Vijenac 212

Fotografija

U FOKUSU

U FOKUSU

Najava: Jasenko Rasol kod Križić — Roban

Zagrebački fotograf Jasenko Rasol pripremio je potkraj mjeseca izložbu pedesetak crno-bijelih fotografija koje je snimio za vrijeme putovanja po Vijetnamu. Riječ je o poetici i ljepoti svakodnevice na ulicama gradova i sela, te portreta slučajnih prolaznika.

Boris Cvjetanović izlaže u Galženici

Velikogorička Galerija Galženica priredila je izložbu fotografa Borisa Cvjetanovića pod naslovom Grad. Izložba se može pogledati od 10. do 27. travnja.

William Eggleston izlaže u Oslu

Američki fotograf i pionir fotografije u boji William Eggleston izlaže (od 4. travnja do 5. svibnja) u Galleri Riis u Oslu. U ovu izložbu uključeni su radovi koji slove kao tipični eksperimenti s bojom fotografija iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kao i veliki broj fotografija koje nisu prije bile izlagane, a koje je autor snimao u posljednjih četrdesetak godina. U početku radi crno-bijelu fotografiju pod utjecajem Walker Evansa i Cartier-Bressona da bi poslije odlučio posvetiti fotografiji u boji snimajući svakodnevicu u obliku snapshota. Posebno je važna njegova izložba u Museum of Modern Art u New Yorku 1976, kad je na posebno za tu prigodu izrađenim fotografijama u boji napravio pomak od tradicionalnih standarda kompozicije fotografije, snimajući detalje i dijelove tijela portretiranih likova.

Visoke cijene rane fotografije u Parizu

U Parizu je aukcijska kuća Sotherby’s prošli mjesec održala aukciju fotografija koje su pripadale zbirci Parižanina Andréa Jammesa. Sotherby’s je ponudio veći dio fotografske arhive s djelima koja su nastajala u razdoblju između 1825. i 1860. godine, te između ostalih uključuju prve fotografije Nicéfora Niepcea, te tristotinjak fotografija Charlesa Négrea. To razdoblje smatra se zlatnim dobom za fotografiju koja je tada bila kompozicijski vrlo jasna, a vidljiv je i umjetnički utjecaj spomenutoga doba. Djela su ušla u posjed nekoliko francuskih kulturnih institucija (neke su od njih Centre Pompidou i Bibliotheque Nationale). S obzirom na kupce koji pretežno potječu s američkog kontinenta, djela su bila zaštićena pravom prvokupnje od strane države, te zabranom izvoza. Rane fotografije postigle su vrlo visoke cijene — heliografija N. Niepcea iz 1828. prodana je za 489.750 eura.

Monografija o Lewisu Carrollu

Princeton University Press priredio je monografiju (na 304 stranice) o britanskom viktorijanskom fotografu Lewisy Carrollu (pravim imenom Charles Lutwidge Dodgson). Knjiga Lewis Carroll, Photographer, sadrži mnoga djela koja su u zbirci Princeton University Library, odnosno fotografije složene u albume koje je autor snimio za obitelj, prijatelje i potencijalne modele. Carroll je poznat po viktorijanskim dječjim portretima, pejsažima te neobičnim studijama kostura, a tijekom dvadeset pet godina, koliko se bavio fotografijom, snimio je više od tri tisuće djela. Autori tekstova su Roger Taylor i Edward Wakeling.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak