Vijenac 213

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Međunarodni festival malih scena

U izboru Darka Lukića od 3. do 13. svibnja u Rijeci će se po deveti put održati Festival malih scena, koji će opravdati prošle godine dodanu oznaku međunarodnoga time što je na programu broj inozemnih predstava veći od onoga domaćih. Kako je selektorska odrednica ovogodišnjega festivala novo čitanje klasičnih predložaka, u HKD-u na Sušaku, Kalvariji, paviljonu tvornice Rikard Benčić i Filodrammatici kazališne će skupine iz Sjedinjenih Država, Italije, Švicarske, Mađarske, Poljske, Slovenije, Crne Gore i Srbije igrati obrade Miltona, Euripida, Shakespearea, Čehova, Gorkog, Mickiewicza. Domaća će kazališta (Kufer, Bad Co, HKD Teatar, DK Gavella, HNK iz Splita i Rijeke) pokazati Krležu, Kamova, Müllera, Seneku i Geneta.

U sklopu festivala u Rijeci će se održati i posebno izdanje Radionice kulturalne konfrontacije, izložba posvećena Veljku Maričiću i promocija zbirke tekstova Dalibora Foretića Iluzija nije opsjena. Više informacija trebalo bi biti na www.theatre-festival.rijeka.hr.

Polaroidi u Gavelli

Dvostrukom premijerom, uvjetovanom kapacitetom dvorane Mamut, na repertoaru Dramskog kazališta Gavella od 3. i 4. svibnja bit će i Polaroidi Marka Ravenhilla, britanskog dramatičara poznata po uspješnici Shopping & Fucking. Izgubljenu sočnost originala Some explicit polaroids nadoknadit će, u režiji Borne Armaninija, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Zoran Gogić i Vesna Tominac-Matačić.

Što sve činimo zbog ljubavi u Komediji

Zagrebačka premijera ove komorne drame o dobro-i-lošesusjedskim odnosima čuvenoga britanskog dramatičara Alana Ayckbourna na rasporedu je 8. svibnja. Oko predstave koprodukcijski su se okupili Istarsko narodno kazalište iz Pule te kazališta Komedija i Mala scena iz Zagreba pa u režiji Ivice Kunčevića nastupaju Vitomira Lončar, Vanja Lumezi, Zlatko Ožbolt i Željko Duvnjak.

Zemlja varalica u Kerempuhu

Nova predstava Satiričkog kazališta obrada je Priručnika za menadžere Ephraima Kishona. O sadržaju komedije dovoljno govore njezina dva naslova, a kako će to odigrati Mario Mirković, Anita Matić, Duško Gruborović i Hrvoje Kečkeš u režiji i dramatizaciji Vedrane Vrhovnik, premijerna će publika vidjeti 10. svibnja.

Festival glumca

Vukovar, Vinkovci, Županja i Ilok od 11. do 20. travnja ugostili su 9. festival glumca u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Izbor predstava u kojima je barem jedan glumac dobar ove je godine obavio Vili Matula i izabrao jedanaest predstava iz cijele Hrvatske, bez obzira na repertoarna i statusna određenja njihovih tvoraca. Zanimljivo je i da će tema okruglog stola Festivala glumca biti Glumac u alternativnom kazalištu. Detaljniji raspored nalazi se na adresi www.hddu.hr.

Igor Ružić

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak