Vijenac 213

AFCO

Dinko Kovačić

O istome uvijek isto

O istome uvijek isto

Vlasti moja, i Vlasti na svim hijerarhijskim razinama, shvatite da ste na mandatu, i za svoga kratkog trajanja najviše ćete dati ako okupite stručne i savjesne ljude svih struka, koji će sagledati realan plan razvoja i dati osmišljeni program. Na čelu instalirajte autoritativnu urbanističku instituciju, a ljude u njoj ovlastite, pa uvjerite u to, i uvjerite ih u trajanje, uvjerite ih da ne podliježu političkom treperenju. Splitskom urbanizmu treba kontinuitet

Potaknut uvijek istim pitanjima opet ponavljam: konačno počnimo iz početka.

Ovo je iznimno važno vrijeme za Split. Izrađuje se generalni urbanistički plan. To je najvažnije. No, pored iznimna poštovanja i povjerenja u ljude koji ga izrađuju, bojim se. Strah me je zato što ni od koga nisam čuo do kraja osmišljen program (ne vjerujem da su ga i oni dobili). Kao da se griješi u redoslijedu. Previše politikantstva. Prebrza promjena ljudi, a s njima i stajališta. Ni urbanistički projekt ni biće grada to nisu u stanju podnijeti.

Generalni urbanistički plan nije kraj. To je tek početna točka obvezujućeg kontinuiteta.

Stoga, Vlasti moja, i Vlasti na svim hijerarhijskim razinama, shvatite da ste na mandatu, i za svoga kratkog trajanja najviše ćete dati ako okupite stručne i savjesne ljude svih struka, koji će sagledati realan plan razvoja i dati osmišljen program. Na čelu instalirajte autoritativnu urbanističku instituciju, a ljude u njoj ovlastite, pa uvjerite u to, i uvjerite ih u trajanje, uvjerite ih da ne podliježu političkom treperenju. Splitskom urbanizmu treba kontinuitet. Grad je na to navikao i svjestan je da ga je neobjašnjivo ukidanje urbanističkog zavoda skupo stajalo. Od nove urbanističke institucije očekuje se da zacrta trasu, kao tračnice, po kojima ćete i Vi i svi nakon Vas odgovorno odrađivati svoju dionicu. Ovo već danas Vi možete, i ovo danas od Vas očekuje Split. Zaštitite ga i bit ćete ponosni na obavljeni posao.

Svaki dan gledam kako dvije zloćudne ptice grabljivice nadlijeću grad. Okomila se jedna na Marjan, a druga na luku. Stoga, hitno je, da se na Marjanu povuče čvrsta crta umjesto one tanke drhtave linije koju, svjedoci smo svakodnevno, preskaču mangupi, nasilnici i profiteri.

Doživjeli smo čisto more, i baš hvala svima koji su u tome sudjelovali.

Čuvajmoga.

Stoga, hitno je zaustaviti nakane, čak i priče, o montiranju plutajućih pontona improvizirane marine. To bi bilo pogubno za grad, posebice Matejušku, to posljednje uporište splitske osobnosti.

Bože i Vlasti, sačuvajte nas od naleta kvazidobronamjernika, koji zloupotrebljavajući naše današnje siromaštvo stalno nutkaju neku milost.

Na Vama je i na nama je da u fatalnim istinama današnjice ostanemo mudri i bez ishitrene lakomosti, gradu sačuvamo dostojanstvo, kako Split uistinu zaslužuje.

Prisjetio bih se mudrosti starog indijanskog poglavice Sealtha kad kaže otprilike ovako: »Ovu zemlju dobili smo samo na posudbu i korištenje od naših unuka«. Neka nas se ne stide. Ne smijemo ih razočarati.

Sreo sam prijatelja i uputio mi je prijekor: »Ograđuješ se od AFCO-a.« Odgovorio sam: »Ne, ni od čega se ja apriori ne ograđujem, podržavam investiranje«. Istina je, o AFCO-u znam malo. Sve je obavijeno velom tajni. Čak i oni koji ga predstavljaju vrlo su neuvjerljivi.

Puni priča o blagostanju i rješavanju nezaposlenosti (nezaposlenost, riječ umorna i potrošena, najčešće zloupotrebljavana kao politikantska varka, riječ koju bi, u ime svih onih jadnih što ne rade, trebalo izgovarati samo u realnim obećanjima, i to s poštovanjem).

A naličje? Bavi li se itko time? Program ne podrazumijeva, niti ga može odrediti, sasuta količina američkih dolara. Niti se do programa dolazi intuicijom. Ozbiljna je to prekvalifikacija grada. Presedan na Mediteranu. To nije rast, nego bujanje (sama riječ bujanje izaziva u meni refleks nečega malignog), strah me je. Zato zahtijevam provjeru. Količinu i način neka odredi mudrost — naša.

Povjesničari, ekonomisti, turistički eksperti, stručnjaci za promet, konzervatori, sociolozi, demografi, urbanisti i arhitekti, imate riječ. Baš vaša (naša) mudrost neka odmjeri točno odmjerenu mjeru. Neka ta mjera bude program.

Od pojave AFCO-a prošle su dvije godine, a na pravom putu još nismo učinili prvi korak.

Ako tako ne postupimo, sve naše komparativne vrijednosti i naša povijest i naša kulturna dobra i naša objektivna ljepota za sve profitere — namjernike bit će samo sirovina.

Ako tako ne postupimo, ostat će samo bajka o blagu zaljubljenih Amerikanaca, i diznijevskom manirom narisana slikovnica o Eldoradu u splitskoj luci.

Splićanin Dinko Kovačić

arhitekt i sveučilišni profesor

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak