Vijenac 212

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Kronika događaja

Čakovec

5. IV. 2002. u Gradskoj knjižnici Vukovar, MH Čakovec i Gradska knjižnica Vukovar predstavili su knjigu Horror vacui (Matica hrvatska Čakovec, 2001), rano preminulog hrvatskog pjesnika Nenada Pivara, rođenog u Vukovaru. Knjigu su predstavili urednici i priređivači dr. Zvonimir Bartolić i prof. Ivan Pranjić. Tekstove iz Pivarove knjige čitali su učenici vukovarske Gimnazije.

Drniš

23. III. 2002. u Dvorani Glazbene škole Krsto Odak održana je Obnoviteljska skupština MH Drniš. Za predsjednika je izabran Davor Gaurina, dopredsjednica je Robertina Hrstić, a tajnica Danijela Drezga. Skupštini su prisustvovali potpredsjednik MH Stjepan Sučić, predsjednik MH Šibenik Marko Menđušić i predsjednik MH Knin Frano Milanović Litre.

Dubrovnik

Izašao je novi broj časopisa MH Dubrovnik za književnost i znanost, »Dubrovnik« (12/2001; br. 4). Tematsku cjelinu broja Frano Supilo uz 130. obljetnicu rođenja (1870-2000) uredio je Vlaho Benković.

Križevci

5. IV-24. IV. 2002. u prostorijama MH Križevci izložene su slike akademskog slikara Ivice Malčića (1964) napravljene tehnikom ulja i kolaža na iverici. Malčić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1966. u klasi prof. Miroslava Šuteja. Do sada je izlagao na desetak samostalnih i četrdesetak skupnih izložbi. Za šestu izložbu u ciklusu Mladi autori izdvojeno je dvadeset od 109 slika iz njegova ciklusa Plastic surgery disasters.

Makarska

21. II. 2002. obilježavajući stogodišnjicu rođenja Dobriše Cesarića (1902-1980) MH Makarska posvetila je tribinu velikom hrvatskom pjesniku. Cesarićeve pjesme kazivala je studentica hrvatskog jezika Bosiljka Staničić, te učenice Srednje škole Fra Andrije Kačića Miošića Ivanka Krivić i Marina Batinić.

2. III. 2002. u katedralnoj crkvi sv. Marka u Makarskoj MH Makarska organizirala je korizmeni koncert Za križom na kome su gostovali Zbor Sv. Stjepana iz Staroga Grada i pučki pjevači crkve Sv. Duha iz Vrbanja. Hvarani su izveli napjeve iz tradicionalne procesije koja se na Hvaru održava između Velikog četvrtka i Velikog petka.

7. III. 2002. na pjesničkoj večeri u MH Makarska predsjednica ogranka Ankica Ravlić predstavila je pjesnički ciklus Prijatelji umirovljenoga liječnika Željka Štengera.

Osijek

4. IV. 2002. na Pedagoškom fakultetu u Osijeku održan je međunarodni znanstveni skup Zlatni danci 4 — Basne u organizaciji Pedagoškog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatskog znanstvenog zavoda Pečuh, Odsjeka za kroatistiku FF u Pečuhu i MH Osijek, koji se bavi vrednovanjem spoznaja o basni. Predstavljen je i zbornik radova znanstvenog skupa Zlatni danci 3, Bajke od davnina pa do naših dana (Osijek: Pedagoški fakultet, 2001)

Petrinja

Izašao je novi Petrinjski zbornik za povijest i obnovu zavičaja (4/2001; br 4). Među deset tematskih blokova (Matica hrvatska u Petrinji, Iz povijesti Petrinje, Istraživanje zavičaja, Studije, Putopisi, Ljudi i događaji, Zapisi, Poezija i proza, Prikazi i polenike, In memoriam) najviše je teksta posvećeno zavičajnoj povijesti Petrinje.

Skradin

23-24. III. 2002. osnovnoškolci u Skradinu, vođeni nastavnicom hrvatskoga jezika Dubravkom Šupa — pročelnicom Odjela za književnost i hrvatski jezik u MH Skradin, obilježili su 160. godišnjicu Matice hrvatske. Govorilo se o hrvatskom jeziku, a uređeni su i panoi s portretima i mislima predsjednika MH.

Vinkovci

25-30. III. 2002. u Galeriji MH Vinkovci Slavonija sveta zemlja Hrvatska izložene su slike Slavka Vranjkovića (r. 1945), župnika u Nuštru, kojemu je MH Valpovo 1998. objavila knjigu pripovjedaka Golgotska svitanja. Vranjković je već više puta samostalno izlagao. Bavi se prikazom krajolika i ljudskog tijela. Na ovoj izložbi mogu se vidjeti njegovi radovi o temi raspetog Krista.

27. III. 2002. u organizaciji MH Vinkovci u dvorani Glazbene škole održan je koncert Marjana (harmonika) i Svetlane (ruska tamburica) Krajna, profesora sa Glazbene škole Zlatka Balokovića u Zagrebu. Oboje su diplomirali na državnoj ruskoj glazenoj akademiji u Moskvi i dobitnici su mnogobrojnih priznanja.

Zadar

11. IV. 2002. u zadarskoj Dvorani MH (Don Ive Prodana 1), u okviru Dana hrvatskoga jezika, MH Zadar priredila je predavanje na kojem su govorili prof. dr. Josip Lisac: Štokavska i standardnojezična prozodija, prof. dr. Mile Mamić: Mijene u hrvatskom jeziku i akad. Petar Šimunović: Prezimena u hrvatskom jeziku.

Zadar (Benkovac)

21. III. 2002. u Domu Hrvatske vojske Knez Branimir u Benkovcu održana je Izborna skupština Povjereništva MH Benkovac. Izabran je novi predsjednik, Mile Marić. Skupštini su se obratili i predsjednik i tajnik MH Zadar, dr. Šime Batović i Ivan Paštar.

Zaprešić

28. III. 2002. MH Zaprešić, područna škola Dubravica i OŠPavao Štoos iz Kraljevca na Sutli, obilježili su 140. obljetnicu smrti Pavla Štoosa (1806-1862). Položili su cvijeće na Štoosov grob u Ilirskoj arkadi, a najavljena je i zbirka koju će MH Zaprešić objaviti u svibnju: Pavao Štoos i ban Jelačić. U zbirci će biti sabrane Štoosove prigodnice banu Jelačiću, njihova pisma, te Štoosova pisma Ljudevitu Gaju, kao i pregled oblježavanja Štoosovih obljetnica u Zaprešiću od 1971. do danas.

Vesna Zednik

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak