Vijenac 213

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Predana najbogatija britanska književna nagrada

Pjesnikinja Anne Stevenson dobitnica je prve nagrade Northern Rock Foundation Writer Award, dotirane sa 60 000 funti.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Predana najbogatija britanska književna nagrada

Velika Britanija Pjesnikinja Anne Stevenson dobitnica je prve nagrade Northern Rock Foundation Writer Award, dotirane sa 60 000 funti. Nagradu je osnovala banka iz Newcastlea, a predaje se autorima sa sjeveroistoka zemlje. Tri puta viša od ukupnih nagrada Booker, a i od nagrade Whitbread, dotirane s 50 000 funti, to je najviša britanska književna nagrada koja se predaje nekom pojedinačnom piscu. Anne Stevenson autorica je petnaest zbirki poezije, od koje je prva objavljena 1965, kao i biografije Sylvije Plath pod naslovom Bitter Fame. Kako je rekla pjesnikinja, nagrada pokazuje da »London nije jedini grad kulture« u Britaniji.

Umro sf-autor Damon Knight

slikaSAD SF-autor i izdavač Damon Knight, umro je u 79. godini života u Oregonu. Knight je prvu priču objavio 1941. godine, nakon čega je napisao trinaest romana, počevši s romanom »Hell’s Pavement« 1955. godine, i više od sto kratkih priča. Premda najpoznatiji kao pisac znanstvene fantastike, Knight je bio i utjecajni kritičar i izdavač. Osnovao je udruženje SF-pisaca Amerike, a dobitnik je nagrade Grand Master Nebula Award 1994.

Početak godine Hermanna Hessea u Berlinu

slikaNjemačka Otvaranjem izložbe Svjetske religije — svjetski mir, u Berlinu je počela godina nobelovca Hermanna Hessea, u povodu 125. obljetnice njegova rođenja. U studenome prošle godine u indijskom Talasseriju, gdje je radio Hesseov djed, indolog Hermann Gundert, započela je međunarodna godina Hessea. U Njemačkoj će u povodu obljetnice biti organizirano ukupno dvjesto književnih večeri, kazališnih predstava, koncerata, filmskih projekcija i izložbi, među njima i izložba Hesseova ilustratora Güntera Böhmera od svibnja u Berlinu, a vrhunac svečanosti bit će organiziran na Hesseov rođendan 2. srpnja, u njegovu rodnom gradu Calwu.

Alvaru Mutisu predana nagrada Cervantes

slikaŠpanjolska Španjolski kralj Juan Carlos predao je nagradu Miguel de Cervantes za djela na španjolskom jeziku kolumbijskom autoru Alvaru Mutisu. Pjesnik Mutis, rođen 1923. u Bogoti, nagradu je primio na svečanosti na sveučilištu u Alcalá de Henaresu, kojoj su prisustvovali španjolska kraljica, premijer José María Aznar i visoki dužnosnici vlade. Nagrada, dotirana s 90 000 eura, smatra se najvažnijom nagradom za djela na španjolskom jeziku.

Otvoren sajam knjiga u Buenos Airesu

Argentina Američki autor Paul Auster, Čileanka Marcela Serrano i španjolski kantautor Joan Manuel Serrat samo su neki od međunarodnih gostiju ovogodišnjega, 28. sajma knjiga u Buenos Airesu. Najvažniji književni sajam Latinske Amerike otvorio je vrata u velikom stilu unatoč teškoj ekonomskoj krizi u zemlji. Na sajmu će gostovati i argentinski autor Eloy Martínez, koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu, El vuelo de la reina, nagrađenu nagradom Alfaguara za roman, meksički esejist Carlos Monsiváis i Španjolac Enrique Rojas, a doći će i kineska spisateljica Wei Hui, autorica hita Shanghai Baby. Sajam traje do 6. svibnja.

Katalonija gost torinskoga sajma knjige

Italija Katalonija je ovogodišnji gost 16. međunarodnog sajma knjige u Torinu, koji se održava od 16. do 20. svibnja. U Torinu će biti organizirana izložba Llull-Tápies, dva koncerta, izložba talijanskih knjiga prevedenih na katalonski i eksponata iz Katalonske biblioteke, a među autorima i izdavačima koji će gostovati na sajmu bit će Baltasar Porcel, Josep Maria Castellet, Xavier Folch, Josep Piera, Anna Maria Saludes.

Postavljen rekord najdužeg čitanja krimića

Njemačka U Münchenu je postavljen svjetski rekord u duljini književne večeri krimića. U Kući literature, više od stotinu autora krimi-romana ukupno je pedeset sati čitalo svoja djela u toj najduljoj svjetskoj krimi-noći. Maratonska književna večer održana je u okviru festivala Criminale 2002, a među čitačima bili su Friedrich Ani, Till Bastian, Faye Kellerman. Prihod od priredbe ide na račun dobrotvorne zaklade Hand in Hand, koju je osnovao glumac hrvatskoga podrijetla, Miroslav Nemec, koji u najpopularnijoj njemačkoj krimi televizijskoj seriji Tatort igra komesara Batica.

Locirana Shakespeareova kuća u blizini Globea

Velika Britanija U blizini mjesta gdje se nalazio Globe Theatre pronađeni su ostaci drvene kuće koju je navodno izgradio Shakespeare i gdje je živio s glumcima. Kuća se nalazi i vrlo blizu replike Globe Theatrea, gdje se održava i proslava 438. obljetnice Shakespeareova rođenja. Globe Theatre i glumačka kuća izgrađeni su 1599. godine. Mjesto kazališta pronađeno je prije dvanaest godina, a otkriće kuće moglo bi pružiti i prve materijalne dokaze o Shakespeareovu životu izvan kazališta.

Oslobođen kurdski autor optužen za separatizam

Turska Proces protiv kurdskog autora Mehmeta Uzuna, koji se u Turskoj vodio zbog sumnje na separatizam, završen je oslobađajućom presudom. Uzun, kojega je na procesu pratilo mnoštvo kolega književnika, članova međunarodnoga komiteta za potporu Uzunu, a koji već dvadeset i pet godina živi u švedskom egzilu, pošteđen je zatvorske kazne od jedne do tri godine, koja mu je prijetila. Državno-sigurnosni sud u Carigradu vodio je proces za separatističku propagandu protiv Uzuna, ali i njegova kurskog izdavača Hasana Öztopraka.

Iva Krtalić

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak