Vijenac 213

Kazalište

KULTURNI ETER

KULTURNI ETER

Izdvajamo iz programa Hrvatskog radija

1. program

Subota, 4. svibnja

Radioscena (18,05-19,00)

Denis Peričić: Pekel na zemlji (repriza)

Režija: Dragutin Klobučar

Pisano u tradiciji mirakula na kajkavskom narječju, ovo djelo tematizira čudnovate, neobjašnjive i paklenske događaje koji navješćuju dolazak Sudnjeg dana, te opisuje snagu vjere glavnog junaka, župnika Mihalja Mendušića i njegovu borbu protiv paklenskih sila.

Prema stilu i motivima podražavajući davni kazališni izraz, ova realizacija dramskog teksta počiva na kodu naivnog izričaja bogata radiofonijskim elementima. Tekst na duhovit način povezuje čudovišnu tradiciju sa suvremenim predviđanjima kraja Svijeta.

Skladatelj: Mladen Magdalenić

Igraju: Jasna Bilušić, Barbara Rocco, Adam Končić, Josip Marotti, Slavko Brankov, Franjo Kuhar, Pero Juričić, Zvonimir Zoričić, Ivka Dabetić, Saša Dabetić.

Urednica: Željka Turčinović

2. program

Petak, 3. svibnja

Radionapetica iliti krimić (00,00-00,45)

Prosper Mérimée: Matteo Falcone (repriza)

Dramatizacija i režija: Mislav Brečić

Mateo Falcone antologijska je pripovijetka putopisno-kriminalističkog žanra u kojoj Mérimée anticipira svu onu bizarnu duhovnu arheologiju likova, njihove plemensko-krvne veze, zakletve, običaje, koji su prisutni i u suvremenim mafijaškim kriminalističkim romanima i filmovima. Naime, riječ je o zastrašujućem kodeksu primitivizma po kojem zbog tzv. čestitosti i poštenja očevi ponekad moraju ubijati i vlastitu malodobnu djecu. Korzikanac Matteo Falcone jedan je od takvih očeva. Povrijeđen izdajom desetogodišnjeg sina Matteo će ga zbog »čuvanja časti prezimena Falcone« jednostavno ubiti.

Urednik: Mate Matišić

Nedjelja, 5. svibnja

Panoptikum (12,35-13,00)

Marko Uvodić: Dva dobra svidoka (premijera)

Dramatizacija: Ante Jelaska

Redatelj: Dejan Šorak

Teško je naći dobre svjedoke. Mnogi mnogo znaju, ali kada to treba reći pred sucem, ipak se zapitaju koliko je točno ono što su čuli i vidjeli. Eskivirati od odgovornosti, nije li to tako ljudski?

Urednica: Nives Madunić Barišić

3. program

Utorak, 7. svibnja

Dokumentarna radiodrama (18,00-19,00)

Mladen Kušec: Stolac (repriza)

Stolac je povezno mjesto u ovom upravo potresnom dokumentarcu. U jednoj galeriji na istom stolcu, ali u različito vrijeme, sjede dvije velike osobe hrvatske kulture — Vesna Parun i Joža Horvat i pričaju svoje uzbudljive životne priče gotovo nijemom svjedoku autoru emisije — Mladenu Kušecu.

Urednik: Ljubo Pauzin

Srijeda, 8. svibnja

Fantastika u radiodrami (18,00-19,00)

Miguel de Cervantes: Montesinova spilja (repriza)

Prijevod: Iso Velikanović i Josip Tabak

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Jasna Mesarić

Ovo je velika pustolovina junačkoga viteza Don Quijotea od Manche u kojoj je on sišao u Montesinovu spilju punoj slavnih, ali začarnih osoba, a najvažnija od njih je dična Dulcineja od Tobosa, koja se žrtvom perjanika Sancha Panze vratila u prijašnji lik.

Urednica: Nada Zoričić

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak