Vijenac 213

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Izložba za opomenu

The Jewish Museum, www.jewishmuseum.org, postavio je izložbu za upozorenje koju upotpunjavaju edukativni programi, forumi i diskusije naslovljenu Mirroring Evil: Nazi Imagery/Recent Art.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Izložba za opomenu

slikaNew York The Jewish Museum, www.jewishmuseum.org, postavio je izložbu za upozorenje koju upotpunjavaju edukativni programi, forumi i diskusije naslovljenu Mirroring Evil: Nazi Imagery/Recent Art. Riječ je o izboru djela trinaest suvremenih umjetnika iz Izraela, Austrije, Amerike, Njemačke, Engleske, Škotske, Poljske i Francuske koji svoje radove utemeljuju na nacističkoj ikonografiji i nacizmu. Izložba traje do 30. lipnja, a glavna joj je smjernica kako konceptualna umjetnost prenosi povijesne činjenice u sadašnjost.

Brus na Floridi

slikaPalm Beach U floridskom Palm Beachu, točnije Palm Beach Institute of Contemporary Art, traje izložba austrijskog umjetnika Güntera Brusa. Prva je to izložba ovog bečkog akcionista koji je svojim djelom desetljećima inspirirao performere i umjetnike suvremenih medija. Izložba je otvorena do 16. lipnja, a predstavlja veliki broj fotografija s bečkih akcija te crteže i slike iz osamdesetih koje karakteriziraju osobna i socijalna usmjerenost. Ostale informacije pogledajte na www.palmbeachica.org.

Pietovi počeci i eksperimenti

slikaPariz Umjetnička djela Pieta Mondriana, i to rano razdoblje, od njegove dvadesete pa do dolaska u Pariz izložena su u Musée d’Orsay sve do 14. srpnja. Izložba Mondrian: from 1892 to 1914, the Roads to Abstraction pokazuje razvoj Mondrianovog slikarstva od akademskog učenja u Amsterdamu pa do prvog boravka u Parizu, a sve u svrhu rasvjetljivanja korijena poznatih Mondrianovih kompozicija. Informacije o Mondrianovoj izložbi potražite na www.musee-orsay.fr.

Kompilacija Moneta

slikaSankt Peterburg Velika retrospektivna izloža Claude Moneta otvorena je u muzeju Ermitaž do 15. svibnja. Četrnaest svjetskih muzeja posudilo je Monetove radove za izložbu, a glavninu od četrdeset i pet djela čine šest radova iz Ermitaža te devet iz moskovskog Muzeja Puškin. Raspon izloženih djela seže od programatskog djela Boulevard des Capucines i londonskih veduta pa do serije Lopoča i rouenske katedrale. Informacije o izložbi potražite na internetskim stranicama Ermitaža www.hermitagemuseum.org.

Knjige

slikaDietmar Elger: Expressionism, Taschen U Taschenovom izdanju Big Art Series, izašla je knjiga Expressionism Dietmara Elgera. Na više od 250 stranica predstavljen je fenomen koji je proglašen najboljim doprinosom njemačke umjetnosti, umjetnosti uopće. U šest cjelina — The Brücke Group of Artists, Northern German Expressionism, The Blaue Reiter, Rhenish Expressionism, The City and Expressionism in Vienna — autor nas upoznaje s poznatim i manje poznatim imenima i reprezentativnim djelima tog umjetničkog pravca.

Internet

slikawww.24hourmuseum.org.uk Ova internetska stranica samu sebe predstavlja kao nacionalni virtualni muzej Ujedinjenog Kraljevstva. Ona sadrži stalnorastući broj od 2500 muzeja, galerija i arheoloških lokacija u Velikoj Britaniji, a svakodnevno nam donosi veliki broj informacija, vijesti o izložbama, daje nam preporuke i nudi veliki broj linkova. Stranica je otvorena 1999. godine, a ukoliko Vam je svega previše, možete se i odmoriti rješavajući križaljku sa likovnjačkom terminologijom.

Akcija

slikaZagreb Hvale vrijedana akcija pokrenuta je u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU. U okviru projekta muzejsko-edukativne igre Kuća ova je ustanova izradila radne listove uz pomoć kojih djeca samostalno mogu proći kroz postav. Neophodno je likovno opismenjavanje, a kroz akciju Kuća u slici — slika u kući Strossmayerova galerija, putem jednostavnih zadataka, objašnjava specifičnost djelovanja muzejske ustanove, njegovu društvenu funkciju i vrijednost. Za dodatne se informacije obratite na telefon 489 5119 ili na e-mail ldulibicŽhazu. hr (Ljerka Dulibić).

Marko Kružić

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak