Vijenac 212

Kazalište

KULTURNI ETER

Izdvajamo iz programa Hrvatskoga radija

KULTURNI ETER

Izdvajamo iz programa Hrvatskoga radija

1. program

Subota, 20. Travnja

Radioscena (18,05-19,00)

Pero Budak, Klupko (premijera)

Redatelj: Dražen Ferenčina

Klupko je komedija višestrukih zapleta koji se vješto isprepleću od samog početka uvođenjem novih likova u radnju ili otkrivanjem nepoznatih fabularnih elemenata. Već u prvom prizoru doznajemo niz tajni koje će zaplesti radnju: da je Mijat Aničin otac, a da je Jursan, Rožin muž, otišao u Ameriku napustivši je, da je Roža poslala Vranjicinu fotografiju umjesto Aničine da bi dobila miraz za kćer i tako redom... a kad se pojavi Radojko Škorić, trgovački putnik iz Zagreba, zaplet se usložnjava jer svi misle da je on Amerikanac Rade.

Komičnost u Klupku jednako izvire iz dijaloga obojenih ličkoikavskom štokavštinom kao i iz situacija u kojima se nalaze likovi, a radnja komedije zbiva se u godinama između Prvog i Drugog svjetskog rata.

Režiju potpisuje Dražen Ferenčina, a glume Pero Kvrgić, Mirela Brekalo, Slavica Knežević i dr.

Urednica: Željka Turčinović

2. program

Petak, 19. Travnja

Radionapetica iliti krimić (00,00-00,45)

E. B. Biggers, Kineska papiga (premijera)

Prijevod i dramatizacija: Boris Papić

Režija: Mislav Brečić

U radionapeticama koje su dosad emitirane u programu HR upoznali smo nekoliko najpoznatijih detektiva kriminalističke literature (S. Holmes, velečasni Browne, A. Dupin...)

E. D. Biggers u svojim romanima nastalim početkom dvadesetog stoljeća prati doživljaje detektiva kineskog podrijetla Charlieja Chana, koji je za razliku od ostalih detektiva skloniji akciji nego dedukciji. U romanu Kineska papiga Chan je unajmljen da dostavi dijamantnu ogrlicu. No, događaji se nepredviđeno zakompliciraju nakon što Chan otkrije da papiga bogatog kupca izgovara rečenice koje zvuče kao papagajska reinterpretacija scene umorstva...

Urednik: Mate Matišić

Nedjelja, 21. Travnja

Panoptikum (12, 35-13, 00)

Miroslav Pendelj, Igre Amorove (premijera)

Redatelj: Mislav Brečić

Komedija Miroslava Pendelja Igre Amorove na duhovit i postmodernistički način poigrava se prepoznatljivim renesansnim postupcima. U središtu promatranja nalazi se svećenik koji se odlučuje odreći dvostruke moralnosti i izliječiti se od ljubavi. No, u tome mu ne pomažu ni vlastite strasti ni sredina u kojoj živi.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

3. program

Ponedjeljak, 22. Travnja

Radioroman (od ponedjeljka, 22. 04. do petka 26. 04. — od 9,30-9,55)

Diana Rosandić, Cirkus plave ptice (premijera)

Adaptacija: Ana Đ okić-Pongrašić

Redatelj: Dubravko Torjanac

Roman Diane RosandićCirkus plave ptice teče na dvije razine ljudske svijesti koje se nekonvencionalno protežu kao nit vodilja cijele priče, s podjednako realnim i fantastičnim elementima. Slušatelju sugeriraju jedan pogled na život kroz prizmu cirkusa sa svim njegovim protagonistima — od patuljaka do divova, brkatih žena, nakaza do vlasnika cirkusa.

Urednik: Borben Vladović

Utorak, 23. Travnja

Dokumentarna radio-drama (18,00-19,00)

Pavlica Bajsić, Srđan Nogić i drugi, Dva (premijera)

Urednik: Ljubo Pauzin

Srijeda, 24. travnja

Fantastika u radio-drami (18,00-19,00)

Iva Gruić, Mulatkinja iz Cordobe (premijera)

Redateljica: Jasna Mesarić

Ova je radioigra nastala prema motivima meksičke narodne priče. Romantična heroina Soledad, tajanstvena i nedokučiva Afrikanka, pojavom privlači muškarce, ali i pozornost inkvizicije, a napose oca Anselma. Inkvizicija je uhvati i optužuje za čaranje. Osude je na lomaču, ali magija crne Afrike otvara joj vrata u slobodu.

Urednica: Nada Zoričić

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak