Vijenac 213

Ples

PLESNI GLOBUS

Plesna fronta u akciji

U Istarskome narodnom kazalištu na petodnevnim Danima slovenske kulture 23. ožujka pulska je publika oduševljeno pozdravila plesnu predstavu 1:0 autora Gorana Bogdanovskog (Gledališče Glej u koprodukciji s ljubljanskim SNG-om).

PLESNI GLOBUS

Plesna fronta u akciji

I ove godine Međunarodni dan plesa obilježen je u cijeloj Hrvatskoj: Atelier Chorégraphique bio je u Puli, Liberdance gostovao u Slavonskom Brodu, Karlovčani su imali plesnu premijeru itd. — treba tek pobrojati sva plesna događanja. U kazalištima su čitane međunarodna i hrvatska poruka. Autorica hrvatske poruke, poznata umjetnica i — prisjetimo se — prva ravnateljica baleta, jer se balet u zagrebačkom HNK-u tek 1965. osamostaljuje — Sonja Kastl u svojoj poruci podsjeća na netom proteklu 125. obljetnicu početaka profesionalnog baleta u Hrvatskoj, koja ujedinjuje sve koji su život posvetili umjetnosti pokreta, u zajedničkoj želji za boljom budućnosti. Kako je sve očitija nužnost zajedničkih akcija i borbe za budućnost, velik broj plesnih umjetnika, grupa i udruženja te i njihovih simpatizera skupio se pod »ratničkim imenom« Plesna fronta. Prva točka osvajanja desetljećima je sanjani Centar, i u tom smislu na sam Dan plesa, 29. travnja, u Gradskom poglavarstvu, ispred prekrasnih fotografija Slavice Subotić Maccormick, a između izloženih kiparskih radova o temi Pokret, grupa plesača izvela je performans nadahnut porukama velikana plesne umjetnosti. Tom prigodom Poglavarstvu je uručena peticija za Zagrebački centar izvedbenih umjetnosti. I dok čekamo nove rezultate, i razgovaramo o stupnju i statusu plesnog obrazovanja, saznajemo da Škola suvremenog plesa mora izaći iz prostora u Bogovićevoj (koji je vraćen pravoslavnoj crkvi) i da se još ne zna kamo će moći ući... Lijepo u tom kontekstu sjedi dio iz Međunarodne poruke koju je iz Amerike poslala Katherine Dunham: Plesačima je dân velik dar pokreta i oblikovanja. Oni žive holistički, tijela, uma i duha oblikovanih u jedinstvene i trajne radnje. Nemojte prestati plesati. Što god se dogodilo, a, daj Bože, najgore smo već vidjeli, poručujem vam: »Nikada nemojte prestati plesati!« Čestitam vam svima Dan plesa!

Najave

Premijera u Rijeci

slikaNakon nekoliko odgoda vezanih uz autorska prava glazbenog predloška, balet HNK Ivana pl. Zajca 2. svibnja izlazi s premijerom Esmeralde. Balet je, po romanu Zvonar crkve Notre Dame u Parizu Victora Hugoa, postavio novi ravnatelj riječkog baleta Slavko Pervan, koji ovom predstavom obilježava i pedeset godina umjetničkog rada. Plešu Svebor Sečak, Oxana Brandiboura, Valeri Rasskazov, Andrei Koteles, Anna Ponomareva, Edita Pustišek i drugi. Dirigent je Miroslav Homen.

Ples za srce

slikaMarija Ščekić, plesna umjetnica koja odnedavno djeluje u Istri, i plesni studio Stellium pokrenuli su humanitarnu akciju — projekt Srce za ples. Riječ je o prikupljanju novca za vrlo skupu operaciju na srcu mlade članice Stelliuma. Prva predstava Me, Myself & She, autorice Tatjane Grabar, koja je i koreografkinja, uz Mariju Ščekić, održava se u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 16. svibnja u 20 h, a poziv za pomoć i solidarnost upućen je svim ljudima dobre volje.

Maja Đurinović

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak