Vijenac 212

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Potkraj ožujka u bečkom je Schönbrunnu predstavljen projekt Galerije Belvedere Gustav Klimt. Landschaften.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

slikaBeč Potkraj ožujka u bečkom je Schönbrunnu predstavljen projekt Galerije Belvedere Gustav Klimt. Landschaften. Ekskluzivna presica održana je u Gloriette, na mjestu gdje je Klimt običavao doručkovati (razgovori o umjetnosti pritom su bili najstrože zabranjeni). O predstojećoj izložbi (od 23. listopada ove godine) već sada se govori kao o ovogodišnjoj senzaciji. Belvedere će ovaj put pokazati Klimta na nešto drukčiji način — Klimta koji ne govori o lijepim ženama, o ljubavi i požudi, ili o bolesti i smrti, nego sa svojim dalekozorom i kartonom — tražilicom motiva, luta prirodom. Izbor Klimtovih pejsaža nije velik — nekoliko ih je uništeno u ratu, neki od njih izgubljeni su. Od ukupno pedeset i četiri očuvana bit će izloženo oko dvadeset i sedam. Osim njih bit će prikazan i Klimtov način rada uz mnoge popratne programe.

Info: www.klimt-landschaften.at ili www.klimt-landscapes.at

Avangarda srednje Europe

slikaLos Angeles Izložba Central European Avant — Gardes: Exchange and Transformation 1910-1930 u Los Angeles County Museum of Art predstavlja fluidnu razmjenu avangardnih ideja u srednjoj Europi. Tu su te ideje stalno restrukturirane te to područje postaje, putem umjetnosti, kozmopolitsko, a njezina se kohezija i utjecaji i danas osjećaju. Na tri stotine primjera izložba do 2. lipnja definira procese razmjene i transformacije među različitim kulturama i etnosima srednje Europe. Ostale informacije na www.lacma.org.

U vrijeme Carraccija

slikaOxford U Ashmolean Museum of Art and Archealogy postavljena je izložba The Age of Carracci: 17th century Bolognese Drawings iz štokholmskog Nationalmuseuma. Izložba je otvorena do 25. svibnja i uključuje malo poznate crteže obitelji Carracci te njihovih učenika i sljedbenika Albanama Guercina i Renija. Crteži Madone, dramatičnih povijesnih scena, kazališnog dizajna i anatomske studije, njih otprilike stotinu, prvi se put pokazuju izvan matične kuće. Obavijesti na www.ashmol.ox.co.uk.

Trijumf boje

slikaRim Do 23. lipnja u rimskoj Palazzo Ruspoli postavljena je kompilacijska izložba slika iz zbirke Carmen Tyssen — Bormenisza naslovljena Il Trionfo del Colore. Šezdesetak radova, iz razdoblja od druge polovice 19. uključujući i prvu trećinu 20. stoljeća, velikana poput Gauguina, Kandinskog, Moneta, Matissa i Van Gogha pokazuje veliki otklon prema tradicionalnom tretiranju kolorita. O izložbi pogledajte na www.palazzoruspoli.it.

Prado na Dalekom istoku

slikaTokio Tokijski National Museum of Western Art ugostio je madridski Prado. Izložbu Prado — Masterpieces from the Prado National Museum čine sedamdeset i sedam vrhunskih djela španjolske umjetnosti, među kojima su Velazquez i Goya, a preko kojih se posjetitelji mogu upoznati s razvojem umjetnosti Španjolske i njezinom povezanosti s kraljevskom obitelji tijekom stoljeća. Izložba se sastoji od šest cjelina, otvorena je do 16. lipnja, a ostalo pogledajte na www.nmwa.go.jp/sch.html.

Zbirka Broad na uvid

slikaWashington The Corcoran Gallery of Art do 3. lipnja predstavlja dio zbirke Eli i Edythe L. Broad — jedne od najboljih privatnih zbirki na svijetu. Izložba Jasper Johns to Jeff Koons: Four Decades of Art from Broad Collection daje na uvid djela i karijere devetnaest umjetnika, između ostalih Johnsa, Warhola, Basquiata, Koonsa, Cindy Sherman, Twombyja, Baldessarija... Internetska adresa Corcoran Gallery of Art glasi www.corcoran.org/museum.

Knjige

slikaRiemschneider, Burkhard ed.: Art at the Turn of the Millennium, Taschen Knjiga je zapravo virtualna galerija internacionalne umjetničke produkcije na prijelazu tisućljeća. Na više od pet stotina stranica ona objašnjava kako umjetnost danas zrcali velike razlike između humanističkih snova i utopija naspram zbilje. Generalna ideja knjige jest umjetnikova sloboda, njegova želja za eksperimentom i traženje novih oblika izražaja. U knjizi su, biografski i djelima, predstavljeni braća Chapman, Hirst, Gonzales — Torres i drugi.

Internet

slikahttp://webexhibits.org/ Ova nas internetska stranica svakodnevno obavještava o brojnim izložbama koje se pojavljuju na Internetu, a možemo i pretraživati i po temama. Više je to izbornik koji nam nudi zanimljive kulturološke stranice u virtualnom svijetu, ali ipak pomaže u podizanju naše kulturne pismenosti. Imate li na umu slične stranice, možete im ih preporučiti. Mnogo informacija, teoretskih i praktičnih, zanimljivo i poučno...

Marko Kružić

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak