Vijenac 212

Maticahrvatska

Katarina Marić

Drevna kraljevska igra

Danijel Lončar, Pola stoljeća sa šahom, MH Delnice, Delnice, 2001.

Drevna kraljevska igra

Danijel Lončar, Pola stoljeća sa šahom, MH Delnice, Delnice, 2001.

Ova je knjiga nastala u povodu pola stoljeća postojanja Delničkog šahovskog kluba i 520. obljetnice grada Delnica. Autor Danijel Lončar već je 1993. objavio knjigu s tematikom šaha — Šah je moj život. Inače je predsjednik Kluba, čiji je član postao 1955. godine, a u njemu je i osvojio titulu majstorskog kandidata, i rad mu je i sam nekoliko puta obnavljao. Nastojeći marljivim prikupljanjem građe i dokumentacije iz prošlosti Kluba što više približiti vlastitu ljubav za ovu igru i širem čitateljstvu, autor je djelomično u nju utkao i vlastitu biografiju, budući da je ona njezin nedjeljiv dio.

Delnice, najstariji šahovski klub u Primorsko-goranskoj županiji, osnovan je u veljači 1950, u doba kada je u Dubrovniku održana do danas na hrvatskom prostoru jedina šahovska Olimpijada. Prvobitno ime kluba bilo je Braslav Rabar, a naziv Delnice dobiva 1956. Klub je dobitnik brojnih trofeja i priznanja, uključujući ono najveće — Trofej Hrvatskog šahovskog saveza, koji je primio u jubilarnoj 2000. godini. Također je ŠK Delnice nositelj najvećeg sportskog dometa jednog kluba u Delnicama, jer je ženska ekipa Kluba osvojila prvo mjesto u Drugoj ligi, te plasman u Prvu hrvatsku ligu.

Opsežna monografija s brojnim fotografijama započinje uvodnim opisom samoga goranskoga kraja, prelazeći na Delnice te njihov bogati sportski život, da bi u konačnici većinu stranica posvetila samom klubu i njegovoj povijesti. Knjiga, prema riječima autora, može poslužiti i kao svojevrsna enciklopedija odnosno leksikon povijesnoga razvoja šahovske igre; vrijedan prinos spomenu na Klub, njegovim uspjesima i pokušajima, kao i zaslužnim pojedincima.

Katarina Marić

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak