Vijenac 213

Film

FILMSKA ČETVRT

Pauk i — mladi lavovi

Već tradicionalno svibanj diljem svijeta označuje početak najživljega dijela godine, kada su u pitanju novi kinonaslovi, odnosno potencijalni blockbusteri. Ove se godine isto može reći i za hrvatsku kinodistribuciju, jer nekoliko filmova za koje se vjeruje da će postići planetarnu popularnost pred naše gledatelje stiže istodobno s američkim premijerama.

FILMSKA ČETVRT

Pauk i — mladi lavovi

slikaZagreb Već tradicionalno svibanj diljem svijeta označuje početak najživljega dijela godine, kada su u pitanju novi kinonaslovi, odnosno potencijalni blockbusteri. Ove se godine isto može reći i za hrvatsku kinodistribuciju, jer nekoliko filmova za koje se vjeruje da će postići planetarnu popularnost pred naše gledatelje stiže istodobno s američkim premijerama. Prvi je od njih Spider-Man/Čovjek-pauk, znanstveno-fantastični spektakl redatelja Sama Raimija s Tobeyjem Maguireom u glavnoj ulozi, čiji je početak prikazivanja u Hrvatskoj najavljen za 3. svibnja. Dakako, riječ je o ekranizaciji stripa Stana Leeja i Stevea Ditka o mladiću Peteru Parkeru, koji nakon ugriza pauka postaje moćnim borcem protiv zla. Uz Spider-Mana domaćoj će se publici u sljedeća dva tjedna predstaviti i dvojica mladih hrvatskih redatelja čiji su srednjometražni igrani filmovi upravo nagrađeni na 11. danima hrvatskog fima. To su Ravno do dna Gorana Kulenovića i Sigurna kuća Kristijana Milića, oba na rasporedu zagrebačke Kinoteke od 2. svibnja.

Matanić na Puli?

Zagreb Iako je još prerano govoriti o sigurnim sudionicima 49. filmskog festivala u Puli, jedan bi od njih mogao biti i novi film redatelja Dalibora Matanića naslovljen Fine mrtve djevojke. Suvremenu dramu o dvjema djevojkama čiji se podstanarski život u jednoj zagrebačkoj zgradi polako pretvara u pravi egzistencijalni labirint Matanić je počeo snimati početkom proljeća, ali bi film, prema planovima, trebao dovršiti do početka pulske manifestacije u srpnju. U glavnim ulogama nastupaju glumice Olga Pakalović i Nina Violić, koja se prije dvije godine proslavila u redateljevu dugometražnom debiju Blagajnica hoće ići na more nagrađenom trima Zlatnim arenama. Scenarij je filma Matanić napisao zajedno sa Matom Matišićem, snimatelj je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlić, a glazbu je skladala grupa Svadbas. Fine mrtve djevojke producira Alka film.

Allen pod palmama

slikaCannes Novi film američkog redatelja, scenarista i glumca Woodyja Allena Hollywood Ending svečano će otvoriti 55. međunarodni filmski festival u Cannesu, koji se ove godine održava od 15. do 26. svibnja. Premda se film prikazuje izvan službene konkurencije, već se sada ocjenjuje kako je riječ o jednom od najvažnijih trenutaka cijele smotre, tim više jer je Allen sa svoja dosadašnja tri kanska nastupa (Manhattan, Purpurna ruža Kaira, Hannah i njezine sestre) redovito obilježavao festival. Hollywood Ending humorna je drama o propalom redatelju Valu Waxmanu u Allenovoj interpretaciji, koji nakon dugo vremena dobiva veliki holivudski projekt, ali pod teretom odgovornosti oboli od paranoje. Ostale su uloge u filmu ostvarili Treat Williams, Téa Leoni i Debra Messing.

Mladost Dartha Vadera

slikaHollywood Ratovi zvijezda: Epizoda druga — Klonovi napadaju puni je naslov novoga nastavka filmskog serijala Georgea Lucasa Ratovi zvijezda koji je iz temelja promijenio ne samo pojam kinohitova nego i tehničke mogućnosti filmske umjetnosti. Ovogodišnji dio planirane heksalogije o Galaktičkoj Republici i njezinim protivnicima u prvi plan stavlja mladog Anakina Skywalkera, koji se obučava za viteza Jedija i njegovu ljubav sa senatoricom Padmé Amidalom. No, njihovu će idilu prekinuti politička previranja i nastojanja zagonetnoga Dartha Sidiousa da uzurpira vlast u cijeloj galaksiji. Središnji par u Lucasovu filmu tumače dvadesetjednogodišnji Kanađanin Hayden Christensen (Life as a Hous) i iz Fantomske prijetnje poznata Natalie Portman, dok glumačku postavu upotpunjuju još i Ewan McGregor, Samuel L. Jackson te Ian McDiarmid. I u Sjedinjenim Američkim Državama i u Hrvatskoj napad će klonova na kinodvorane otpočeti 16. svibnja. Procijenjena zarada u svijetu? Milijardu dolara.

Knjiga

Dale Pollock, Skywalking: The Life and Films of George Lucas, Da Capo Press, Updated Edition, 1999. Ponovno puštena u prodaju neautorizirana biografija Georgea Lucasa autora Dalea Pollocka pozornost je privukla, dakako, najavljenom premijerom spektakla Klonovi napadaju. Unatoč tomu, Pollockov se rukopis, prvi put objavljen 1983. i otad nekoliko puta dopunjen, smatra oglednim radom o temi života i filmografije slavnog američkog redatelja. Cijena: 11,17 $.

Časopis

slika»Cinescape«, američki mjesečnik posvećen znanstvenoj fantastici i akciji na filmu u svibnju proslavlja svoj šezdeseti broj, ali i pravi vatromet premijera filmova čiji žanr sustavno prati od 1994. Uz bogatu web stranicu www.cinescape.com i strukovni ugled, magazin se može pohvaliti i pristupačnom jednogodišnjom pretplatom u iznosu od 39,95 $.

CD

Louis Sclavis, Dans la nuit. Kako zvuči suvremena partitura za filmski klasik? Odgovor je ponudio francuski jazz skladatelj i klarinetist Louis Sclavis objavivši album sa šesnaest skladbi nadahnut nedavno obnovljenom crno-bijelom nijemom dramom Dans la nuit iz 1929. francuskog redatelja i glumca Charlesa Vanela. Cijena: 14,99 $.

Internet

http://www.festival-cannes.fr/ Koji su filmovi u konkurenciji? Tko su članovi žirija? Kakvi su popratni programi? Što je sve obilježilo povijest festivala? Sva ta pitanja imaju odgovore na službenoj stranici 55. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, neovisno govorite li francuski ili engleski.

Boško Picula

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak