Vijenac 213

Maticahrvatska

Goran Ivaniš

Sudska psihijatrija

Iz forenzičke psihijatrije, gl. ur. Tija Žarković Paljan, Dražen Kovačević, Ceres, Zagreb, Matica hrvatska, Kutina, 2001.

Sudska psihijatrija

Iz forenzičke psihijatrije, gl. ur. Tija Žarković Paljan, Dražen Kovačević, Ceres, Zagreb, Matica hrvatska, Kutina, 2001.

Forenzička (sudska) psihijatrija grana je psihijatrije koja se upotrebljava u pravne svrhe. Budući da je sastavni dio psihijatrije, sudska psihijatrija prati njezin razvoj kao i zakonodavne promjene koje zadiru u njezin djelokrug. Područje djelovanja sudske psihijatrije obuhvaća duševno promijenjene osobe koje su se zbog duševne bolesti, duševne poremećenosti, nedovoljna duševnog razvoja ili neke druge duševne smetnje sukobile s pozitivnim normama kaznenog, građanskog, obiteljskog ili radnog prava, što ukazuje na nužnost interdisciplinarnosti, koja mora biti prisutna prilikom obrade forenzičkih pacijenata.

Najvažnije mjesto u forenzičkoj psihijatriji zauzima područje kaznenog prava, tj. vještačenja osoba optuženih za zločin kako bi se odredila njihova ubrojivost u kaznenom postupku, sposobnost shvaćanja počinjena djela i mogućnost upravljanja vlastitim postupcima, pri čemu nerijetko treba procijeniti njihovu opasnost za okolinu i preporučiti odgovarajuće psihijatrijsko liječenje. Liječenje sudskih psihijatrijskih bolesnika provodi se u Hrvatskoj u četiri psihijatrijske bolnice: u Popovači, na Rabu i Ugljanu te u Vrapču.

Sadržajno knjiga Iz forenzičke psihijatrije podijeljena je u tri cjeline. U prvom dijelu obrađena je socijalna psihopatologija kriminaliteta te se pokušalo analizom raznih parametara odrediti jedinstveni tip ubojice kao i dobiti klasičan profil ličnosti alkoholičara. Druga cjelina donosi prikaz forenzičko-psihijatrijskih aspekata vještačenja počinitelja pojedinih vrsta zločina (ubojstva, čedomorstva, silovanja, rodoskrvnuća, palikuća, itd.) uz iznošenje konkretnih primjera iz prakse, te analizu psihijatrijskih problema vještačenja u slučajevima pretrpljenih duševnih boli kao i vještačenja starih osoba kako bi se utvrdila njihova ubrojivost prilikom pisanja i potpisivanja dokumenata. Treći dio donosi prikaz tretmana forenzičkih pacijenata od farmakoterapije, preko grupnog psihoterapijskog tretmana do radno-okupacijske terapije kao faze resocijalizacije i rehabilitacije forenzičkih pacijenata

Zbornik radova

Iz forenzičke psihijatrije već samim naslovom sugerira da nije riječ o sveobuhvatnom djelu iz područja forenzičke psihijatrije, nego o zborniku znanstvenih radova koji su nastali na temelju svakodnevnog rada skupine stručnjaka (psihijatara, neuropsihijatara, psihologa i socijalnih pedagoga), koji se bave problematikom forenzičke psihijatrije, od vještačenja do tretmana forenzičkih psihijatrijskih bolesnika. Knjiga je na određeni način retrospektiva rada bivših i sadašnjih liječnika i drugih suradnika Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači jer većina autora radi u navedenoj bolnici. Mnogi radovi prikupljeni u knjizi objavljeni su tijekom proteklih desetak godina u stručnim časopisima »Socijalna psihijatrija« i »Vještak« te u drugim izdanjima, a ovom prilikom zahvaljujući maru urednika neka su poglavlja dopunjena recentnim radovima. Osim podsjetnika na ono što je u proteklom razdolju napravljeno (ili je moglo biti napravljeno) na području forenzičke psihijatrije kako u Popovači tako i u cijeloj Hrvatskoj knjiga je vrijedan doprinos literaturi iz područja sudske psihijatrije na hrvatskom jeziku jer je prikupila i na jednom mjestu objedinila brojne epidemiološke podatke i prikazala forenzičko psihijatrijsku praksu, dileme i poteškoće s kojima se sreću vještaci-psihijatri te će koristiti, kako u edukaciji studenata i psihijatara (posebice specijalizanata iz područja sudske psihijatrije), tako i svim članovima forenzičko-psihijatrijskih timova.

Na kraju svakog znanstvenog rada nalazi se popis literature što će olakšati traženje daljnjih informacija onima koje zanima neko usko područje unutar sudske psihijatrije.

Pregledno grafički oblikovana knjiga Iz forenzičke psihijatrije na kraju donosi iscrpno kazalo imena u kojem su navedeni svi autori citirani u knjizi, te kazalo pojmova.

Goran Ivaniš

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak