Vijenac 212

Maticahrvatska

Goran Ivaniš

Posvećeno Supilu

»Dubrovnik«, časopis za književnost i znanost, br. 4, 2001. Izdavač: Matica hrvatska Dubrovnik

Posvećeno Supilu

»Dubrovnik«, časopis za književnost i znanost, br. 4, 2001. Izdavač: Matica hrvatska Dubrovnik

Na naslovnici novog broja Dubrovnika objavljena je fotografija hrvatskog političara Frana Supila što nas upozorava na važnost koju uredništvo pridaje tekstovima objavljenim uz 130. obljetnicu njegova rođenja. Urednik Vlaho Benković u svojoj se uvodnoj riječi podsjeća na obilježavanje godišnjice rođenja Frana Supila (1870-1917) koju su organizirali Matica hrvatska Zagreb i Matica hrvatska Dubrovnik. Osim svečarskog (otkrivanje Supilova spomenika u Cavtatu i spomen-ploče na njegovoj rodnoj kući), program proslave uključivao je i radni dio koji se sastojao od znanstvenog kolokvija o Supilu. Tri rada već su prije tiskana u Kolu (br. 4/1998), a u ovom broju Dubrovnika možemo pročitati i preostala tri uz naknadno pristigli četvrti članak. Stijepo Obad piše o Cavtatu za ranog Supilovog djetinjstva, Stjepan Ćosić upoznaje nas sa nacionalnim ideologijama u Dubrovniku krajem devetnaestog stoljeća, a Vlaho Benković analizira Kontroverzije oko Frana Supila, dok nas Luko Paljetak podsjeća na prisutnost Supilova lika u hrvatskoj književnosti.

Bilo bi dobro da se prinosi svih sudionika skupa zajedno s pozdravnim govorom predsjednika MH Josipa Bratulića te izlaganja Trpimira Macana i Vlaha Bogišića objelodane na jednom mjestu kao što je to prvotno bilo planirano, jer bi to zasigurno omogućilo bolje razumijevanje Supilova rada kao i razrješenju nejasnoća koje su se pojavile u interpretaciji njegovih političkih stavova.

Znanstveni članak Dragice Malić Uz šestotu obljetnicu najstarijeg sačuvanog hrvatskog/dubrovačkog molitvenika podsjeća na spomenik dubrovačke provenijencije u znanosti poznat pod nazivom Vatikanski hrvatski molitvenik, nastanak kojeg se okvirno datira »oko 1400. godine«. Nakon opsežne uvodne bilješke autorica nam predstavlja odlomke molitvenika preslikom originala i prijevodom u koji je uključena rekonstrukcija riječi koje su promijenile značenje zbog pogrešne grafije, te bilješke neophodne za razumijevanje teksta.

Dubrovnik objavljuje prijevod drugog dijela tragedije Johanna Wolfganga von Goethea Faust autora Ante Stamaća (prvi dio prijevoda objavljen je u časopisu Nova Istra 2-3/2001), kao i farsu Helene Peričić Izgaranje ili Ratni profiteri i dramu u dva čina Borana Čulića Obrana Korčule 1571. godine nastale na temelju stvarnog događaja.

U ostatku časopisa možemo pročitati poeziju Ete Rebak (na žalost nema popratne zabilješke o autorici), prozu, oglede i osvrte.

Izbor tekstova i kvalitetna grafička oprema i ovog broja potvrđuju da je Dubrovnik jedan od najboljih časopisa u izdanju udruga Matice hrvatske.

Goran Ivaniš

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak