Vijenac 213

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Mark Ermler

14. travnja, u šezdeset i devetoj godini života, tijekom probe s Filharmonijom iz Seoula, preminuo je ruski dirigent Mark Ermler.

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Mark Ermler

slikaSeoul 14. travnja, u šezdeset i devetoj godini života, tijekom probe s Filharmonijom iz Seoula, preminuo je ruski dirigent Mark Ermler. Na Lenjingradskom konzervatoriju studirao je dirigiranje i glasovir. Još kao student debitirao je s Lenjingradskom filharmonijom, a u operi Boljšoj teatra prvi je put nastupio 1957. godine. Bio je njegov glazbeni direktor do 2000. godine. Ravnao je najvećim ruskim i svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Royal Philharmonic, Japanska filharmonija i mnogi drugi.

Zrinjski u Kanadi

Mississauga U operi toga kanadskog grada, jednoj od šesnaest kanadskih opernih kuća, 5. će listopada 2002. biti premijerno izvedena opera Nikola Šubić Zrinjski I. pl Zajca. http://www.operamississauga.com/.

Rasprodana prva Rattleova berlinska sezona

Berlin Prva Rattleova sezona s Berlinskom filharmonijom rasprodana je, a zbog iznimnog zanimanja otvorena je i lista čekanja za sljedeće četiri sezone. http://www.berlin-philharmonic.com/.

U New Yorku nestao Stradivari

New York Rijetki i vrijedni Stradivarijev instrument iz 1714. procijenjen na 1,6 milijuna USD nestao je 12. travnja iz radionice njujorškoga graditelja Christophea Landona. Vlasnik otuđenoga instrumenta nudi sto tisuća dolara nagrade za njegov pronalazak. »The New York Times« navodi kako su tijekom posljednjih deset godina u New Yorku nestale čak dvije Stradivarijeve violine: prva iz 1727, procijenjena na tri i pol milijuna dolara, ukradena 1996. iz stana devedesetjednogodišnje vlasnice Erike Morini, koja do danas nije pronađena, te druga, vrijedna 1,75 milijuna dolara, ukradena 1997. godine iz Rolls Roycea parkirana na Manhattanu.

Domingo želi postati glumac

slikaPlácido Domingo pjevat će na opernim pozornicama još najviše pet godina, prenosi Reuters. »To, međutim, ne znači da ću s danom kojim prestanem pjevati opere, prestati davati koncerte«, napominje slavni tenor. Domingo kaže da trenutno sanja o glumačkoj ulozi u filmu o Giacomu Pucciniju, koji bi se bavio posljednjim godinama skladateljeva života, u doba kad su nastale opere La Boheme, Madama Butterfly i Turandot. http://www.placidodomingo.com/.

Nagrade

Slavenski Mladenu Tarbuku

slikaZagreb Mladen Tarbuk dobitnik je ovogodišnje nagrade Josip Štolcer Slavenski za djelo praizvedeno tijekom 2001. Nagrađenu skladbu, Sanjače na stihove Nikole Šopa, 10. studenog u dvorani Istarskog narodnog kazališta u Puli u okviru 38. međunarodne glazbene tribine izveli su: sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, članovi ansambla Cantus i sam autor kao dirigent.

Glazbeni seminari

Boulezova Akademija za

suvremenu glazbu

Luzern Pierre Boulez, ovogodišnji rezidencijalni skladatelj Festivala u tome švicarskom gradu, postat će umjetnički direktor nove ljetne akademije za suvremenu glazbu, organizirane u suradnji tamošnjeg Festivala i Muzičke akademije. Akademija počinje s radom 2004. godine. Glazbenici će biti odabirani međunarodnom audicijom. Posebna nagrada namijenjena je skladateljima, koji će tijekom dvije godine pisati, vježbati i usavršavati svoje uratke s orkestrom Akademije. Sam Boulez vodit će dirigentske tečajeve, a Ensemble InterContemporain nastupat će uz odabrane studente kao soliste. http://www.lucernefestival.ch/.

Glazba sa tezge

Najraniji poznati rukopis Beethovenove Devete na dražbi

slikaLondon Sotheby’s za 17. svibnja najavljuje dražbu najstarijeg poznatog Beethovenova rukopisa prvih dviju stranica 9. simfonije. Rukopis je procijenjen na 150 000 do 200 000 funta, a procjenjuje se da datira iz 1818. godine te da je nastao neposredno nakon što je simfoniju naručilo londonsko Kraljevsko filharmonijsko društvo. Dokument je na dražbu dala Zaklada Strecker, njemačka tvrtka za stipendiranje glazbenog obrazovanja.

Borko Špoljarić

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak