Vijenac 212

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Muškardin u Opatiji

Jedno od najuspješnijih djela rodonačelnika commedie dell’arte, Mušicu ili Muškardina Angela Beolca-Ruzzantea, riječko će Hrvatsko narodno kazalište premijerno izvesti 19. travnja u Opatiji. Umjetnički paviljon Juraj Šporer ugostit će tako renesansnu farsu improvizacija u režiji Davora Mojaša, u kojoj igraju Alen Liverić, Andrea Blagojević Mangano, Damir Orlić, Davor Jureško i Biljana Torić.

Marulićevi dani i Marin Držić

Dvanaesti festival hrvatske drame i autorskog kazališta zatvara se 20. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu dodjelom nagrada publike i stručne nagrade Marul. Istoga dana službeno će biti proglašeni rezultati natječaja Ministarstva kulture RH za dramski tekst, nakon čega također slijedi dodjela nagrada. Tri jednakovrijedne treće nagrade povjerenstvo u sastavu Sanja Ivić, Željka Udovičić i Darko Lukić odlučilo je dati tekstovima Arijane Čulina (Splitska kvatrologija), Šime Storića (Mrtvac poginuti ne može) i Davora Špišića (Jug 2). Drugu je nagradu osvojila Ana Prolić tekstom Slučaj Hamlet, a prvu, po drugi put, Ivan Vidić, čija je drama Octopussy najbolje dramsko djelo napisano u 2001. godini.

Istog dana održat će se i promocije Hrestomatije novije hrvatske drame II Borisa Senkera, studija Kazališne suigre Sibile Petlevski i Puk na sceni Marijana Bobinca te knjige dramskih tekstova Smaknuta lica Ivane Sajko.

Dani austrijske drame i kazališta

U organizaciji Hrvatskog centra ITI-UNESCO i Austrijskog kulturnog foruma u Teatru &TD će se od 22. do 26. travnja održati Dani austrijske drame i kazališta. Na programu prvoga dana javno je čitanje drame Wernera Schwaba Uništenje naroda ili moja su jetra besmislena, koje je Nina Kleflin uvježbala sa Slavicom Jukić, Ivanom Bolanča, Sašom Anočićem i drugima.

Dan poslije, nakon slušanja drame Dream-jockey Wolfganga Bauera u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija i režiji Renea Maurina, na rasporedu je predstavljanje Antologije novije austrijske drame autora Seada Muhamedagića. Antologija sadrži drame Elfriede Jelinek, Petera Turrinija, Wernera Schwaba, Petera Handkea i Felixa Mitterera.

Rad Borosane na sebi

...naslov je diplomskoga plesnoglazbenodramskog uratka koji će Nina Violić premijerno odigrati u Teatru &TD 27. travnja. Riječ je o multimedijalnom introspektivnom spektaklu za koji je uz autoricu i glumicu uvelike zaslužan i scenograf i skladatelj Ivan Marušić Klif. Nagomilanu tjeskobu predstava rješava jednostavnim motom: »Borosana će pomoći.«

Gostovanja

U zagrebačkom HNK 29. travnja gostuje Drama Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane s Othellom Williama Shakespearea u režiji Eduarda Milera. Riječ je o predstavi iz prošle sezone u kojoj igraju Jernej Šugman, Aleš Valič, Polona Juh, Branko Šturbej.

Dan poslije na istoj će pozornici HNK iz Varaždina odigrati svoju novu repertoarnu stavku, Don Juan se vraća iz rata Ödöna von Horvátha.

Igor Ružić

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak