Vijenac 212

Časopisi

Ljubica Anđelković

Koristan vodič

»Hrvatska drama«, gl. ur. Lidija Zozoli, br. 8, Zagreb, 2002.

Koristan vodič

»Hrvatska drama«, gl. ur. Lidija Zozoli, br. 8, Zagreb, 2002.

U izdavačkoj djelatnosti Hrvatskog centra ITI-UNESCO nezaobilazan dio čini publikacija »Hrvatska drama«, koja je iz početnog informativnoga glasila ove organizacije u sedam godina izlaženja prerasla u izdanje kojim se na jednom mjestu nastoje prezentirati sve relevantne informacije vezane uz kazališnu umjetnost, postajući tako jedinim cjelovitim, pa time i nezaobilaznim, vodičem kroz hrvatske dramske i kazališne prilike.

Osmi broj ovog izdanja izašao je u povodu Svjetskog dana kazališta, a u njemu će se naći pregled kazališnih zbivanja u 2001. godini. Tako je već uobičajeni zadatak prve rubrike — rezimiranje i komentar kazališne produkcije protekle godine — pripao Hrvoju Ivankoviću, koji će se najvećim dijelom baviti pitanjem repertoara u hrvatskim kazalištima te ustvrditi kako važne političke promjene nisu slijedili neki radikalniji pomaci na planu kulturne politike, što se i na području kazališta potvrdilo godinom u kojoj je, uz rijetke iznimke, prevladavala rutina i činovnički pristup umjetnosti.

Štetne manjkavosti

Praćenje i predstavljanje recentne spisateljske dramske produkcije možda je i najvažniji dio ove publikacije, kojim se nastoji pospješiti protok informacija u procesu od nastajanja teksta do njegova mogućeg uprizorenja. Prikazi obuhvaćaju kratke sadržaje i osnovne podatke o drami te biografije autora, a osnovni kriterij izbora bio je taj da su neka dramska djela uvrštenih pisaca već izvođena na hrvatskim pozornicama. Iako je u broju predstavljeno više od trideset autora, tu se nisu našle neke drame koje su svojim nastankom ili na neki drugi način obilježile proteklu godinu, što je ponajviše ovisilo o samim autorima i njihovoj (ne)spremnosti na suradnju u stvaranju ovog pregleda. Jednaka je situacija i s pregledom premijernih predstava u hrvatskim kazalištima, koji nije potpun zbog nedostavljanja potrebne dokumentacije od strane pojedinih kazališta. S obzirom na promotivnu ulogu »Hrvatske drame«, čija se izdanja na hrvatskom i engleskom jeziku šalju na brojne adrese u nas i u svijetu, to može štetiti upravo onima koji ovakav tip suradnje nisu shvatili kao nužnost.

Svjetski dan kazališta i Međunarodni dan plesa dvije su teme koje obilježavaju rubriku Info ITI, u kojoj će se uz ovogodišnje međunarodne i hrvatske poruke dramskih i plesnih umjetnika naći i tekstovi o obilježavanju spomenutih datuma. Slijede informacije o djelatnosti centra ITI koje obuhvaćaju pregled ostvarenih programa u protekloj godini, prikaze najnovijih izdanja biblioteke Mansioni, kao i najavu raznih događanja koji ulaze u ovogodišnji program rada ITI-ja. Info Web predstavlja nekoliko kazališnih linkova dok će Info Knjige sadržavati pregled teatrološke i dramske literature objavljene u Hrvatskoj u 2001. godini. Posljednje stranice biltena već uobičajeno sadrže detaljan popis adresa kazališta, kulturnih institucija, kazališnih udruga, časopisa, festivala i stranih kulturnih centara u Hrvatskoj, čime se do kraja ispunjuju zahtjevi za informativnošću i korisnošću kao temeljnim smjernicama biltena.

Ljubica Anđelković

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak