Vijenac 213

Film

Glumci iz sjene

Guy Pearce

U povodu filma Memento

Glumci iz sjene

Guy Pearce

U povodu filma Memento

Iznimno pokretljiv glumac, ali i zanimljiva osoba Guy Pearce (rođen 5. listopada 1967. u Elyju, kraj Cambridgea u Velikoj Britaniji, odakle je kao trogodišnjak preseljen u Australiju), nosilac je brojnih talenata, ne samo onoga glumačkog.

Pravi renesansni čovjek, s velikom strašću za glazbu (osim što sklada u privatnom kućnom studiju, svira i gitaru, saksofon i klavir), ali i za body-building (za koji je kao srednjoškolac na natjecanju dobio naslov — Mister Junior Victoria). Osim toga zanima ga vegetarijanska prehrana i homeopatski pristup medicini. A kako je pritom i poprilično povučen te nesklon izlaganju javnosti (čitaj: privržen jednostavnosti života u Melbourneu i nezainteresiran za preseljenje u Hollywood), često ga prate glasine o čudaštvu i homoseksualnosti (iako je oženjen).

Već je kao dječarac Pearce imao jasnu predodžbu o tome što želi raditi u životu, te svjesno izbjegavao satove znanosti i matematike u korist umjetnosti i glazbe. Tada se pridružio i lokalnoj dramskoj skupini, pojavljujući se u amaterskim produkcijama Alise u zemlji čudesa i Čarobnjaka iz Oza, a i poslije se, kao zreo glumac, rado penjao na kazališne daske, te zaigrao u predstavama poput Briljantina ili Sna Ivanjske noći. Tinejdžerski idol postaje među australskom mladeži, nastupajući u tamošnjoj popularnoj sapunici Neighbours, netom po završetku mature 1985. godine.

No pravi je proboj Pearce doživio tek nastupom u Hollywoodu, u crnom trileru Curtisa Hansona L. A povjerljivo, kao rigidni, ambiciozni policajac-detektiv pedesetih holivudskih godina — Ed Exley, uhvaćen u procijepu između častohleplja i želje da postupa ispravno. Već inicijalno lik učinivši iritantnim i odbojnim, Pearce uspješno kreira grozničavu fuziju nekoliko ličnosti u Exleyju, dočaravši tu minucioznu smjenu najfinijih osjećaja na naizgled hladnu licu — onu suptilnu mijenu proračunatosti i treptave slutnje — titraj koji ne može ostati nezapažen — dar dostupan samo rijetkima.

Iako je glumio brojne i raznovrsne karaktere: narko-transvestita u kultnoj Adventures of Priscilla. Queen of the Desert, poručnika u Rules of Engagement, mladoga Errola Flynna u Flynnu ili kapetana Boyda u Ravenous, najbolji je u portretiranju primarno ne loših nego antipatičnih likova. Iz njega naime zrači svojevrsna hladna distanciranost, emotivno tupilo; nije to uvjetovano isključivo izborom uloga, nego i nečim neodređenim što izbija iz sitne, predisponirano mršave, a nabildane pojave; upala lica i sitnih očiju.

Itekako to pokazavši u L. A. povjerljivo, isto je potvrdio u Mementu Christophera Nolana kao Leonard, krajnje neobičan lik koji pati od kratkoročnog i rijetkog oblika gubitka pamćenja; osoba bez emotivnoga luka, kompleksne umne strukture.

Sljedeći projekti Guy Pearcea koji bi se mogli naći na repertoaru naših kina jesu nova verzija Grofa Monte Crista u kojem glumi grofa od Morcerfa, te Vremenski stroj, gdje će kao profesor Hartdegen putovati kroz vrijeme.

Katarina Marić

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak