Vijenac 212

Glazba

CD opereta

Spoj poleta i iskustva

Imra Kálmán, Grofica Marica, GALA, GL 100. 565

CD opereta

Spoj poleta i iskustva

Imra Kálmán, Grofica Marica, GALA, GL 100. 565

Na samome kraju prošle godine gramofonska tvrtka GALA objavila je pravi raritet — ulomke iz popularne operete Grofica Marica (Grafin Mariza) mađarskoga skladatelja Emmericha (Imre) Kálmána, praizvedene s golemim uspjehom 1924. u Theater an der Wien u Beču s glasovitim tenorom Hubertom Marischkom u ulozi Tassila. Izvedba je snimljena u Hamburgu prije točno pola stoljeća, potkraj travnja 1952. Sudjeluju članovi dječjeg zbora, zbor Sjevernonjemačkog radija i Radijski orkestar iz Hamburga. Dirigent je Wilhelm Stephan, a naslovnu ulogu pjeva Sena Jurinac.

Rođena u Travniku 1921, Srebrenka Jurinac iza sebe je imala deset godina karijere, zapažene uspjehe na festivalu u Glyndebourneu u Mozartovim ulogama i stalni ugovor s Bečkom državnom operom još iz ratnih dana. Njezina bečka karijera počela je tzv. ulogama u hlačama kao što je Mozartov Cherubino u Figarovu piru, onima lirskog soprana kao što je Puccinijeva Mimi, i brojnim nastupima u opereti. Operetno iskustvo, muzikalnost, lijep, svjež i topao glas kao i neponovljiv šarm nezaboravne Sene Jurinac, kako piše u dobro opremljenoj popratnoj knjižici, siguran je dobitak za slušatelja ovog izdanja. I ostali su solisti na visokoj razini umjetnika koji su se potvrdili i u tom vrlo zahtjevnom fahu, u nas dugo godina nepravedno zapostavljenom i potcijenjenom.

Tassila pjeva tada tridesettrogodišnji Karl Terkal, također član Bečke državne opere i gost poznatih festivala, operni i operetni pjevač, poznat po brilijantnom visokom registru, koji je zadržao do kraja duge karijere. Protagonističkom paru iz Beča, grada s najslavnijom operetnom tradicijom, u ulogama Lise i Zsupána pridružuje se buffo-par umjetnika koji su tada poglavito djelovali na Sjevernonjemačkom radiju u Hamburgu kao solisti u prijenosima opera, opereta i koncerata, a pjevali i hitove zabavne glazbe: dvadesetosmogodišnja Anneliese Rothenberger, tada već i članica Hamburške opere i na pragu međunarodne karijere, te četrdesetpetogodišnji slovenski tenor Rupert Glavič (Glawitsch), koji je nastupao i na sceni.

Sretan spoj dobro postavljenih i dobro vođenih glasova, mladenačkog poleta i iskustva, visoko profesionalne glazbene pripremljenosti svih sudionika pod vodstvom dirigenta eksperta u tom žanru rado će prihvatiti ljubitelji operete i oni koji žele upoznati široko područje zanimanja Sene Jurinac. Kao bonus na ovom dvostrukom CD-u nalazi se tridesetak minuta odlomaka iz operete Lijepa Jelena Jacquesa Offenbacha, također s Anneliese Rothenberger, snimljenih u Berlinu 1955. godine.

Marija Barbieri

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak