoga razvojnog modela grada Splita, u funkciji razvoja luke i njene uloge u razvoju grada i toga dijela jadranskog prostora, te u funkciji ispravne valorizacije povijesne gradske jezgre, kao i u funkciji ukupne strukture grada na njegovu povijesnom prostoru.

Ali AFCO ne kao degradacija povijesne gradske jezgre i Palače, ne kao model koji znači jednostran pristup, koji je sam sebi svrha, a naročito koji grubo degradira povijesno-graditeljsku razglednicu grada Splita.

Jer Split nema cijene koja bi opravdala bilo koji pogrešan zahvat u ovom stoljetnom prostoru, a osobito ako je zasnovan na pojedinačnom interesu i interesu kapitala. Za takve pristupe i zakone tzv. slobodnog tržišta Split ima druge mogućnosti i izvanredne prostorne mikrolokacije koje su Bogom dane upravo za isključivo poduzetnički projekt AFCO! Cijeli priobalni prostor od Trstenika, Žnjana, Duilova do Stobreča izmišljen je za AFCO i slične projekte, a sva ta mjesta gotovo su povezana s gradskom jezgrom i povijesno nasljeđe može biti dostupno gostima za pet do deset minuta vožnje automobilom.

Nikola Grabić

dipl. ing građ, direktor EKO projekta Kaštelanski zaljev

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak