Vijenac 213

Glazba, Kazalište

DVD Opera

Australska Lucia

Gaetano Donizetti, Lucia di Lammermoor, Arthaus Musik, 145 minuta

DVD Opera

Australska Lucia

Gaetano Donizetti, Lucia di Lammermoor, Arthaus Musik, 145 minuta

Kada je 1835. premijerno izvedena opera Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija (1797-1848), doživjela je rijetko viđen uspjeh koji je ukazao da je riječ o majstorskom djelu koji i danas, više od stoljeća i pol poslije, možemo ubrojiti u vrhunce kako velikog Donizettijeva opernog opusa (više od sedamdeset naslova), tako i operne literature uopće.

Libreto Salvatorea Cammarana nastao prema romanu Waltera Scotta predstavlja nam troje protagonista snažnih osobnosti, čije su sudbine uvjetovane ljubavlju, vjernošću i mržnjom, dok Donizettijeva glazba izražajnom melodikom pridonosi produbljivanju njihove psihološke karakterizacije.

Na DVD-u nalazi se snimka predstave održane u Sydney Opera House 1986. Riječ je o tradicionalnoj produkciji koju je režirao John Copley. Prilično zatamnjena scena, potrebna kako bi se dočarali prizori radnja koje se odvijaju noću nisu dostatan razlog zbog kojeg zbor, a povremeno i solisti, ne bi bili bolje osvijetljeni. Dio krivnje leži i na samoj snimci, koja je prilično neoštra, što dodatno kvari ugođaj koji stvaraju lijepa scenografija Henryja Bardona i kostimi Michaela Stennetta, koji su uspjela interpretacija povijesnih.

Uz izvedbu Lucije di Lammermoor na opernim pozornicama vezana je zanimljivost. Na pozornice se Lucia ne postavlja kad to isplaniraju operni ravnatelji, nego kad se nađe sopranistica koja može uspješno interpretirati naslovnu junakinju. A takvih je malo, jer osim blistavih koloratura uloga Lucije zahtijeva i glas velika raspona i savršene tehnike.

Takav glas ima slavna australska sopranistica Joan Sutherland. Za njezinu međunarodnu karijeru presudna je bila upravo uloga Lucije, koja ju je uvrstila među istinske operne dive i zahvaljujući kojoj je stekla nadimak La Stupenda (Veličanstvena). Godine 1986, kada je nastala ova snimka, Joan Sutherland imala je šezdeset godina i dosta je vremena prošlo od zenita njezine karijere, no njezina glasovna kao i glumačka interpretacija na visokoj su razini.

Opera je realizirana u potpunosti s australskim ansamblom, u kojem se izdvajaju Malcolm Donnelly kao Enrico, te Richard Greager kao Edgardo. Izvedbom je ravnao Richard Bonynge.

Za razliku od slike, kojoj se mogu uputiti primjedbe, PCM stereo zvučni zapis dobre je kvalitete. Od dodatnih sadržaja DVD nudi mogućnost izbora gledanja opere s titlom na engleskom, francuskom, njemačkom i španjolskom jeziku, te na talijanskom izvorniku, kao i foršpane za Seven Gates of Jerusalem i La Damnation de Faust. Kao što je to uobičajeno kod izdanja Arthaus Musik uz DVD je priložena i knjižica s kraćim informacijama o autoru, sadržaju djela i izvođačima. Na hrvatskom tržištu DVD distribuira Enograd.

Goran Ivaniš

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak