Vijenac 213

Maticahrvatska

Katarina Marić

Apel za jezičnu baštinu

Sanja Vragović, Kajkavski govor sela Grane (Novi Marof), Matica hrvatska Novi Marof, Novi Marof, 2001.

Apel za jezičnu baštinu

Sanja Vragović, Kajkavski govor sela Grane (Novi Marof), Matica hrvatska Novi Marof, Novi Marof, 2001.

Potaknuta izumiranjem domaćega dijalektalnog govora u rodnome selu, mlada autorica Sanja Vragović odlučila je diplomski rad posvetiti razmatranju osobitosti narječja sela Grane pokraj Novog Marofa, te je ova knjižica nastala kao rezultat proširena diplomskoga rada. Usput je provela i anketno istraživanje među učenicima osnovnih škola o njihovu stupnju poznavanja zavičajnog izričaja. Anketa je pokazala lagano opadanje služenja kajkavskim kod kuće u odnosu 70 posto u osmom, naspram svega 52 posto učenika u četvrtom razredu osnovne škole. Stoga se kao očigledna potreba nametnula izrada diferencijalne gramatike, kao i uvođenje izvannastavne aktivnosti na kojoj bi se učenici upoznavali, ali i samostalno stvarali, dijalektalnu književnost.

Knjiga započinje kratkim prikazom osnovnih obilježja kajkavskoga narječja, a potom i geografskog položaja (na samim unutrašnjim koricama priložena je karta hrvatskih kajkavskih akcenatskih tipova), povijesti i stanovništva sela Grane. Slijedi središnji dio knjige — Obilježja kajkavskog govora sela Grane; započinje sa sustavom glasova i akcenata te fonološkim i morfološkim obilježjima govora, a priložene su brojne pregledne i korisne tablice. Također govori i o vrstama riječi, uz Ogled govora sela Grane. Na samom kraju priložen je i mali diferencijalni rječnik.

Leksički vrlo bogat govor zadržava posebnosti starije konzervativne grupe kajkavskih govora, te je za pojedine nazive katkad i nemoguće pronaći odgovarajuće adekvatne inačice u standardnom jeziku, a knjiga je apel autorice za očuvanje te jezične baštine i njezino prenošenje budućim naraštajima.

Katarina Marić

Vijenac 213

213 - 2. veljače 2002. | Arhiva

Klikni za povratak