Vijenac 213

AFCO

Čovjek i prostor, br. 9/10, 2000.

Novac može sve uništiti

Novac može sve uništiti

Sastanak održan 10. studenoga 2000. na kojem je gostovao PI DE BRUIJN, renomirani arhitekt i urbanist iz Amsterdama, kojeg je grad Split pozvao kao službenog savjetnika u vezi prezentacije američkog projekta splitske luke.

»Ja sam urbanist, arhitekt i često sudjelujem u velikim projektima i investicijama. Osim posla u svom birou De Architeken Cie, radim i kao supervizor velikih urbanističkih projekata (Business District u Amsterdamu, obnavljanje eksplozijom uništenog prostora u Enshedeu). Pokušao sam objasniti prof. Šimunoviću kako je urbanistički projekt organiziran u Amsterdamu. Prvi krajnje ekstremni način funkcionirao je prije dvadeset godina i to na način da grad napravi plan i onda na osnovi toga pozove investitora, te zatraži od njega financiranje tog projekta.

Drugi ekstremni način funkcionira u Americi kada developer pripremi projekt i ponudi ga investitoru, a grad se nalazi u podređenom položaju.

Onaj srednji, vrlo sofiosticirani način je kad se za početak posla potpiše Letter of Intention između grada i developera, koji kaže što god hoće, namjerava, želi. Tada grad unajmljuje developera te oni zajedno u razdoblju od tri godine izrađuju plan. U ovom slučaju riječ je o zajedničkom planiranju, usuglašavanju ideja i pregovorima.

Kad sam ja bio master planner za dva velika projekta, grad je unajmio šefa urbanista kojeg su i grad i developer plaćali za obavljeni rad. To je vrlo sofisticirani način posla. Za početak je najbitnije imati viziju o tome što grad hoće. Imate li vi viziju o svome gradu? Kako vi vidite njegov razvoj?

Razvitak grada je jedan veoma složen proces pri kojem treba uzeti u obzir dosta velik broj čimbenika i sagledati proces u svim smjerovima i dugoročno. Kako će izgledati promet trajektima za 30 godina? Kako će izgledati vožnja brzim vlakovima u budućnosti?

Imate predivan grad, ali pod pritiskom velikih investicija postoji opasnost da eksplodira. Povijesna jezgra i vrijednost traže zaštitu, jer novac može sve uništiti. Razumljiva je potreba za revitalizacijom prostora i razvojem, ali trebate uvijek imati na umu da novac može biti veoma destruktivan.

Dakle, što je naša vizija Splita? Mi kao savjetnici, arhitekti, urbanisti moramo zajedničkim radom doći do zajedničke vizije vašeg grada onakvog kakvog ga želite!

Kad postoji vizija, nastupa trenutak da pozovete investitora. Vi ste zaduženi i odgovorni za stvaranje vašega grada. Točno je da vam treba novac, ali isto je tako točno da nitko u Americi ne može odlučivati o tome kako će vaš grad izgledati. Ako bilo kakav plan treba izraditi o Splitu, tada taj plan treba biti pripremljen ovdje.

Čovjek i prostor, br. 9/10, 2000.

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak